Ulje od oleandra Igora Remsa sjutra u Dvorcu

U Dvorcu kralja Nikole sjutra veče biće održana promocija knjige „Ulje od oleandra“ našeg poznatog pjesnika Igora Remsa. Ljubitelji poetskog izraza intrigantnog Remsa, napokon će imati priliku da se upoznaju sa djelom nastalim još prošle godine. Čekalo se na povoljniju epidemiološku situaciju, objasnio je pisac tokom gostovanja u emisiju Radio Bara „Uhvati dan“.

„Nije se toliko dugo radilo na ovoj knjizi, koliko se dugo čekalo da ona doživi prvu pravu promociju. Istini za volju, jednu smo imali ljetos u Starom Baru, ali je sada došlo vrijeme i za kultno mjesto. Ne želim da brojim moje knjige, jer svaka ima svoju težinu. Ova je posvećena Baru i Baranima, koji su poslužili i kao inspiracija za naslov“, kaže Rems.

A poezija sama po sebi nosi težinu. Nekada je ljubavna, nekada jasna, nekada takva da šalje snažnu poruku…

„Poruka moje poezije je da širimo ljubav. I samo tako možemo opstati. Ima u Baru dovoljno dobrih književnika, i mlađih i starijih, a ja sam neko ko ne tvrdi da je nužno da neko sazrijeva kao pisac godinama. Mnoga djela napisali su mladi pisci. Takođe, moraju se i oni koji trebaju da misle o kulturi, okrenuti njoj, dati zamajac koji je neophodan. Ne može drugačije“, objašnjava pjesnik.

Dobitnik je brojnih nagrada, ali naglašava da za njih nije slijepo vezan, niti zbog njih stvara. Prva je, prisjeća se, imala posebnu težinu, ostale su dolazile same po sebi…..

„Ne opterećujem se nagradama. Stvaram iz čiste ljubavi i, to je to. Tako prosto, tako jednostavno. A nagrade ako dođu, neka su tu. Moja želja je da ostavim nešto iza sebe, da neko kaže da je to dobro urađeno, da se citira poneki stih. Ja ovo radim iz čiste ljubavi. Jednostavno, umjetnost nema cijenu“, decidan je Rems.

Magnetizam pjesničke riječi teško je u potpunosti prenijeti na papir, on mora da se osjeti. Slušaoci Radio Bara osjetili su tu čaroliju danas, kroz nekoliko pjesama koje je u emisiji „Uhvati dan“ kazivao Igor Rems, uputivši poziv ljubiteljima poezije da sjutra veče posjete Dvorac kralja Nikole u 19 sati i uživaju u lijepoj pisanoj riječi. Na večeri će govoriti mr Radoje Femić, profesor na Filološkom fakultetu u Nikšiću i književnik i književni kritičar Milutin Mićović, predsjednik Književnog društva “Njegoš”.

Share.

Comments are closed.