VIDEO: Nova zbirka Igora Remsa Ulje od oleandra predstavljena u Baru

U organizaciji Kulturnog centra Bar sinoć je u Dvorcu kralja Nikole održano poetsko veče, na kojem je predstavljena nova zbirka Igora Remsa “Ulje od oleandra- barski noturno”, posvećena Baru, barskim toponimima i smbolima, ali i univerzalnim temama i tajnama duha. Na večeri su govorili književnik i književni kritičar, predsjednik književog društva “Njegoš”, Milutin Mićović i profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, mr Radoje Femić. Muzički, veče je oplemenila pijanistkinja, prof. Nikoleta Strugar, a štampanje ove vrijedne knjige podržao je privrednik i političar Radomir Novaković Cakan.

MEDIA BIRO

Igor Rems, pjesnik iz Bara, koji živi na relaciji Bar- Keln, jedan je od naših najnagrađivanijih pisaca u međunarodnim okvirima. Objavio je više od deset zbirki poezije, član je udruženja književnika Crne Gore, Srbije, Njemačke, a titulu akademika dodijelila mu je Ukrajina, članstvom u tamošnjoj Akademiji književnog stvaralaštva i umjetnosti. Njegova pesma “Jelena”, na predlog Ministarstva prosvjete, uvrštena je u udžbenike za osnovne škole u Ukrajini.

Zbirka Igora Remsa “Ulje od oleandra- barski nokturno” je novi stvaralački prodor ovog umjetnika, kazao je na večeri prof. Femić.

“Čitajući novu Igorovu zbirku i upoređujući je sa ranijim, može se steći utisak o kontrolisanom, ali, ipak uočljivom pomjeranju poetičkog kursa koji je zasnovan na utvrđenim, fundamentalnim i ’remsovskim’ specifičnostima. Poezija Igora Remsa može se poimati kao izuzetno raskošna simbolična disperzija, u kojoj se noćobdija karakteriše kao svjedok prirodnog, kosmološkog, odnosno duhovnog, pravoslavnog, hrišćanskog uzrijevanja, čiji plodovi imaju svjetlost najskupljih nebeskih darova”, naglasio je Femić.

Književnik i književni kritičar Milutin Mićović, autor brojnih knjiga, monografija i zbornika (za šta je dobio vrijedna priznanja), na neki način duhovni je i pjesnički mentor Igora Remsa. Publici u Dvorcu kralja Nikole Mićović je kompetentno, filozofski govorio o poeziji i njenoj suštini koja, kako je naglasio, uvijek teži značenjskoj univerzalnosti, prisutnoj i u Remskovoj najnovijoj zbirci.

“Igor Rems kao da piše poeziju u barsko podne podno Rumije, kada se sve stvari pokazuju u svojoj suštini i prvobitnosti. On je i slikar, pa nam i u poeziji nudi slike- vrh Rumije, masline, more, galebove i poneki krik. Reklo bi se da Rems svoju energiju dovodi do užarenosti, ali i tišine podneva. U njegovoj poeziji imamo slike prirode, kosmološke predstave i harmoniju, ali je prisutna i čežnja da prirodu sakralizuje i pokušaj da se domogne sakralnog akcenta u njenom doživljaju. Svaki pjesnik je vezan za svoj zavičaj, rodno tlo, jezik i tradiciju. U zbirci ‘Ulje od oleandra’ osjećamo ambijent Bara, ali i širi mediteranski duh. Sve to daje univerzalne slike”, nadahnuto je govorio Mićović.

U razgovoru sa moderatokom večeri, novinarkom Vesnom Šoškić, Igor Rems je otkrio zašto ”barski nokturno” i koliko je korona doba inspirativno za pisce.

“Zbirka ‘Ulje od oleandra’ je omaž Baru, jer bilo je vrijeme da gradu u kojem sam rođen, gdje sam završio osnovnu školu i gimnaziju, doživio prve ljubavi i životne spoznaje, posvetim knjigu”, kazao je Rems, koji je otkrio da je u doba karantina i korone napisao nove pjesme.

Te pjesmu su, kako je objasnio, rođene iz negativne emocije koje je proizvela korona, ali čovjek, smatra Rems “ne može da piše kad je srećan”.

Autor je na upečatljiv način, sa posebnim emocijama kazivao stihove iz nove zbirke.

Share.

Comments are closed.