VIDEO: Akademia hita u XXII vijek

Rock band „Akademia“ objavio je treći iz serijala spotova snimljenih krajem prošle godine u Domu kulture, koji su realizovali u saradnji sa barskom „Bubulj produkcijom“. Nakon „Dr Love“ i „Kao nekad“ na Youtube-u su objavili i pjesmu „Čekajući XXII vijek“. Tim, ali i povodom predstojećih koncerata, u programu Radio Bara ugostili smo Božidara Boža Gagovića, alfu i omegu „Akademie“.

RB/BI: Prvi povod za tvoje gostovanje je izlazak novog spota za pjesmu koju naši slušaoci znaju sa vašeg albuma. Kada je nastala pjesma „Čekajući XXII vijek“ i što se s njom dešavalo do trenutka kada je snimljena?

Gagović: Ta pjesma je nastala još ’90 godine prošlog vijeka, s tim što se tada zvala “Čekajući XXI vijek”, i nekako je ostala po strani. Taman negdje prije pandemije, naš nekadašnji kolega Alen Dobrković poslao je neke stare tekstove, koji su njemu ostali kao papirologija. On je inače, bio punopravni član ‘Ponoćnog ritma’, negdje prije i poslije vojske ’93. godine. Čak smo imali i jednu dužu ljetnju svirku u Sutomoru. Poslije su nam se nekako putevi razdvojili ali, kod njega je ostala ta papirologija. Poslao mi je da vidim da li bi nešto od toga valjalo. Inače, taj prvi tekst, integralni, sam ja pisao. Tada je to bilo nezgodno vrijeme, osjećalo se u vazduhu, pred ratove i ona čuda… U to vrijeme sam, otprilike sa 16 godina, napisao taj prvi tekst, koji je bio inspirisan tim.

RB/BI: Vrlo ozbiljan tekst si napisao sa svega 16 godina.

Gagović: Pa, moja generacija je, za razliku od današnjih 16-ogodišnjaka, bila vrlo ozbiljna. I danas iz te generacije imaš ljude koji su istaknuti političari, privrednici, pomorci, sportisti, muzičari, na kraju krajeva. Mi smo znali s čim radimo i kako ćemo i što ćemo, nismo trošili vrijeme na društvene mreže, Tik-Tok, i na neko zezanje sa ljudima, da budemo neprijatni vulgarni…

RB/BI: Niste uzaludno gubili vrijeme.

Gagović: Naravno, znalo se nekog Božijeg reda, što bi se reklo. Kad sam skapirao da mi fali malo teksta i da treba još ozbiljnija da bude nego što je bila tada, nazvao sam našeg kolegu, kompozitora, pjevača, publicistu, pronalazača, gospodina Željka Milovića, a i vašeg kolegu, da dopiše, tako da je to naš zajednički tekst. Moja je skica, njegova je razrada. I, upravo, evo i da otkrijemo jednu tajnu, snimamo i akustičnu verziju te kompozicije.

RB/BI: Da, baš sam htjela da dodam da je on, čini se, nekako posebno vezan za tu pjesmu, i sad saznajem da ste tekst zajedno radili. Toliko puta si gostovao i toliko smo pričali, ali uvijek saznam nešto novo.

 Gagović: E, pa evo i to da kažem, prije nego što nastavimo da pričamo o pjesmi “Čekajući XXII vijek” i o tome što se trenutno događa s njom, da smo otprilike, na pola projekta koji se zove “Život u e-molu” a izvešće ga vokalno-instrumentalni sastav “BEŽ”, što bi u prevodu značilo – Božo, Edin i Željko. Biće pet akustičnih kompozicija. Gledali smo da apsolutno ne koristimo nikakve elektronske instrumente. Mislim da će jedino da se pojavi na cijelom projektu jedan onako stari, dobri Rhodes električni klavir. Inače, koristi se kontrabas, gitare, violončela. Pjevamo mi koliko nas grlo nosi. Privodimo kraju treću kompoziciju. Biće ih pet, plus šesta, bonus traka sa našeg albuma “Sanjaj balerina”.

RB/BI: I to će se biti promovisano na ljeto?

Gagović: Na ljeto, 3. avgusta i to da otkrijemo u “Dublinu pabu”, što bi rekao Drago Šušter čuveni. Biće jedna prigoda lijepa, gdje će se skupiti naše kolege i gdje ćemo malo i da pričamo o projektu, a najvjerovatnije ćemo i svih pet pjesama odsvirati uživo.

RB/BI: Odlično. Ima tu još simbolike, ali da ne idemo toliko u detalje. Da se vratimo na spot za pjesmu “Čekajući XXII vijek” i podsjetimo naše slušaoce ko je radio i kada?

Gagović: Naravno, znači pjesma je dorađena otprilike 2018/19. Pred kraj 2019. smo pošli u Nikšić, u studio kod braće Dobrilović i usnimili trake. U narednom periodu, tokom pandemije smo pokojni Noco Brajović i ja to miksali i spremali, a Gajo Ugrenović je otpjevao. I 2020. je ona ustvari izašla, prije nego što će album biti objavljen. I evo, došao je red da se ekranizuje, budući da je najveći najveći hit ovog albuma. I ona je treća u nizu od osam kompozicija koje smo snimali u Kulturnom centru. Zahvaljujem se ovom prilikom na domaćinstvu i na svoj logistici, a naravno kao i uvijek kad se dobri spotovi rade, što se nas tiče, tu su na visini zadatka bili “Bubulj produkcija” – Dejo, Igor, Nana…To ispada upravo onako kako smo htjeli. Meni će biti posebno interesantno kad se svih osam kompozicija završi, da to bude sublimirano u jedan projekat kao mini koncert. I tu smo napravili jedan, kako bih rekao, presedan, neko nešto slično nije odavno uradio na taj način.

RB/BI: Što je ono što predstoji što se tiče ekranizacije u narednom periodu, koja će biti sljedeća?

Gagović: Prvo da kažem da je datum za objavljivanje spota “Čekajući XXII vijek” pažljivo odabran, 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom. Kao što vidimo svuda u okruženju, pa i globalno, taj datum je obiježen, a evo mi se sa ovom pjesmom na neki način pridružujemo obilježavanju. Sad pravimo pauzu što se tiče ekranizacije, jer ide ljeto. Vjerovatno ćemo imati uobičajene svirke u “Azzuru” i “Kraljevskoj plaži”. Ako bude nekakav festival idemo van Bara, kao i svake godine. Negdje sredinom septembra, četvrta planirana za ekranizaciju je numera ”Eh noći, noći”. Mislim da pjesma to zaslužuje i da je i ljudi očekuju.

RB/BI: Vrijedno se ovih dana pripremate za neke vrlo značajne nastupe. Naime, povodom Dana Evrope nastupate na koncertu koji je trebalo da bude održan prošle subote ali je odložen za 13. maj iz poznatih razloga. Nešto što vas takođe očekuje i to vrlo brzo, je 21. maja- koncert povodom Dana nezavisnosti, kada ćete svirati dvosatni repertoar pred koncert najveće regionalne muzičke zvijezde Zdravka Čolića. Pretpostavljam da vam je i to velika čast.

Gagović: Naravno. Što se tiče Dana Evrope, trebalo je da nastupamo 6. maja, ali eto, kao što si rekla, iz poznatih razloga to je odgođeno. Pošto meteorolozi kažu da neće biti baš sjajno vrijeme, zaista ne bih volio da se ponovo odlaže, već da nas u subotu vrijeme posluži i da sviramo. Zahvaljujem se ljudima iz Turističke organizacije Bar koji su nas angažovali. Što se tiče koncerta Zdravka Čolića, nismo imali prilike da na velikoj sceni sviramo dva sata ali daćemo sve od sebe. Biće sedam-osam naših autorskih pjesama. Ja sam napravio spisak, prošle godine na „Bokeljskoj noći“ izveli smo 29 pjesama, to je sjajno prošlo, možda čak i iskopiramo repertoar s tog koncerta.

Kompletan intervju sa Božom Gagovićem, u kojem je, između ostalog, bilo riječi i o autorskim pjesmama za djecu, kao i planovima „Akademie“ za naredni period, možete čuti ovdje:

Share.

Comments are closed.