VIDEO: Čestitka predsjednika opštine Bar Dušana Raičevića povodom 24. novembra – Dana oslobođenja Bara

Povodom Dana oslobođenja Bara, predsjednik opštine Dušan Raičević, uputio je čestitku sljedeće sadržine:

“Svim građankama i građanima upućujem srdačne čestitke povodom Dana oslobođenja Bara, koji obilježavamo 76-tu godinu zaredom.

Godišnjica oslobođenja grada podsjeća da poštovanje ideala slobode i antifašističke borbe, koje su iznijele tadašnje generacije moraju biti dio opšte kulture i uvažavanja. Bar je oduvijek znao da cijeni takvu i tako stečenu slobodu, i uvijek će s ponosom obilježavati ovaj dan.

Protekla godina bila je teška za svakoga. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, Dan opštine ove godine nećemo obilježiti na tradicionalan način, svečanom sjednicom i održavanjem pratećih manifestacija. Umjesto toga, sredstva namijenjena za organizaciju svečanih dogadjaja, doniraćemo Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Baru koji su na prvoj liniji borbe protiv epidemije, i koji iznose veliko breme borbe za ozdravljenje građana Bara i cijelog Crnogorskog primorja, kao i Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta koji ulažu ogromne napore da pruže ruku pomoći našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije. Ovim želimo da pokažemo odgovoran odnos prema opštem zdravlju i poštovanje prema svakom građaninu Bara. 

Gubitak života zbog obolijevanja od korona virusa, nenadoknadiv je i bolan podsjetnik da je prijetnja itekako postojeća, da ugrožava živote i da u ovoj fazi medicina još uvijek nije dala odgovor za potpuno suzbijanje. Na današnji dan broj oboljelih i preminulih daje nam razlog za brigu i upozorava na neophodnost odgovornog ponašanja i maksimalne posvećenosti zaštiti zdravlja kroz poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija.

Tokom čitavog perioda od pojave virusa, Opština Bar ulaže maksimalne napore u borbi protiv epidemije i za zaštitu zdravlja stanovništva. Neprekidni napori medicinskog osoblja neće izgubiti podršku lokalne uprave koja će u domenu svojih nadležnosti voditi računa o sprovođenju mjera prevencije i preporuka za smanjenje širenja infekcije, ali i dati maksimalan doprinos prevazilaženju teških posljedica epidemije koje se reflektuju na život najugroženijih članova zajednice, privrede, sistema obrazovanja i svih segmenata društva.

Prilika je da se na današnji dan, uobičajeno, podsjetimo najvažnijih rezultata rada lokalne uprave i postignuća grada u godini iza nas. U proteklom periodu posvećeno smo radili na poboljšanju kvaliteta života svih naših sugrađana. Bili smo okrenuti investicijama u nove gradske sadržaje i infrastrukturu, izgradnji novih sistema za vodosnabdijevanje, razvoju poljoprivrede i biznisa, podržali kulturu i sport i bili tu za sve građane, bez razlike i s punom pažnjom.

Godinu za nama obilježili su veliki projekti koje smo realizovali ili su pred završnicu realizacije: izgradnja nadvožnjaka u Bjelišima sa pristupnom saobraćajnicom, vodovoda za naselje Sveti Ivan, moderne saobraćajnice sa svom pratećom infrastrukturom na Velikom Pijesku, Kuća maslina u Starom Baru, gradski park, prvi Kreativni hab u Crnoj Gori, samo su neki od projekata koje smo realizovali tokom prethodne godine, stvarajući sadržaje za odmor i rekreaciju i prostor za dalji razvoj turizma, poljoprivrede i drugih grana privrede. Investicije u prethodnoj godini na ovim i drugim projektima širom naše opštine vrijedne su blizu 7 miliona eura.

Nakon ovih uspješno realizovanih projekata, slijedi nastavak radova na izgradnji vodovodne mreže, nastavak radova na izgradnji trga i Šetališta u Sutomoru, izgradnja lungomare u Čanju, graničnog prelaza Ckla-Zogaj, nastavak realizacije projekta rekonstrukcije regionalnih putnih pravaca Virpazar – Bar  i Bar – Kamenički most, kao i dalje aktivnosti na revitalizaciji Starog Bara.

Uvaženi sugrađani i sugrađanke, iako smo svi već umorni od konstantne potrebe za izbjegavanjem kontakata i nelagode koju neophodne mjere stvaraju u svakodnevnom životu, još jednom snažno apelujem na vas da barski prkos usmjerite na boljitak i uložite još više napora da sačuvate svoje zdravlje i zdravlje najbližih.

Izdržimo zajedno, jer sloboda je vrijedna svake žrtve, a Dan oslobođenja neka nam bude podstrek da istrajemo onda kada je to najpotrebnije, u nadi da ćemo u skoroj budućnosti biti u prilici da pandemiju stavimo pod kontrolu i ponovo osjetimo našu slobodu.

U tom duhu, želim vam dugo zdravlje i srećan Dan oslobođenja Bara”, zaključuje se u poruci Dušana Raičevića.

Share.

Comments are closed.