VIDEO: Koncertima završen program obilježavanja Dana opštine Bar

Program proslave Dana Opštine Bar i 75 godina od oslobođenja grada, završen je sinoć izvanrednim muzičkim koncertima. U sali Doma kulture, specijalno uređenoj za svečarske dane, sa odličnom scenografijom, nastupili su briljantni učenici barske Muzičke škole “Petar II Petrović Njegoš”, a zatim duo gitara dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević, uz gudački kvintet. Publika je sa ovacijama ispratila nastupe svih izvođača.

Jedna od institucija koja na najljepši način reprezentuje grad Bar, ali i Crnu Goru, oplemenjujući ga kroz muziku, kao najčistiji i najuzvišeniji supstrat ljudske duše, jeste Muzička škola, koja dostojno nosi ime velikog pjesnika, mislioca i filozofa. Potvrđuju to značajni umjetnici koje je iznjedrila i koji pronose slavu grada pod Rumijom, ali i briljantni uspjesi učenika i profesora na državnim i međunarodnim takmičenjima. Samo u ovoj godini osvojili su 30 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

Tradicionalno, svom gradu, za njegov rođendan, poklonili su sjajan koncert na kojem su pokazali svoje umijeće i u kojem je uživala barska publika.

“Koncert je bio spektakularan, djeca su svirala kao uvijek, na najvišem nivou. Mislim da su zadovoljni i profesori i roditelji. Audiciju za svečani koncert prošlo je dvadeset i dvoje učenika, a pripremali su se za nastup od septembra. Međutim, iako sviraju na sceni 2-3 minuta, moramo naglasiti da iza toga stoje godine i godine rada”, kazao je nakon koncerta, vidno zadovoljan, direktor barske Muzičke škole, mr Miro Kruščić, poznati umjetnik i dirigent.

U nastavku je na sceni Doma kulture nastupio gitarski duo, dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević, uz gudački kvintet, kojeg čine: Vili Ferdinandi-prva violina, Milena Vuković Mitrić-druga violina, mr Mladen Popović-violončelo, Predrag Vujović-kontrabas i Miloš Knežević-bubanj.

“Počastvovani smo, prvenstveno, što smo noćas svirali povodom velikog jubileja-75 godina od oslobođenja grada i u sali Doma kulture gdje nismo nastupali više od dvije decenije”, kazali su Srđan Bulatović i Darko Nikčević koji su čestitali predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću, koji je sa saradnicima pratio koncert, i građanima, Dan Opštine.

Srđan Bulatović je prvi diplomirani profesor gitare u Crnoj Gori, koji je predavao i u barskoj muzičkoj školi i bio jedan od osnivača Gitar festa, čiji je domaćin godinama bio naš grad. Bulatović je prvi magistar i doktor klasične gitare.

Darko Nikčević je flamenko gitarista i inženjer audio-tehnologije. Na početku njihovog zajedničkog rada, 1991. godine, izvodili su kompozicije različitih autora i stilova-klasičnu, flamenko i filmsku muziku, a od 2011. godine predstavljaju se publici isključivo sa autorskim numerama, koje nastaju za dvije gitare, ali i orkestre. Sinoć je izbor bio gudački kvintet, koji je odlično zvučao u saglasju sa gitarama.

“Prostor u barskoj sali Doma kulture je odličan za ovakve sastave. Publika je dobro reagovala na naše kompozicije, jer mi se pojavljujemo, ne samo kao izvođači, već i autori, i njene reakcije su za nas najbolji test”, kazao je dr Srđan Bulatović.

I za njegovog kolegu, Darka Nikčevića, bilo je veliko zadovoljstvo nastupati sa većim sastavom.

“Za večerašnji koncert pripremili smo miks kompozicija sa više naših albuma. Prošle godine izdali smo, za nas, veoma značajan album, za jednu od najvećih izdavačkih kuća za klasičnu muziku u svijetu, ‘Naxos Records’. Uz te kompozicije, večeras smo svirali i numere inspirisane crnogorskom tradicionalnom muzikom, našom zemljom i ljudima, poput-‘Još ne sviće rujna zora’, ‘Pod gorom’, ‘Poskoč’, ‘Orijent’, ali u bržem ritmu, što daje na atraktivnosti”, kazao je mr Darko Nikčević.

Saradnja sa gudačkim kvintetom postoji odavno, jer mi pišemo muziku, ne samo za dvije gitare , već dvije gitare i gudače, gitare i perkusije i razne vrste ansambala, zavisno od prostora u kojem nastupamo”, objasnio je dr Srđan Bulatović.

On se prisjetio vremena kada je bio profesor u barskoj Muzičkoj školi i jedan od osnivača Gitar festa u našem gradu.

 “Barski festival bio je, u tom trenutku jedan od najstarijih, započeo je 2003. i trajao do 2012. godine. Izuzetno je funkcionisao i baš ovih dana, kada su završeni Dani gitare u Podgorici, jedan beogradski profesor mi je kazao da mu veoma nedostaje upravo barski Gitar fest. Nadam se da ćemo ga obnoviti, a što se tiče iskustva i utisaka koje nosim iz barske Muzičke škole, mogu reći da je ona uvijek imala sjajnih mladih muzičara koji su stasavali u velike umjetnike. To je škola sa tradicijom, i moramo biti svjesni da su muzika, umjetnost, kultura, uopšte, i sport, najznačajniji reprezenti države, ali i moćno sredstvo u pedagogiji koja izgrađuje i vaspitava ljude. Barska Muzička škola je prepoznatljiva u crnogorskoj kulturi i umjetnosti, i ubijeđen sam da će nastaviti da niže uspjehe”, istakao je Bulatović.

U junu naredne godine, ovaj poznati gitarski duo izdaće novi album, takođe za prestižan “Naxos Records”, na kojem će se naći sedamdeset minuta muzike i dvadeset autorskih kompozicija inspirisanih crnogorskom kulturom i tradicijom, ali, za razliku od prethodnih, obilježiće ga i muzika prožeta drugim stilovima i žanrovima.

Share.

Comments are closed.