Video: Premijernim koncertom All stars Jazz Ensemble Montenegro otvoren 34. Barski ljetopis

Izvanrednim koncertom All Stars Jazz Ensemble, koji je premijerno okupljen na Barskom ljetopisu, sinoć je otvoreno  34. izdanje multimedijalnog festivala, a kao specijalni gost pojavio se svjetski poznati pijanista i kompozitor Janko Nilović, porijeklom iz Bara. Tokom tronedjeljnog trajanja, prilagođenog zdravstvenoj situaciji, publika će biti u prilici da uživa u ostvarenjima pretežno crnogorskih umjetnika, nastalih u poslednje dvije godine, čime će Ljetopis iznova potvrditi kvalitet stvaralaštva domaćih autora. Festival je otvorio predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Ovogodišnji Barski ljetopis obilježiće, poput i koncerta na otvaranju, više premijera i stvaralaštvo istaknutih crnogorskih autora. All Stars Jazz Ensemble, koji je otvorio Festival, nastao je okupljanjem muzičara iz Crne Gore, uz nekoliko gostiju iz Srbije.

“Imamo dovoljan broj istaknutih džez umjetnika koji su rasuti i nikada nijesu nastupali zajedno. Pokušao sam da okupim reprezentativnu grupu crnogorskih muzičara, uz goste iz Srbije, koji su se prvi put našli zajedno na sceni, i to jeste ekskluzivitet, koji je, nadam se, oduševio publiku”, kazao je za Radio Bar i Bar info Vladimir Maraš, selektor muzičkog programa, koji je naglasio da je ovogodišnji Ljetopis jedna vrsta koincidiranja zajedničkih energija, počev od Uprave festivala, njihove dobre volje i želje da ova godina bude drugačija, jer su i okolnosti življenja upravo takve- nove i različite u odnosu na redovne.

“Dakle, nema viška novca, ali ima viška energije i  ljubavi prema dobroj muzici. Ovo je i pokušaj da džez, koji nikada nije bio popularniji u Crnoj Gori, samo nije dovoljno vidljiv (jer su poslednjih decenija mediji promovisali jeftinu zabavu), zaživi još više i da dobije značajno mjesto na mapi interesovanja široke publike”, kazao je Maraš, koji je obećao, u ovom segmentu Ljetopisa, simbiozu umjetničke muzike- džez, klasične, filmske, simfonijske, ali i i izvođenje operskih arija. Jedno veče biće posvećeno prvoj dami crnogorske izvorne pjesme, Kseniji Cicvarić.

Posebnu draž koncertu i dodatni muzički ugođaj priredio je Janko Nilović, svjetski poznati kompozitor džez, soul, pop, fank muzike, ali  i pijanista, porijeklom iz barskog sela Livari. Ekskluzivitet koncertu dala je i činjenica da je po prvi put nastupao u Crnoj Gori i Baru.

Kada je prije nekoliko godina posjetio Livare, rodno mjesto svog oca, to je za Janka Nilovića bio posebno emotivan događaj, zbog čega je veoma rado došao u Bar i na Barski ljetopis. Sa 16 godina počeo je da svira džez sa poznatim starijim umjetnicima, a sa pet godina slušao je često svog oca dok svira gusle. Sve to je odredilo njegov umjetnički put, kazao je u razgovoru za Radio Bar i Bar info.

“Ja veoma volim muziku, svaku dobru i kvalitetnu, ne mora to da bude džez i klasika, jer i u tim žanrovima ima loših ostvarenja i loših muzičara”, istakao je Nilović, čija je jedna kompozicija nagrađena i prestižnom Gremi nagradom. Komponovao je za film, pozorište, reklame, a nedavno je završio mjuzikl za Brodvej i soul impresije posvećene svim afro- američkim muzičarima. Želi da komponuje, odnosno muzički obradi i Njegoševe stihove, koji su, kako nam je kazao, za njega posebno inspirativni. 

“U stvaranju sam perfekcionista, poput reditelja Nikole Vukčevića sa kojim sam nedavno sarađivao na  muzičkom projektu za potrebe nove avio kompanije ‘To Montenegro’. Ukoliko nešto nije u redu, spremni smo da ponovimo i po 25 puta, kako bi ono što radimo doveli do savršenstva. To je nešto što me održava i vodi dalje”, objašnjava Nilović, koji muzici i stvaralaštvu duguje životnu vitalnost i u 80 -oj godini.

Dio All Stars Jazz Ensemble je i pop- rok pjevačica Tina Džankić, koja je otpjevala pjesmu poznate američke soul umjetnice Arete Frenklin.

“Prvenstveno mi je drago što sam prvi put na Barskom Ljetopisu, a zatim i to što nas je okupio Vladimir Maraš na ovakav način i možda uspostavio jedan novi vid muzičke saradnje i nešto novo na našoj umjetničkoj sceni”, kazala je Džankić.

Uprkos ograničenim finansijskim sredstvima i otežavajućim okolnostima zbog zdravstvene i društvene situacije, organizatori Ljetopisa su zadovoljni što će publici, uz premijerni koncert džez ansambla, ponuditi atraktivne i ekskluzivne programe i u drugim segmentima, istakla je producentkinja Milena Charan.

“Filmski program, za razliku od prethodnih godina, seli se na glavni gradski trg, a restaurisana verzija filma ‘Dan četrnaesti’, koji će večeras biti prikazan na Kanskom festivalu, barska publika će ekskluzivno moći da pogleda na Ljetopisu već za 15 dana, što nam je posebno drago, jer smo uspjeli da održimo nivo i pratimo aktuelnu produkciju. Željeli smo da pokažemo i što su to naše kolege, umjetnici iz Crne Gore radili u poslednje dvije godine, i što je čekalo na premijeru. Veoma smo ponosni što će se te primijere desiti upravo kod nas, na Barskom ljetopisu i što ćemo prezentirati kakve kvalitetne stvaraoce imamo”, naglasila je Charan.

Barski ljetopis otvorio je predsjednik Opštine, Dušan Raičević, koji je istakao da je on postao neodvojivi dio imidža grada Bara, dio njegove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Gotovo da je nezamislivo ljeto u Baru bez Barskog ljetopisa, ne samo za nas koji živimo ovdje, već i goste koji svake godine dolaze i one koji se godinama ponovo vraćaju u Bar. Pečat ovog festivala prožima se kroz generacije i generacije, sve do današnjeg dana. Od 1987. godine, kada je osnovan, njegova misija je bila da predstavi na najljepši način barsku i crnogorsku kulturu. U vremenima haosa i mraka, ovaj festival je bio svjetlost, bio je nada, mladost i iskra novog i drugačijeg duha, koji je dokazivao i Crnoj Gori i regionu da se može drugačije, ljepše, civilizovanije i sa mnogo tolerancije, ljubavi i osmjeha. Ovaj festival je bio mjesto slobode, slobodne misli, kritičkog glasa i građanskog duha. Uvjeren sam da je tom energijom okupljao i danas okuplja sve ono što suštinski znači umjetnost, progres, moderno i napredno”, kazao je Raičević, koji je podsjetio da je Barski ljetopis od 2016. godine napravio i novi iskorak, kada je okupio velika svjetska umjetnička imena, prezentirao impozantne dramske komade i priredjivao atraktivne muzičke spektakle.

Do 6. avgusta publika će vidjeti 24 raznovrsna pozorišna, filmska, likovna, književna i muzička programa, uz BARS- segment posvećen barskim autorima.

Share.

Comments are closed.