VIDEO: Značajna donacija Turske razvojne agencije TIKA školi Anto Đedović

U školskoj 2020/2021. godini, Turska razvojna agencija TIKA obezbijedila je vrijednu donaciju za OŠ “Anto Đedović”- savremene desktop računare, fiksne plafonske projektore i projekciona platna za 20 učionica, u vrijednosti od oko 30.000 €, što je omogućilo znatno  kvalitetetnije odvijanje nastavnog procesa.

Tim povodom danas je u školi organizovana svečanost kojoj su, uz učenike i nastavnike, prisustvovali ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan, koordinator TIKA kancelarije za programske projekte Podgorica Abdurrahman S. Toprak, predstavnica Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Neda Ojdanić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, a domaćin je bila direktorka ove uspješne obrazovne institucije Stanka Vukčević.

Sve učionice i kabineti u OŠ “Anto Đedović” su digitalizovani, što je značajno osavremenilo nastavu i omogućilo njeno nesmetano odvijanje, posebno u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, kada su predavanja održavana online. Donacija Razvojne agencije Vlade Turske ” TIKA”, koja brojnim projektima i ulaganjima pomaže institucije širom Crne Gore, tim prije je veoma važna.

 Ambasadorka Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan istakla je da je u obrazovnom procesu neophodno primjenjivati nove tehnologije.

“Uticaj tehnologija u obrazovanju je veoma bitan, jer mladi mogu brzo da dođu do informacija i edukuju se. ‘TIKA’ je u saradnji sa Opštinom realizovala mnogo projekata u Baru na polju obrazovanja, kulture, u oblasti poljoprivrede, osnaživanju žena… Nadam se da ćemo i dalje zajednički raditi na mnogim važnim programima podrške”, kazala je ambasadorka Ozan, koja se zahvalila školi “Anto Đedović” što je omogućila realizaciju ovako važnog projekta.

Direktorka škole, Stanka Vukčević, kazala je da je oprema već instalirana u kabinetima i učionicama, a da je svečani prijem povodom njene zvanične predaje poseban dan za školu .

“Neprocjenjiva je važnost ovog velikog poklona. ‘TIKA’ je finansirala opremu za 20 kabineta i učionica, što je olakšalo i unaprijedilo rad i učenika i nastavnika. Zahvaljujem se donatorima i svima koji sa nama dijele sreću i zadovoljstvo zbog digitalnog opremanja škole”, istakla je Vukčević.

Da je oprema veoma dragocjena, potvrdili su profesor razredne nastave Rodoljub Pikula i učenica IX razreda Sude Ucuncu, porijeklom iz Turske.

“Uslovi za rad u školi su veoma dobri, a sada, zahvaljujući ovom poklonu, još bolji. Zahvaljujem se u ime učenika ‘TIKI’ koja podržava djecu na putu znanja”, kazala je Sude.

“Ne možemo riječima izraziti koliko nam znači ova donacija, koja je omogućila da se nastava odvija na najvišem nivou, u skladu sa najsavremenijim trendovima XXI vijeka. Učenici su to osjetili i pozitivno reagovali, jer su znatno motivisaniji za rad, posebno u Covid pandemiji i vanrednim uslovima”, prenio je svoje impresije profesor Pikula.

“Pandemija je ukazala na značaj informatičkog opismenjavanja, a posebnu zahvalnost dugujemo ‘TIKI’ koja je to prepoznala. Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta u kontinuitetu se trudi da unapređuje nastavni proces u svim obrazovnim institucijama u Crnoj Gori, kako bi učenici pratili nastavu po standardima XXI vijeka, i to će nam biti imperativ i u narednom periodu”, kazala je predstavnica resornog Ministarstva, Neda Ojdanić.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević apostrofirao je da proces digitalizacije obrazovnog sistema nije samo želja svih koji brinu o ovom važnom segmentu društva i njegovog razvoja, već i zahtjev savremenog doba.

“To je prioritet, ne samo Vlade Crne Gore, već svih nas koji dajemo doprinos obrazovanju. U periodu globalne pandemije pokazalo se da se obrazovni sistem najbrže prilagodio novonastalim okolnostima, prelaskom na online nastavu, iako smo svjesni da je klasičan način predavanja, direktna komunikacija i interakcija između učenika i nastavnika, neophodan. Ubijeđen sam da će ova vrijedna donacija dodatno pomoći toj nužnoj interakciji i saradnji, posebno u ovom više nego izazovnom trenutku. Zato dugujemo veliku zahvalnost ‘TIKI’, a posebno uvaženoj ambasadorki Ozan koja je dokazani prijatelj Bara, i uvijek smo sa zadovoljstvom njeni domaćini”, kazao je Raičević, koji je podsjetio na dugogodišnju uspješnu saradnju između Opštine Bar i Turske razvojne agencije.

“Veliko je zadovoljstvo zbog permanentnog djelovanja ‘TIKE’ na području naše opštine. Brojne su donacije ostvarene u prethodnom periodu- u obrazovanju, poljoprivredi, pomoći privrednim subjektima, a vrijedna podrška u tehničkom opremanju obezbjeđena je i za Lokalni javni emiter, Radio Bar”, istakao je čelni čovjek barske opštine Dušan Raičević, koji je pohvalio rad škole „Anto Đedović“, koja je, kako je kazao, jedna od najsavremenijih u Baru.

Direktorka, Stanka Vukčević, uručila je zahvalnice ambasadorki Turske Songul Ozan, koordinatoru „TIKE“ Abdurrahmanu S. Topraku, predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Nedi Ojdanić i predsjedniku Dušanu Raičeviću koji, kako je navela, kontinuirano podržava školu. Najnovija donacija iz lokalne uprave obezbjeđena je za djecu romske i egipćanske populacije, kao i korisnike materijalne pomoći, a sastojala se u tabletima i učioničkoj opremi.

„Zahvaljujući toj nesebičnoj podršci, kao i onoj od strane resornog Ministarstva, a sada i ‘TIKE’, naša škola je među najopremljenijima i najuspješnijima u Crnoj Gori. Sve to ne bi bilo moguće, naravno, i bez vrijednog i predanog rada učenika, nastavnika i kompletnog kolektiva, koji funkcioniše kao jedna velika i harmonična porodica”, zaključila je direktorka OŠ “Anto Đedović”, Stanka Vukčević.

Share.

Comments are closed.