VIDEO: Vrijedna donacija Luke Bar Domu zdravlja

Barskom Domu zdravlja, danas je uručena donacija AD Luke Bar u vrijednosti od 60 hiljada eura.

Ministarska zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahvalila je izvršnom direktoru Luke Bar Iliji Pješčiću, što je “na izuzetno brz i efikasan način obezbijedio ovako važnu donaciju i pozvala sve društveno odgovorne kompanije da, ukoliko imaju slične mogućnosti i razmišljanja, ulažu u ono što je najvrjednije, najhumanije i najbolje- zdravstveni sistem naše države”.

Borovinić- Bojović je istakla i da je njena osnovna intencija “maksimalno pojačavanje javnog zdravstva Crne Gore i obezbjeđivanje što boljeg kvaliteta zdravstvenih usluga svim građankama i građanima naše države”.

“U okviru ove donacije barski Dom zdravlja biće vredniji za uređaj za elektroterapiju, zahvaljujući kojem je potpuno kompletirana terapijska procedura fizikalne terapije. Sa druge strane, izuzetno vrijedna i važna donacija odnosi se na ultrazvučni aparat za ginekologiju, koji će koristiti Domu zdravlja Bar i porođajni sto, koji će ova zdravstvena ustanova uputiti odjeljenju ginekologije Opšte bolnice Bar“, precizirala je Borovinić Bojović.

Prema riječima izvršnog direktora Luke Bar Ilije Pješčića, ova društveno odgovorna kompanija je izuzetno dobro poslovala prošle godine, pa su imali mogućnost da opredijele sredstva za ovu vrijednu donaciju.

“Građani će biti bogatiji za jednu bolju i kvalitetniju zdravstvenu uslugu u Domu zdravlja i Opštoj bolnici. I ubuduće ćemo pomagati zdravstveni sistem, ali i neke druge subjekte u gradu”, najavio je Pješčić.

Predsjednica Borda direktora AD Luka Bar Slađana Perišić, takođe je istakla da joj pričinjava veliko zadovoljstvo da u ime Luke Bar uruči donaciju Domu zdravlja.

„Nadamo se da ćemo ovom donacijom na simboličan način uspjeti da pomognemo Domu zdravlja Bar, da lakše i efikasnije obavlja svoje zadatke“, dodala je Perišić.

Direktor Doma zdravlja Vuk Vujović zahvalio je rukovodstvu Luke Bar na izdašnoj donaciji, koja će biti od “nemjerljivog značaja za podizanje primarne zdravstvene zaštite na viši nivo”.

Takođe je zahvalio na posjeti i razumijevanju, saglasnostima i podršci, ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i sekretaru u Ministarstvu zdravlja Velju Čađenoviću.

“Svaka pomoć zdravstvu je više nego humana, ali i krajnje potrebna, s obzirom da nijesmo imali ovakve donacije na kojima nam mogu pozavidjeti i veće zdravstvene ustanove. Nadamo se i ubuduće da će ljudi i institucije dobre volje, naći razumijevanja za doniranje i osposobljavanje Doma zdravlja Bar i zdravstva uopšte, te podizanja usluge na viši nivo, čime ćemo steći veće povjerenje građana, a i pomoći ljudima u zdravstvu“, kazao je Vujović.

Ova donacija je dio potreba Doma zdravlja Bar, a na pitanje Radio Bara i Bar infa što je ono što nedostaje u ovom trenutku, direktor Vujović je kazao da je u planu unaprijeđenje medicine rada, osposobljavanje dijagnostičke sobe, kao i laboratorijskih elemenata.

“Ubrzo ćemo iz projekta imati nove elemente laboratorije i softvere, čak i u vrijednosti od 100 hiljada eura. Radimo na donacijama i nabavci dijagnostičke sobe, čime ćemo dobiti vodeću ulogu na primorju, a možda čak i u Crnoj Gori”- najavio je Vujović.

Čekajući na izjave zvaničnika ispred Doma zdravlja, prišlo nam je nekoliko pacijenata, koji su imali primjedbe da kovid pacijenti i po lošim vremenskim uslovima moraju nekada i po nekoliko časova da čekaju na pregled. Na pitanje postoji li ideja da dio prostora dodatno prilagode, direktor Vujović je odgovorio da su za sada prinuđeni da rade sa postojećom infrastrukturom.

„Dom zdravlja je građen posljednjih decenija prošlog vijeka i sagrađen je za tadašnji broj stanovnika. Radimo sa tim što imamo, već smo adaptirali i ogradili jedan dio Doma zdravlja- postoje djelovi za Covid pozitivne pacijente, za ljude koji žele da se testiraju, poseban ulaz za ostale pacijente, odvojeni kontejeneri za testiranje, za terapije, za djecu… Ovo kao što vidite, nijesu šatori, već prilagođene mobilne ambulante. Oni nijesu integralno spojeni sa objektom Doma zdravlja Bar, ali to nije stvar na koju možemo uticati. U potpunosti razumijem ljude i saosjećamo sa njima, ali, moram da naglasim da i oni treba da imaju razumijevanja za nas“, zaključio je Vujović.

Postoji mogućnost podizanja trećeg sprata Doma zdravlja, ali za takvu adaptaciju potrebna su velika novčana sredstva, pa će realizacija te ideje sačekati neko bolje vrijeme.

Share.

Comments are closed.