Završeno snimanje kratkog filma Učimo istoriju kroz priču

Proteklog vikenda završeno je snimanje kratkog filma “Učimo istoriju kroz priču”. Ovaj projekat biće realizovan u sklopu obilježavanja Dana evropske baštine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, a u organizaciji JP Kulturnog centra Bar. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Baština i obrazovanje”.

 “Interesantno je to da su, još davno, osnivači naučnog mišljenja kao što su Platon i Aristotel, predlagali da bi vaspitanje trebalo da počne pričama i bajkama, a ne suvoparnim činjenicama. Ako bi djetetu odmah davali racionalni svijet, onda bi njemu njegov unutrašnji svijet, kojem je priča i bajka mnogo sličnija, ostao dalek i tuđ, a ono što nam je daleko i tuđe često nas i plaši. Podstaknuti ovom mišlju osmislili smo projekat ‘Učimo istoriju kroz priču’, koji bi omogućio osnovcima, kako barskih osnovnih škola, tako i njihovim drugarima – posjetiocima Muzeja širom Crne Gore, da kroz zanimljive priče, bazirane na istorijskim činjenicama, upoznaju tradiciju i istoriju Crne Gore a u isto vrijeme i ličnost, život i posebnost princeza Petrović. Kroz istraživanje i igru dobijaju potpuniju sliku o životu princeza, samim tim nalaze i sponu između sadašnjeg vremena i godina u kojima su princeze živjele”, kazala je Darinka Škuletić iz KC Bar.

Kako je zamišljen scenario filma, otkriva glumica Vesna Vujošević Labović koja je učestvovala u pripremi i realizaciji projekta.

“Tetka motiviše svoju mezimicu tinejdžerku da istraži istorijske činjenice vezane za kralja Nikolu i njegovo potomstvo. Djevojka se zaokupi temom i na čas zamisli da je i ona princeza. Dešava se potom nekoliko scena njene fikcije. Na kraju, odluči da se ozbiljno pozabavi ovom temom koju je inače dobila kao domaći rad iz istorije”, kazala je za Radio Bar i Bar info Vesna Vujošević Labović.

 Glavnu ulogu u ovom kratkom filmu dobila je darovita petnaestogodišnja Radmila Škuletić.

“Ona već ima dugogodišnje iskustvo u glumi i baletu, a ovaj projekat pružio joj je mogućnost da na kreativan način udruži sve svoje talente. Atmosfera na snimanju je bila zbilja posebna. Prvo, vremenske prilike su nam išle na ruku.Oba dana se pljusak desio nakon snimanja. Zatim, i Dvorac je tako projektovan da svaki izvor svjetla daje posebnu boju i atmosferu u kadru. Onaj koji je bilježio okom kamere svaki pokret i radnju, kao i momente fikcije donesene na sasvim poseban način, je snimatelj Adnan Doa Alomerović”, istakla je Vujošević Labović.

Film je trenutno u procesu montaže, a o njegovoj projekciji će publika biti blagovremeno obaviještena.

Share.

Comments are closed.