Žogarija – Loptarija prvi put u Baru

Barsko šetalište na obali mora danas je bilo mjesto sporta i igre za najmlađe sugrađane. “Žogarija” ili “Loptarija”, međunarodna sportska manifestacija održana je po prvi put u Baru i to pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Ambasade Slovenije.

Takmičenje je otvorila potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović koja je poručila najmlađima da očekuje od njih fer igru. Ona je kazala da igra ima moć da stvara mostove medju ljudima te da će lokalna uprava u narednom periodu još više raditi na razvijanju sportske infrastrukture, ali i sportskog duha, jer je sport garancija za zdravo i kvalitetno odrastanje, kao i lijepo druženje.

U igrama sa loptom nadmetali su se učenici šest barskih osnovnih škola: “Jugoslavija”, “Srbija”, “Blažo Jokov Orlandić”, “Meksiko”, “Anto Đedović”, “Kekec” iz Sutomora, kao i polaznici Školice sporta “Rasti zdravo”.

Prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ “Kekec”, dok je drugoplasirana bila OŠ “Meksiko” koja je imala isti broj bodova ali manji broj individualnih pobjeda.

Cilj ovih igara je razvijanje i podsticanje strpljenja kroz fair-play u igrama sa loptom, nastupima navijačkih ekipa, druženje i zabava sa pjevačkim i plesnim takmičenjima. Na takmičenjima učestvuju dječaci i djevojčice uzrasta 7-11 godina, a takmiče se u više disciplina. Ova manifestacija je od strane UEFA proglašena za najbolju manifestaciju u Evropi za 2010. godinu.

Manifestacija “Žogarija-Loptarija” se održava već šesnaest godina, a svrha i cilj ove manifestacije je da djeca preko sporta i propratnih rekreativno-zabavnih aktivnosti stiču navike zdravog života i nova poznanstva i prijateljstva. Ova manifestacija se uspješno održava u Austriji, Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, pa je ovo svojevrsni međunarodni skup najmlađih koji povezuje nove generacije država regiona. Manifestacija se osim u Baru održava još u Bijelom Polju i Podgorici, a organizator takmičenja je “Media šport” – Slovenija.

Share.

Comments are closed.