Koncert duhovne muzike i misa papskog nuncija na Ratcu za praznik Tjelova

Katolička župa Sv. Marije iz Sutomora pozvala je građane Bara i njihove goste na koncert u prostoru ostataka benediktinske Ratačke opatije, koji se održava pod geslom “Oživimo svetište Gospe Ratačke!”

Poznati muzičar Stijepo Gleđ Markos održaće koncert duhovne muzike u srijedu, 7. juna u 20 sati. Kako ističu organizatori, cilj ovog događaja je “probuditi duhovnost i obnoviti povezanost s Gospom i njenim svetilištem”.

To će biti uvod u praznovanje velikog katoličkog praznika Tjelova (Sveti četvrtak, 60 dana poslije Uskrsa), koji na Ratcu tradicionalno okuplja vjernike iz Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije. U ranijim vjekovima, hodočasnici su išli bosi na ovaj dan, a brvačka familija Čakalović imala je zavjet donošenja vode (na Ratcu se nalaze grobovi predaka Kovača, Čakalovića i Matkovića).

Ova godine, misu na Tjelovo će na Ratcu, 8. juna u 10 sati, predvoditi apostolski nuncij za Crnu Goru, nadbiskup Francis Assisi Chullikatt.

Stijepo Gleđ Markos je međunarodno priznati tenor iz Dubrovnika, koji je karijeru počeo u pozorišnim mjuziklima u matičnom gradu i Zagrebu, a značajne uspjehe ostvario je i u zabavnoj muzici (Grand Prix “Zagrebfesta”, “Pjesme Mediterana”, “Šibenske šansone”…). Nastavio je usavršavanje u Londonu 2012, na preporuku Kraljevske Kuće opere. U Britaniji je sarađivao sa Londonskom filharmonijom i trupom The New London Opera Players. U Dubrovniku je 2014. pokrenuo međunarodni kulturni “Festival Sentimento”, kao i muzičko edukacijsko-rehabilitacijski projekat “Unison World”. Unazad pet godina angažovan je kao gost solista s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom gdje kao tenor izvodi poznata klasična, filmska, mjuzikl i popularna muzička djela. Tokom 2021. godine je objavlio album prvijenac duhovne muzike “Moja Hridino” koji je privukao veliku pažnju struke i publike.

Share.

Comments are closed.