Novembar u OŠ Anto Đedović u znaku proslave Dana škole

Novembar u OŠ „Anto Đedović“ protekao je u znaku proslave Dana škole, humanitarnim akcijama i saradnji sa lokalnom zajednicom.

Ova škola bila je 2. novembra domaćin Međunarodnog turnira u govornom pikadu za slijepa i slabovida lica, a školi je dodijeljena zahvalnica, koju je uručio predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, Veselin Joketić.

Šestog novembra, u okviru tradicionalno dobre saradnje sa Narodnom bibliotekom i čitaonicom „Ivo Vukčević“, rukovodilac ove ustanove, Mila Čordašević, posjetila je i obavila stručni nadzor školske biblioteke.

Dan kasnije, u saradnji sa JZU Dom zdravlja Bar realizovana je redovna vakcinacija učenika IX razreda.

Urednik rubrike Politika “Dnevnih novina” Mili Prelević uručio je školi na poklon pet primjeraka knjige “Crnogorski vladari”, čiji su autori poznati barski istoričari, Živko Andrijašević i Milan Šćekić.

Deset učenika škole sa mentorima Draganom Vukčević i Rodoljubom Pikulom, prisustvovalo je predavanju o vrstama i tehnološkim postupcima odlaganja raznih vrsta otpada. Predavanje je bilo dio sportsko ekološke kampanje “Matirajmo otpad”, odnosno nastavak kampanje „Naš Bar čist grad“, koji je pokrenula Opština Bar.

Na šahovskom turniru učenica Darija Koropteva IV-2 zauzela je prvo mjesto u svojoj uzrasnoj grupi, dok je Ivan Koroptev VIII-3 zauzeo treće mjesto.

U okviru plana profesionalnog razvoja, profesorice Svetlana Knežević, Ljiljana Milović i Ivana Mrvaljević učestvovale su na seminaru o inkluziji „Brajevo pismo i Brajeva matematička notacija u inkluzivnom obrazovanju“, koji je 8. i 9. novembra organizovan u OŠ „Kekec“.

Koordinatorka projekta „Vještine za adoslescenciju“ profesorka Dragana Vukčević učestovala je na sesiji o ovoj temi, organizovanoj u Miločeru.

Tradicionalno, uoči programa povodom Dana škole, 14. novembra predstavnici porodice Đedović, MZ Šušanj, kolektiva i učenika škole, položili su cvijeće na bistu Anta Đedovića, narodnog heroja čije ime škola nosi. Svečani program obilovao je pjesmom, recitacijama, folklorom i glumom. Bila je to prilika da se promoviše školski list “Zlatna obala”, objavljen na školskom sajtu.

U školi je, tradicionalno, brojnim aktivnostima obilježena nedjelja italijanske kuhinje u svijetu. Od 18. do 24. novembra, učenici su sa profesoricama iz Aktiva društveno jezičke grupe predmeta pripremali različite talijanske poslastice.

Predstavnici ove obrazovne ustanove učestvovali su na radionici “Prevencija nasilnog ekstremizma i radikalizacije koje vode ka terorizmu”, koju je za profesore osnovnih i srednjih škola organizovala Misija OEBS-a, kao i na Konferenciji o globalnom obrazovanju, posvećenu obilježavanju Sedmice globalnog obrazovanja.

Na svečanom uručivanju nagrada osvajačima na školskim sportskim takmičenjima, 22. novembra na Cetinju, školu je predstavljao profesor fizikog vaspitanja Miloš Pantović.

Povodom Dana Crvenog krsta Crne Gore u školi je organizovano predavanje na temu Istorijat Crvenog krsta, osnovni principi i upoznavanje sa Međunarodnim humanitarnim pravom. Na tradicionalnom literarnom konkursu Crvenog krsta Hristina Krgović IX-1 osvojila je prvo mjesto, dok Helena Krgović iz istog odjeljenja dijeli treće mjesto. Njihov mentor bila je profesorica Danijela Boljević.

U školi je, od 8. do 28. novembra prikupljana pomoć u sredstvima za higijenu i hrani, koja je predata Crvenom krstu Bar.

U ovoj obrazovnoj ustanovi obilježeni su i Međunarodni dan tolerancije i Svjetski dan djeteta.

Učenici i kolektiv škole bili su aktivni na svim manifestacijama organizovanim tokom novembra- posjetili su Maslinijadu, učestvovali u kvizu “Koliko poznajem svoj grad”, bili u svečanom stroju IO “24. novembar”, a sa XI tradicionalnog turnira “Trofej Bara”, Milena Stojanović IV-2 i Đorđe Stojanović VII-1 vratili su se sa medaljama.

U okviru XXXIII Festivala dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu “Susreti pod starom maslinom” realizovane su različite aktivnosti. Između ostalog, školu su u okviru Pjesničkog karavana posjetili pjesnici Mirsad Bećirbašić, Goran Bjelanić, Zorica Detotov, Dejan Aleksić, Jovo Ćulčić, Dejan Đonović, Miroslav Jovanović Timotijev, Tode Nikoletić

Učenici od prvog do devetog razreda učestovali su na Uličnoj trci koju povodom Dana opštine organizuje NVO Društvo pedagoga fizičke kulture i vratili se sa odličnim rezultatima.

OŠ „Jugoslavija“ bila je inicijator i organizator radionice za asistivnu tehologoiju „pružimo ruku za novu priliku“, a iz OŠ „Anto Đedović“ prisustvovale su profesorice Ljiljana Perović, Milica Joksimović, Jadranka Durutović i Ljiljana Milović.

U Ministarstvu prosvjete 28. novembra  organizovano je savjetovanje o novom sistemu borbe protiv nasilja, a školu je predstavljala direktorka, Stanka Vukčević.

Istoga dana u školi su organizovane konsultacije sa roditeljima.

Okruglom stolu “Podrška sveobuhvatnom, zdravom razvoju djece, zdravim stilovima života, preventivnim programima i razvoju različitih vrijednosti”, koji je u Podgorici organizovala NVO “Fenix Crna Gora” prisustvovao je prof. Miloš Pantović.

Predstavnici ove obrazovne ustanove učestvovali su i naprezentaciji “portfolio”, a kompletna škola dala je svoje učešće globalnoj manifestaciji “Svijetlo za planetu zemlju”. Djeca su podsticana da pišu o ličnim osjećanjima u obliku pisma Zemlji, u formi pjesme, slogana ili grafita. Organizovan je i čas likovne kulture na temu “Fenjer” za učenike prvog razreda, kako bi se i najmlađi uključili u ovu manifestaciju.

Učenici sedmog razreda, njih 49-oro su sa svojim razrednim starješinama od 29. novembra do 1. decembra Svetlanom Knežević, Vesnom Daković i Draganom Vukčević boravili na Cetinju, u okviru projekta “Čas istorije u prijestonici”. Bila je to prilika da posjete mauzolej na Lovćenu, ali i istorijsko jezgro Cetinja. Prije povratka u Bar, posjetili su i Rijeku Crnojevića i ostatke prve štamparije Južnih Slovena na Obodu.

Share.

Comments are closed.