Školsku salu u Pečuricama gradiće Ministarstvo prosvjete, Opština Bar i KC Rumija

Ministar prosvjete dr Damir Šehović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Kulturnog centra “Rumija” iz Čikaga Senad Perazić potpisali su u Njujorku Memorandum o saradnji na realizaciji projekta “Izgradnja školske sportske sale JU OŠ ‘Mrkojevići’”, čime će Bar, uz nedavno dogovorenu rekonstrukciju sportske školske sale Gimnazije „Niko Rolović“ i Ekonomsko-ugostiteljske škole, dobiti još jedan moderan školski sportski objekat, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Projekat će se realizovati po modelu sufinansiranja, a vrijedan je više stotina hiljada eura, od kojih će Kulturni centar “Rumija” obezbijediti 50.000 dolara, Opština Bar 150.000 eura, a Ministarstvo prosvjete ostatak sredstava.

Potpisnici su ocijenili da je projekat od velikog značaja za djecu u Pečuricama, ali i za cijelu lokalnu zajednicu. Oni su izrazili očekivanje da će se u vrlo kratkom roku obezbijediti formalno-pravne pretpostavke u planskoj dokumentaciji kako bi se preduzele konkretne aktivnosti na izgradnji ove školske sale.

“Ovo je samo jedan od projekata obnove školske sportske infrastructure u Baru. Nedavno su ministar prosvjete i predsjednik Oštine Bar potpisali Memorandum o saradnji na realizaciji projekta ‘Rekonstrukcija školske sportske sale srednjih škola u Baru – JU Gimnazija ‘Niko Rolović’ i JU Ekonomsko-ugostiteljska škola, Bar’, vrijednosti oko 110.000 eura. Ovaj projekat se, takođe, realizuje po modelu sufinansiranja, pri čemu će Ministarstvo izdvojiti oko 70.000 eura, a ostatak sredstava Opština, a očekuje se da će biti završen za nekoliko mjeseci.

Kada je riječ o školskoj sportskoj infrastrukturi u Baru, ove godine rekonstruisana je i fiskulturna sala OŠ ‘Blažo Jokov Orlandić’“, zamjenjena je i bravarija u sali, dok je u toku prva faza zamjene bravarije u školi, vrijednosti oko 30.000 eura. Takođe, ova škola je u saradnji sa barskim privrednicima rekonstruisala otvoreni sportski teren, u koji je uloženo oko 30.000 eura. Dodatno, u fiskulturnoj sali OŠ ‘Meksiko’ nedavno završena adaptacija centalnog grijanja, vrijednosti oko 25.000 eura. Sve navedeno govori da su uslovi za bavljenje sportom u barskim školama značajno unaprijeđeni”, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvjete u kome je naglašeno da je “Memorandum o saradnji na izgradnji školske sale u Pečuricama pokazatelj je dobre volje i razumijevanja državnih i lokalnih institucija, kao i brige dijaspore koja svesrdno pruža podršku domovini”.

Ministar Šehović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević u višednevnoj su posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su otputovali na poziv nekoliko udruženja iseljenika. Ovom prilikom, oni su se sastali sa brojnim predstavnicima crnogorske dijaspore, te razgovarali o mogućoj saradnji u različitim oblastima.

Share.

Comments are closed.