Održana XXII manifestacija Pjesmom do zvijezda

Iako smo kalendarski duboko zašli u jesen, danas je na platou ispred Sportskog centra „Topolica“ vladalo pravo bogatstvo boja, kao usred proljeća. Veliki broj djece, u šarenim majicama, predstavljajući vrtiće iz kojih su dolazili, plesom i pjesmom obilježili su 22. manifestaciju „Pjesmom do zvijezda“, ujedno i Svjetski dan djetata i rođendan vrtića „Svetionik“. Na najljepši i najveseliji način djeca su proslavila i Dan opštine Bar.

Potpredsjednica Opštine mr Tanja Spičanović, poželjevši dobrodošlicu, kazala je da posebno raduje što se ova manifestacija organizuje u okviru programa obilježavanja Dana opštine, 24. novembra.

„Naročito smo ponosni što Bar neumorno baštini ovako vesele i lijepe manifestacije, kako i priliči našem gradu. Davno je rečeno da su djeca naše najveće bogatstvo, kreatori našeg osmjeha, naš duh i snaga, zato im treba darovati sve, a posebno naše vrijeme i pažnju. Ova manifestacija nosi svu ljepotu zbog toga što su na njoj upravo glavni učesnici djeca, a naš grad je počastvovan njihovom melodijom, veselim, dječjim žamorom. Trudili smo se, a trudićemo se i dalje da djeci u ovom gradu bude lijepo, da odrastaju u bezbrižnom i podsticajnom okruženju i da se u ovom gradu razvijaju ovako lijepe i vesele generacije“, poručila je Spičanović.

Okupljene je pozdravio i direktor SRC „Topolica“ Božidar Janković iskazavši čast i zadovoljstvo što se ovogodišnja manifestacija „Plesom do zvijezda“ održava ispred sportske hale. Janković je čestitao Svjetski dan djeteta i 22. rođendan vrtiću „Svetionik“, te kazao da će se SRC „Topolica“ kao institucija i u narednom periodu još više truditi da ispoštuje ovakve događaje.

Vidno zadovoljna bila je i mr Ivana Durutović, organizatorka manifestacije i vlasnica vrtića „Svetionik“ koji je danas proslavio 22. godine postojanja.

„Počeli smo 2001. godine u Domu kulture, međutim kako je prolazilo vrijeme, taj prostor postajao nam je tijesan, pa smo se sve više širili i tražili neko komotnije mjesto na kojem možemo svi zajedno da plešemo. Više godina smo plesali na Šetalištu kralja Nikole, a danas smo po prvi put ispred SRC Topolica, predivan dan i prostor za sve učesnike. Velika zahvalnost svima koji su došli iz različitih krajeva Crne Gore. Ta saradnja i povezanost nas čini bogatijima, jer su to sve prijatelji manifestacije, a danas prijatelji i gosti našeg Bara“, ponosno je istakla Durutović.

Oko 600 djece iz brojnih vrtića iz Cijele Crne Gore plesalo je uz numere iz međunarodnog programa Rastimo uz ples. U programu su učestvovala djeca iz Doma „Mladost“ iz Bijele, vrtići iz Podgorice“ – „Čarli Čaplin“, „Pinokio“, „Maša“, „Pipi duga čarapa“ i „Malo kraljevstvo“, iz Nikšića vrtići „Dragan Kovačević“ i „Montesori Zvono“, vrtić „Eko bajka“ iz Pljevalja, „Radmila Nedić“ iz Berana, „Naša radost“ iz Herceg Novog, „Osmijeh“ iz Kotora, „Vini Pu“ i „Diznilend“ iz Budve, „Arushi Pu“ iz Ulcinja i „Mala bajka“ i, naravno „Svetionik“ iz Bara.

Svojim recitacijama manifestaciju je oplemenio čuveni barski pjesnik Rajko Joličić, kao i učenica V razreda OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ Nikolija Pandurica, otpjevavši pjesmu „Alo, alo“.

Osim njih, svoje umijeće predstavile su i osnovne škole „Srbija“ i „Blažo Jokov Orlandić“, folklorni ansambli „Rumija“, „Jedinstvo“ i „Sveti Jovan Vladimir“, te Karate klub „Bar“.

Ispred Zavoda za školstvo, prisutne je pozdravila mr Ana Stanišljević, nadzornica u Odsjeku za utvrđivanje kvaliteta. Ovom prilikom je zajedno sa drugarima iz Svetionika prisustvovala svečanom otvaranju Zelene zastave.
Zavod za školstvo Crne Gore je dodijelio nagradu ,,Zelena zastava“ i sertifikat o sticanju statusa međunarodne Eko-škole ustanovama koje su uspješno prošle proces akreditacije 2023. godine, a među njima je i vrtić Svetionik.

Gosti manifestacije bili su i NVO „Plava planeta“ i Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama, te nezaobilazne NVU „Žene Bara“ koje su vještim rukama pripremile brojne delicije za učesnike programa.

Organizatorka manifestacije, mr Ivana Durutović, zahvalila se svim prijateljima manifestacije koji su omogućili da se ona danas održi. Pekara „Kolibri 3“ napravila je sendviče, hotel „Princess“ obezbijedio je flaširanu vodu, TO Bar poklone, dok je Kulturni centar Bar omogućio besplatan ulaz do Stare masline.

„Kad smo se svi zajedno potrudili da budemo dobri domaćini, možemo da vidimo zadovoljna lica djece, a onda i nas organizatora“, poručila je Durutović.

Osim njih, realizaciju manifestacije su podržali Opština Bar, SRC „Topolica“, Crveni krst Bar, NVU „Žene Bara“, JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“, „Pacorini“, IO „24. novembar“, Auto servis „Šćekić“, RTM group, Robna kuća „2. decembar“, caffe igraonica „Maša i medo“, dječja igraonica „Čarobni grad“, „Olivmont doo“, porodica Ahmetović i „Beauty Lab“.

Manifestacija „Pjesmom do zvijezda“ ima i humanitarni karakter, pa su tokom njenog trajanja prikupljani higijenski artikli i garderoba za štićenike iz Doma Mladost, kao i sredstva za štićenike Narodne kuhinje u Baru.

Voditelj programa bio je Miomir Maroš, a zvanični fotograf Sergej Zabijako.

Share.

Comments are closed.