Protest ispred Bolnice nakon smrti porodilje, zatraženo utvrđivanje odgovornosti

Nakon što je prije tri dana u Kliničkom centru preminula mlada porodilja, Ajla Šukurica Hot, građani su se danas u znak protesta okupili ispred Opšte bolnice Bar, kako bi iskazali nezadovoljstvo liječenjem u toj zdravstvenoj ustanovi i zatražili utvrđivanje odgovornosti za ovaj, ali i sve ostale, slične slučajeve.

Iza ovog protesta stoji porodica i suprug preminule porodilje Zlatan Hot, koji je kazao da će, kada nadležni organi završe kompletnu istragu, preduzeti sve mjere u skladu sa zakonom.

“Želimo da znamo sve detalje – od momenta od kada je Ajla ušla u Barsku bolnicu, do momenta kada je transportovana u Klinički centar. Porodici još nije dostavljena dokumentacija, iako smo zahtijevali. Za sada čekamo da se istraga završi, nećemo je ometati, a nakon toga mogu ponovo da pričam“, istakao je Hot.

Okupljenima se obratio i direktor bolnice dr Igor Karišik, koji je porodici preminule porodilje izjavio izraze saučešća, te kazao da je “sve što je moglo da se učini u ovoj bolnici učinjeno po svim principima medicinske struke i nauke, ali nažalost, nije uspio da se spasi taj mladi život”.

“U svakoj bolnici se svakodnevno odvija borba između života i smrti, uglavnom život pobijedi, a nažalost ponekad i smrt. U ovoj bolnici se godišnje obavi između 600 i 700 porođaja, a u proteklom periodu je taj broj dostizao i 1.200 porođaja godišnje. Prije 30 i nešto godina je zabilježen jedan jedini smrtni slučaj porodilje u ovoj bolnici. To je jedan odličan rezultat. Mi kao ljekari se spremamo dugo vremena kroz školu, kroz studije, kroz specijalizaciju i dalje usavršavanje da liječimo ljude i spašavamo ljudske živote i to je privilegija koja pripada nama. Isto tako smo i istinoljubivi, mi želimo i zahtijevamo od Ministarstva zdravlja da se osnuje eksterna, nezavisna, stručna komisija, koja će da utvrdi sve činjenice u vezi sa liječenjem porodilje koja je preminula“, poručio je dr Karišik.

On je dodao i da je organizovao komisiju bolnice za održavanje kvaliteta, te da smatra da je sve urađeno po pravilima.

“Održali smo sastanke, uzeli sve izjave, detaljno smo pogledali istoriju bolesti, svu medicinsku dokumentaciju i siguran sam da je postupano po svim medicinskim pravilima. Danas su nam na razgovoru bili predstavnici Ministarstva zdravlja, tako da će i oni organizovati eksternu komisiju koja je dobrodošla. Jedva čekam da saznam rezultat. Ubijeđen sam da je sve urađeno kako treba, u slučaju da se utvrdi da se desio bilo kakav propust ja ću, kao direktor bolnice, to sigurno sankcionisati“, istakao je dr Karišik.

Nakon Karišikovog pojašnjenja o smrti porodilje, Hot ga je upitao da li bi isto to znao da objasni njegovoj petogodišnjoj ćerki, te da li je vidio otpusnu listu za bebu, u kojoj se navodi da se preporučuje dojenje i da je porodilja dojila četiri sata nakon porođaja.

„Ja riječi utjehe za Vašu ćerku i za porodicu, nažalost, nemam. Preko 30 godina jedan jedini slučaj smrti porodilje je zabilježen sa prosječno 800 do 1.000 porođaja godišnje, to se dešava i u drugim bolnicama. Upućen sam u sve detalje, sve sam pregledao, čak sam i te noći nakon operacije kontaktirao i intervenisao da se nabavi lijek koji bi pospješio koagulaciju. Čuo sam se sa anesteziologom kardiohirurgije da nam se taj lijek proslijedi. Sjutradan sam zvao lično načelnika anestezije da se pacijentkinja premjesti dalje u Klinički centar. Sve što je moglo da se uradi je urađeno. Ako postoji bilo kakav propust, ja želim da se to dokaže i da se sankcioniše. Ja želim istinu, kao i Vi, a kakva god istina da bude, to treba da se zna“, istakao je dr Karišik, dodajući da se za 30 godina jedan smrtni ishod zove uspjehom u drugim zemljama.

On je istakao da je doktorski posao izuzetno težak i odgovoran i da se boji da bi ovaj dodatni pritisak ostavio bolnicu bez kadra.

“Niko ne može da radi pod ovakvim pritiskom, ostaćemo bez kadra. Ne možete nekoga da osuđujete, a nijeste ni dokazali krivicu. Smatram da se rezultati ove bolnice, porodilišta konkretno, uklapaju u sve rezultate drugih bolnica u Crnoj Gori, a vjerovatno i u okruženju. Ako bilo gdje postoji neki problem, ja sam voljan da ga riješim”, zaključio je dr Karišik.

Nakon javnog obraćanja, pozvao je članove porodice na privatni razgovor.

Naredni protest kojim se traži da se ispita odgovornost ovog i ostalih slučajeva sa odjeljenja ginekologije Opšte bolnice u Baru zakazan je za petak, 29. oktobra, na Trgu Vladimira i Kosare u 17 časova.

Share.

Comments are closed.