Sitnice koje život znače Barane podsjetile na istinske vrijednosti

Predstava „Sitnice koje život znače“, koja je sinoć salu Doma kulture ispunila gotovo do posljednjeg mjesta, opravdala je očekivanja publike.

Ovaj dramski komad, rađen po bestseleru italijanskog pisca Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova, koprodukcija je Narodnog pozorišta Beograd, Beo-Art-a i Centra za kulturu Tivat.

Sjajna glumačka ekipa koju čine Mladen Andrejević, Nela Mihailović, Vanja Ejdus, Dušan Matejić, Nina Nešković i Rade Ćosić podsjetila je da su „sitnice“ poput prijateljstva, saosećanja, poštovanja, iskrenosti i ljubavi… zapravo najvažnije u životu.

“Život je u sitnim stvarima, svakodnevnim. U dodirima, istinama, porodici… Tražimo sreću u nekim spoljašnjim stvarima koje prolijeću pored nas, a ne primjećujemo suštinu”, smatra glumica Vanja Ejdus.

Ona tumači ulogu kćerke glavnog lika, koja je uspješna advokatica. Krije, kako opisuje glumica, tajnu i živi tajni život pun nezadovoljstava u braku.

“Živi u tajnama i lažima isto kao što su, ispostavilo se i njeni roditelji živjeli. Tako je oštra, svoja, a zapravo krhka, nezadovoljna, emotivna…” dodala je Ejdus.

Njen utisak je da je barska publika “predstavu vrlo pažljivo pratila”.

“Možda se manje smijala, nego u nekim drugim sredinama. Meni je uvijek zanimljivo da posmatram kako publika reaguje, a u svakom gradu je drugačije. Večeras je bilo puno ljudi, velika je sala… Mi često u manjim salama igramo ovu predstavu. Plašila sam se da li ćemo uspjeti da ‘dobacimo’ (jer igramo dosta intimno). Ali sam osjetila da ‘prebacuje’ i da publika ‘vuče notu’”, kazala je Ejdus.

“Nama je do ove predstave stalo. Publika to osjeti i učestvuje zajedno sa nama”, kratko je prokomentarisao glumac Rade Ćosić.

U fokusu ove priče o ljubavi, prijateljstvu i pomoći je penzionisani knjigovođa Čezare Anuncijata (Mladen Andrejević), sebični namćor koji nikada nije pretjerano mario za ljude oko sebe. Penzionerske dane provodi uz alkohol i džangrizanje, u društvu vremešne prostitutke Rosane (Nela Mihailović). U “posljednjoj rundi svog života” postaje svjestan patnji s kojima se suočavaju njemu bliske osobe i pod stare dane dobija želju da iz korijena promeni svoj karakter…

“Mislim da je ova predstava u stvari u potrazi za toplinom, kao što je i cijeli život, valjda. Svako je u potrazi za toplinom. Neko je stekne neko ne stekne. Sitnice koje život znače su sve što je lijepo i u čemu je čovjek koncentrisan, u čemu uživa i osjeća da postoji”, istakao je Andrejević, koji je, po mišljenju mnogih, u ovoj predstavi odigrao rolu karijere.

Za kratko vrijeme (od avgusta kada je bila premijera), osvojio je dva priznanja- Nagradu “Milan Gutović” na Ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar, a potom i Specijalnu nagradu žirija novinara na Festivalu pobednika festivala.

Barska publika je na kraju predstave uz ovacije, glumce nagradila gromoglasnim aplauzom.

“Cijela predstava je fantastična, ali kraj je bio kulminacija osjećaja. Danas je dan bio fantastičan, čudan, tako da je ova predstava sjajan završetak dana”, kazala je Draginja Radonjić, kustoškinja Zavičajnog muzeja Bar.

“Kada se predstava završi volim da, kad izađem, to bude sa posebnim osjećajem, tako je večeras. Utisci su sjajni, zaista”, prokomentarisala je Maja Tomović, novinarka Radio Bara i Bar Infa.

“Vrlo atraktivna tema za ovo vrijeme, podstakla je na razmišljanje i na neke stvari koje su u ovom društvu izgleda zanemarene”, smatra Ognjen Vučević umjetnički rukovodilac KUD-a “Jedinstvo”.

“Predstava je izvanredna kao i glumci, lijepa je organizacija, tako da je bilo zadovoljstvo večeras prisustvovati. Osim što su aktuelne teme, nego su se i naši životi isprepletali kroz ovu predstavu. Jednostavno, ta dešavanja svi imamo u užoj ili široj porodici, kod komšija, prijatelja… Ovo je nešto sveobuhvatno ”, utisci su Mića Baltića nastavnika u OŠ “Jugoslavija”.

Zamjenik direktora Kulturnog centra Bar Mirko Bujišić, zadovoljan zbog uspješne organizacije, najavio je “bogat i šarolik program” i za čitav decembar.

“Zadovoljstvo je kada publika dođe u ovolikom broju. Moram da naglasim da je sala zagrijana, sjedišta su udobna. Po mojoj procjeni, večeras je bilo 450 ljudi. Bez buke, zvuka telefona, pažljivo su pratili predstavu. Srećan sam da smo uspjeli u nekoj viziji da se barska publika vrati u bioskop i pozorište”, dodao je Bujišić.

On je podsjetio da je za 20. decembar planirano izvođenje komedije popularnog glumca i voditelja Zorana Kesića ”Priče i pesme”.

“To je humoristička priredba koja kombinuje elemente stand-up komedije, pozorišta i kabaretskog programa sa izvođenjem songova i interakcije sa publikom. Već sada je veliko je interesovanje za ovu predstavu, zato pozivam da svi koji žele da dođu, obezbijede ulaznice na vrijeme”, poručio je Bujišić.

Share.

Comments are closed.