Stranačka saopštenja, 13. januar – HGI, DPS, BS

BS, Strujić-Harbić: Mizogene, seksističke i nacionalističke izjave odavno su postale manir ove vlasti

Mizogene, seksističke i nacionalističke izjave odavno su postale manir ove vlasti, Vlade i njenih funkcionera i službenika, poručila je Kenana Strujić-Harbić, poslanica Bošnjačke stranke.

“Zato najnovija prizemna, seksistička izjava Jovana Markuša, vladinog člana komisije za UNESCO, upućena Draginji Vuksanović Stanković, koja je zbog svojih brilijantnih javnih nastupa česta meta ovakvih napada, na žalost ne predstavlja nikakav izuzetak već, naprotiv, dosljednost, kontinuitet i praksu vladajuće većine.

Kao poslanicu u Skupštini Crne Gore, ali i kao suprugu, majku i građanku ove države moram istaći da zabrinjava šutnja čelnih ljudi u državi. Njihovo ćutanje doprinosi da skoro svakodnevno imamo ovakve i slične izlive primitivizma prema ženama u politici.

No, umjesto da se javnost navikne na srednjovjekovne vrijednosti koje baštini ova vlast – upravo će ova vlast vrlo brzo postati bivša. I to govori o spremnosti našeg društva da postane dio razvijene Evrope”.

***

Savjet mladih DPS: Mladi svjetski đaci, zaboravili na mlade u svojoj državi

Prilikom pompeznog predstavljanja ekspertskog plana “Evropa sad”, resorni ministar, je vjerovatno „slučajno“, propustio da se bavi onim najvrijednijim što Crna Gora ima, a to su mladi ljudi. Nekako je preumio da saopšti kako plan ekonomskog procvata ne obuhvata i Program stručnog osposobljavanja. To dokazuje i najnovija informacija da 2.723 korisnika navedenog programa, ipak, ove godine neće osjetiti benefite „luksemburškog plana“ za Crnu Goru.

Da se ministar, umjesto kreiranjem ambijenta za formiranje nove partije, više bavio pitanjem podrške crnogorskoj mladosti, pripremio bi i zakonsku platformu po osnovu koje ovaj plan ni u 2022. godini ne bi isključivao tek svršene visokoškolce koji započinju da grade svoje karijere u svojoj državi. Kako mu očigledno mladi nijesu bili prioritet, došli smo do toga da će ih povećanje plata, ipak, zaobići, uprkos tome što će svaki korisnik Programa stručnog osposobljavanja provoditi 8 sati odnosno puno radno vrijeme radeći odgovorne poslove. S obzirom na to da svjedočimo konstantnom rastu cijena, te da ekonomska situacija u državi nije nimalo zavidna, naknada koju će pripravnici primati neće biti dovoljna ni da pokrije mjesečne troškove za prevoz i telefonske račune.

Da li je ovo način motivisanja mladih da ostanu, rade i doprinose razvoju ove zemlje? I da bismo izbjegli unaprijed spremljene odgovore resornog ministarstva da je ovakav vid obračunavanja pripravničkih naknada posljedica prethodnih zakonskih rješenja, obavještavamo eksperte da su zakoni podložni promjenama naročito onda kad se vodi računa o najboljem interesu svakog pojedinca u državi.

Apsurdno je da mladi ministar, nema sluha za probleme mladih u ovoj zemlji. Očigledno je zauzet kreiranjem kampanje za bezuspješnu samopromociju.

***

HGI – podrška za Vuksanović – Stanković! 

Hrvatska građanska inicijativa najoštrije osuđuje najnovije, prizemne i gnusne napade na zastupnicu SDP – a Draginju Vuksanović Stanković. Žalosti činjenica što uvrede dolaze od čovjeka ozbiljnih godina, ali i od funkcinera nove vlasti. Uzaludno je očekivati da će zakon i propisi u ovom slučaju uraditi ono što nisu odgoj i vaspitanje. Ostaje sud javnosti, koji se većinski gnuša nad izlivima vulgarnosti i prizemnih izraza određenih karakternih anomalija. 

Hrvatska građanska inicijativa

***

HGI – budimo ponosni! Sretan Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori!

Hrvatska građanska inicijativa svim Hrvaticama i Hrvatima u Crnoj Gori čestita Dan hrvatskoga naroda. Ponosni na slavnu prošlost, ohrabreni snažnim zalaganjem očuvanja identitetskih vrijednosti hrvatske nacionalne zajednice, motivirano idemo prema budućim uspjesima u zajedništvu sa svima koji njeguju duh zajedništva i uvažavanja. Današnji dan svjedoči o našem višestoljetnom trajanju, koje je bilo i jest plodno za kulturu i duhovnost, pri čemu smo afirmirali i vlastiti politički izraz u cilju izgradnje Crne Gore kao suvremene i prosperitetne države u koji Hrvati i drugi manje brojni narodi imaju svoj značaj i mjesto. Zbog toga Dan hrvatskoga naroda značajan je za sve koji žive za sretnu i uspješnu Crnu Goru.

Radosni smo što je Hrvatska građanska inicijativa neposredno sudjelovala u donošenju ovog Zakona zahvaljujući kojem danas proslavljamo svoj Dan uz istaknutu hrvatsku trobojku na zgradi Općine Tivat i Općine Kotor. Doprinosit ćemo i ubuduće emancipatorskim ostvarenjima crnogorskog društva u kojem živimo i stvaramo, a na korist svih kojima su civilizacijske vrijednosti na srcu. Budimo ponosni!

Hrvatska građanska inicijativa

Share.

Comments are closed.