Stranačka saopštenja, 22. januar – SNP, Demokrate, DPS, LP, SD, URA

URA, Radovanić: Nije lijepo kad profesora i premijera Krivokapića uhvate u laži, 4. februara je kraj

Nakon što je uhvaćen u laži, premijer Krivokapić izgubio je svaki kredibilitet da polemiše sa Građanskim pokretom URA, kojeg je u septembru prošle godine tajnom akcijom pokušao da isključi iz vlasti, nudeći manjinskim partijama pozicije URE. Upravo to je večeras potvrdio i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj, iako to premijer Krivokapić i ministar Spajić pokušavaju prikriti. To je “partnerski odnos” koji su gospoda Krivokapić i Spajić imali sa predsjednikom Abazovićem i GP URA, zbog kojih su i došli na pozicije izvršne vlasti, saopštio je Mileta Radovanić, generalni sekretar URE u odgovoru na navode premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Za razliku od vas, URA uvijek otvoreno i sa jasnim stavom gradi partnerske odnose na fer i korektan način, držeći se date riječi.

,,Ministre Spajiću, ko ste Vi da bilo koga zovete u Vladu, jer su takav posao mogli da obavljaju sami lideri tri koalicije? Vaš način da vodite Vladu kao privatnu kompaniju ne poznaje politički sistem. Rušite osnovne postulate demokratije.

Potvrdilo se i da Krivokapić i Spajić, nakon najave osnivanja političke partije, u kontinuitetu zloupotrebljavaju resurse Vlade kako bi izgradili što bolju poziciju, kadrirajući u javnoj upravi buduće funkcionere svoje partije.

Možemo zaključiti da se interpretacija termina ‘izborna volja’ u slučaju gospodina Krivokapića odnosi isključivo na čuvanje njegove fotelje i fotelja njemu bliskih ministara.

Nije lijepo ni etički da jednog univerzitetskog profesora, koji obavlja funkciju premijera, hvataju u laži pred cjelokupnom crnogorskom javnošću. A još manje je lijepo što gospodin Spajić to pokušava nevješto da izokrene. Nije spin URE nego su to saopštile druge partije, to jest one sa kojima ste razgovarali o izbacivanju URE iz vlasti.

,,Sve u svemu, 4. februara je kraj. Više nije važno što pričate”, zaključio je Radovanić.

***

Canović: Postajemo Apsurdistan, ministri najavljuju javno kršenje mjera koje su sami donijeli

Funkcioner SD-a Nihad Canović oglasio se povodom najave aktuelnih ministara da će prisustvovati protestima, uprkos zabrani okupljanja.

“Polako postajemo Apsurdistan – za rubriku vjerovali ili ne!

Ministarka zdravlja, ministar finansija i socijalnog staranja i ministar ekonomskog razvoja – svi članovi Vladinog Savjeta za borbu protiv korona virusa, najavljuju javno kršenje mjera koje su sami donijeli.

Pozivaju građane da oni isto učine, sve u cilju odbrane pozicija, koje nisu na izborima zaslužili.

Nakon svega, mislim da je svima jasno – Fotelja je njihova nacija”, napisao je na tviteru funkcioner SD-a.

***

URA odgovorila Demokratama: Je li opet problem sa press centrom?

Prosto nevjerovatno zvuči poziv za razgovor od strane Demokratske Crne Gore pa se pitamo je li poziv od Alekse Bečića i Borisa Bogdanovića ili je opet neka omaška njihovog čuvenog press centra?

Drage Demokrate, o čemu ćete razgovarati sa nekim za koga ste rekli da je izdajnik? Sa nekim za koga tvrdite da je uzeo 21 milion? Sa ljudima koje optužujete da politički djeluju, a u slobodno vrijeme švercuju kokain?

Juče ste govorili: kukavice, izdajice, šiptari, pajovići, kriminalci, a danas – Sjednimo da razgovaramo o manjinskoj vladi. Ni nama ni građanima nije jasno o čemu se radi? Da niste uzeli 21 milion?

Ako je vaš poziv iskren, onda znači da ste sve vrijeme pričali neistine i obmanjivali javnost. Ako je to tako, onda sa nama nemate o čemu da razgovarate.

Poslije podrške vašeg lidera fašističkim povicima, vašeg javnog pozivanja na linč neistomišljenika, na dugo vrijeme ste kompromitovali svoju partiju.

Što se tiče URE ova Vlada je završila svoj mandat. Ponudili  smo model manjinske vlade, na koji očekujemo izjašnjenja svih 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Nadamo se da građani sada jasno vide vašu principijelnost, dosljednost i istinu. Spremni ste na sve, samo da sačuvate fotelje.

***

Saopštenje za javnost Demokratske Crne Gore

Demokratska Crna Gora je oduvijek bila za dogovor parlamentarne većine i čuvanje izborne volje građana od 30. avgusta. Međutim, zbog činjenice da je GP URA saopštila da je spremna da formira manjinsku Vladu koju bi podržao DPS, dok je SNP jasno kazao da im je ta Valda prihvatljiva, za bilo kakve razgovore unutar parlamentarne većine potrebne su sledeće čvrste pisane garancije da bi u njima učestvovala Demokratska Crna Gora:

1. Pisano obavezivanje svih da sa DPS-om i njihovim koalicionim partnerima iz bivše vlasti izuzimajući partije predstavnice manjinskih naroda neće formirati bilo kakve Vlade ili činiti skupstinšku većinu zarad vršenja vlasti.

2. Povlačenje potpisa sa DPS Predloga za razrješenje Vlade  i pisano obavezivanje da će glasati protiv dnevnog reda sa DPS Predlogom za razrješenje Vlade. (Zato što je upravo ciljno predat bas 31 potpis da bi i sa eventualnim povlačenjem 4 potpisa Crno na bijelo inicijativa za smjenu Vlade ostala u igri)

3. Pisano obavezivanje da ce glasati protiv dnevnog reda kojim se predviđa razrješenje potpredsjednika Vlade i predsjednika Skupštine;

Stavljanje potpisa na prethodno navedeno i davanje čvrstih garancija je preduslov bilo kakvih razgovora u kojima bi učestvovala Demokratska Crna Gora, imajući u vidu javno ispoljene stavove određenih političkih subjekata parlamentarne većine.

***

Mugoša: Kukavičluk, egoizam i grčevita borba za fotelje

– Dostojanstveno priznali i prihvatili rezultate parlamentarnih izbora;

– Prije krajnjih, Ustavom definisanih, rokova omogućili konstituisanje novog saziva Skupštine;

– Dali kvorum da bi se izabralo rukovodstvo Parlamenta;

– Vjerujem bili odgovorna i konstruktivna opozicija

– Glasali za neke zakonske predloge aktuelne Vlade i parlamentarne većine;

– Učestvovali u radu radnih tijela Parlamenta;

– Nismo kukali nad foteljama nego detaljno analizirali sve propuste u našem partijskom dvorištu;

– Razgovarali sa gradjanima kako bi nam ukazali na sve ono što moramo popraviti;

– Nismo krivili druge za naše slabosti i greške;

– Krenuli u programske, kadrovske i organizacione reforme.

Po meni je, to je zreo, ozbiljan i odgovoran pristup.

Ovo čemu svjedočimo danas je politički kukavičluk i egoizam i grčevita borba za fotelje.

***

LP: Vlada da poštuje parlamentarne procedure i ne narušava ustavni poredak

Liberalna partija apeluje na sve političke aktere, naročito na vladajuće partije i Vladu Crne Gore, da daju svoj doprinos političkoj stabilnosti i pokažu političko dostojanstvo. Apelujemo da se poštuju pokrenute parlamentarne demokratske procedure i da se na taj način ne dovodi u pitanje stabilnost čitavog ustavnog i pravnog sistema zarad sitnih političkih interesa. Crna Gora bilježi još jedan fenomen neviđen u demokratskom svijetu, da Vlada organizuje demonstracije podrške samoj sebi, nakon što je gotovo kompletna parlamentarna većina te vlasti dugo vremena bojkotovala Skupštinu u kojoj ima većinu što je takođe svojevrsni fenomen. 

Neodogovorno je i nečasno zloupotrebljavati i koristiti građane Crne Gore kao živi štit u odbrani sopstvenih interesa i fotelja. Uvažene kolege, nije sve u funkcijama i vlasti. Pokažite minimum dostojanstva, kako je to uradila i prijethodna parlamentarna većina nakon izbora 30. avgusta. Sami ste potvrdili više puta da Vlada nema podršku i većinu pa je sasvim razumno i doprinos je političkoj stabilnosti da se pronađe adekvatan model Vlade koja će imati jasnu i čvrstu većinu u Skupštini i koja će konačno imati šansu da povede reformske procese. Crna Gora je izgubila godinu ipo dana u suludom amaterizmu, prepucavanjima i ne radu, vrijeme je da Crna Gora krene naprijed, a tome ne smije biti prepreka bilo ko, naročito ne interesi pojedinaca ili interesnih političkih grupa. 

Sinoćnja dešavanja ispred Vlade pokazala su do čega vode vaši pokušaji radikalizacije građana koje koristite kao živi štiti i čije namjere zloupotrebljavate. Eskalacija šovinizma prema potpredsjedniku Vlade Abazoviću neprihvatljiva je i oštro je osuđujemo. Niko ko želi dobra Crnoj Gori neće nastaviti tim putem srljanja, sijanja smutnje i nereda među ljudima. Duh mržnje ne smije se pustiti iz boce, jer su svima sjećanja još uvijek svježa kakvo zlo i razaranja nam je donijela takva politika. 

***

SNP: Saopštenje za javnost

Socijalistička narodna partija Crne Gore najoštrije osuđuje uvrede kojima je sinoć ispred zgrade RTCG bio izložen potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. 

Pozivamo građane Crne Gore na smirenost i trezvenost i da ne padaju pod uticaj pojedinih političkih subjekata čiji je jedini cilj očuvanje sopstvenih fotelja i pozicija. 

Koliko god se razlikovali, moramo čuvati dostojanstvo i integritet jedni drugima i ne dozvoliti da nas političke razlike odvedu preko granice ukusa i elementarne pristojnosti.

***

DPS: Janković: Stari Bar i dalje u usponu

Božidar Janković, odbornik DPS-a u SO Bar

I ako je opozicija u Baru bila skeptična i tendenciozno tvrdila da od “kaldrme” u Starom Baru nema ništa i da su to samo prazne priče i obećanja za žitelje ove MZ i građane Bara, ona ide svojim tokom i biće po planu završena.

Vrijednost ovoga projekta je oko 500.000€ i trenutno jedna od najznačajnijih i najvećih investicija na prostoru Opštine Bar koja je od značaja kako za stanovnike Starog Bara, građana Bara i svih posjetilaca i turista koji sa oduševljenjem i svake godine u sve većem broju posjećuju ovaj objekat od neizmjernog kulturnog i istorijskog značaja za čitavu Crnu Goru, ne samo za grad Bar, jer pored njega imamo i Staru maslinu koju nema niko na ovim prostorima i čime se naravno ponosimo.

Međutim, ovaj projekat “kaldrme” će biti svima vidljiv i dostupan, ali isto tako uporedno sa ovim se radi i betonska regulacija potoka koji je jedan od dugogodišnjih problema ove MZ, zbog složenosti realizacije, ali se i to rješava na zadovoljstvo svih građana a najviše onih koji žive u njegovoj okolini, pa neka gospoda iz opozicije kada krenu novom kaldrmom ili sada dok “obilaze radove” bace pogled lijevo i desno na ovaj potok i neka korektno objave slike radove čija je vrijednost oko 37.000€, a ne da se bave populističkim metodama kako bi pokušali da sebi podignu cijenu, mada na njihovu žalost oni dižu samo cijenu goriva i osnovnih životnih namirnica.

Takođe bih podsjetio i sve građane Bara, a naročito opoziciju, koja je slijepa izgleda, da je u prethodnom periodu, tačnije samo u ovom mandatu u ovoj Mjesnoj zajednici urađeno dosta kapitalnih investicija vrijednosti oko 3.000.000€, a navešću samo najznačajnije i to:

– Rezervoar za vodovodno snabdijevanje “Zaljevo 1” sa cijevodom od 2.140m, od Zaljeva do Polja i time smo riješili dugogodišnji problem vodosnabdijevanja ovoga područja;

– Kuća maslina;

– Fekalna kanalizacija Brbot u dužini od 400m;

– Izgradnja potpornih zidova u Mahali, Gretvi, Gusta (Gornje Zaljevo), potporni zid kod osnovne škole u Zaljevu, potporni zid u naselju “lovorika” i još mnogi drugi projekti veoma bitni kako sa aspekta grada i turističkog mjesta tako i ono važnije za same mještane Starog Bara i podizanje kvaliteta njihovog života.

Mještani Starog Bara znaju sve ovo da cijene i poslaće vam veoma brzo poruku šta za njih znači populizam a šta konkretna djela.

Kao odbornik koji dolazi iz ove MZ mogu samo reći da smo uvijek nailazili na razumijevanje Opštine Bar za realizaciju bitnih i prioritetnih projekata na ovom području koje su preko MZ iskazivali sami mještani i ovom prilikom se zahvaljujem kako Opštini Bar tako i Mjesnoj zajednici i mještanima na razumijevanju oko realizacije svih ovih projekata i ovim putem obavezujem se da ću i dalje raditi punom parom na realizaciji novih projekata i eventualno onih koji treba da se realizuju.

***     

Reagovanje Demokrata na SNP: Bečić od Evropejca do radikala, onaj ko je izdao misli da je svako na prodaju

Otužno je čitati čak i panične pokušaje SNP-a da makar ostave iluziju u javnosti da debatuju s nama, kad su već odustali od političkog naslijeđa i političkog dostojanstva izdajući volju građana za račun mafije i još uvijek neutvrđeni manji dio kolača od 21 miliona.

Dakle, vi se za izbornu volju građana borite tako što im mafiju vraćate na grbaču? Ovo je gluplje i bezobraznije čak i od onog fascinantno suludog da je Zdenka Popović opstruisala istragu o ubistvu Duška Jovanovića, a vi sad sa vjerovatno nalogodavcima eto hoćete to da riješite. Joković i Ljubo Bigović će zajedno da riješe taj zločin.  Pa, ovo nema ni u Somaliji.

Ali sve je građanima jasno: svi razumijemo da je u ovoj situaciji kad ste toliko zagazili u izdaju svega što je bio SNP teško napisati i obično saopštenje, pa vam ih evo već neko vrijeme piše Abazović i medijski pool Koalicije za 21 milion.  

Ali je ipak najtužnija od svega uloga koju je Joković namijenio sebi: da sve one koji neće da se prodaju onim kojima se Joković planira prodati proglašava antievropejcima, antisrbima, anticrnogorcima, radikalima… I to predsjednik nekad velikog, časnog SNP-a?! Samo na papiru, Jokoviću, jer odlično znaš, odlično čuješ šta ti poručuju časni članovi SNP koji su decenijama trpjeli teror od vašeg novog poslodavca.  

Joković, koji je sa radikalima marširao po Crnoj Gori pljujući sve evropsko, Joković koji je po Beogradu sjedio na dobro znanim kanabeima, Joković koji je vrlo rezolutno anti NATO je sad iznenada evropejac, sa licencom DPS-a. A zna se odlično kako se ta licenca dobija. To je jedina licenca koja se ne kupuje ili dobija, već se uz licencu još i plaća. Dobro građani znaju čiji je potpis na toj licenci, koji sad s mukom nosi Joković.  

I sad, zamislite, Joković je evropejac zato što se planira prodati DPS-u, a to je čovjek koji je kazao da su Crnogorci istorijski falsifikat nastao na okupiranom Cetinju, implicirajuci da Crnogorci kao nacija ne postoje. To je ta DPS licenca evropejstva koju mi sa zadovoljstvom odbijamo.  

Nas pita jesmo li uhapsili Brana, dok se sa onim koji je načelu bezbjednosnog sektora planira prodati tom istom Branu. Pita nas za litije, za koje svak zna da smo tu bili od prve do poslednje, ali ne da se slikamo već da kao ovih večeri budemo s narodom. Mi smo nastavili tim putem, dok Joković više ne može s narodom. Joković je sad licencirani evropejac.

Zamislite tu banalnu glupost da se mi, koji zovemo na vanredne izbore na kojima će građani dati sud o svakom, borimo za fotelje, ali se Licencirani evropejac bori za volju građana tako što će je ispoštovati sa Abazovićem i DPS-om.

E, pa crkni – pukni Jokoviću – prodati se nećemo, jer nema tog miliona za koji bi pristali da budemo izdajnici kao Darko Pajović ili bilo ko drugi. Crkni – pukni, izdaju vam nećemo dozvoliti, ostajemo istinski evropejci, istinski zapadnjaci, istinski podržavaoci Nato integracija, ali bez licence DPS-a koju ti s ponosom nosiš.  

Manite se šuplje priče nego kažite da li ćete u bilo kojoj varijansti praviti Skupštinski većinu sa DPS i uz njihovu podršku vršiti vlast?! Naš odgovor je jednostavan: NE. Imate li vi stav?

***

SNP: Saopštenje za javnost

Vezivanje SNP-a za političku korupciju je jadan pokušaj Demokratske Crne Gore da kompromituje časni i dosledni SNP. Za naše članstvo za proteklih 24 godine postojanja partije se ne veže ni jedna afera niti bilo kakva načasna politička radnja. To znaju građani jako dobro. 

SNP je bio i biće i dalje posvećen da se izborna volja iskazana u avgustu 2020. godine konačno sprovede. Šta ste vi iz buduće koalicije „Voljeli smo fotelje više od ičeg“ uradili za proteklih godinu dana da se ta izborna volja sprovede? Uhapsiste li Brana, Duška, Zorana i Majbaha? Rasturiste li DPS mašineriju i smijeniste li DPS kadrove sa funkcija? Potpisaste li Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom? Izbrisaste li fantomske DPS birače iz biračkog spiska? Organizovaste li popis stanovništva? Uradiste li išta da se ispuni izborna volja?! Ne, gospodo! A pričate o nekoj našoj izdaji. 

Onaj ko je izdao i prodao SNP 2015. godine misli da je svako na prodaju. Postoje u SNP-u ljudi koji i dalje nijesu na prodaju, koji su mnogo više gubili ali nikad se nijesu povlačili. Nego još jače govorili kako bi srušili bivši režim DPS-a i Mila Đukanovića. Zna se ko je neizglasavanjem Tužilačkog savjeta mafiji produžio život za godinu dana. 

Predsjednik SNP-a je uvijek znao koje je nacionalnosti, u koju crkvu ide, kom se Bogu moli i kojim jezikom govori, za razliku od vas gospodine Bečiću, bivši Evropejcu a sadašnji radikalu. 

U svojoj nedoslednosti ste izgubili sebe i svoju partijsku ideju. Od toliko različitih političkih ideja i političkih pravaca koje ste do sada promijenili, sami ste se u toj krizi identiteta pogubili. Koliko lica i naličija ima vaša partija, vidjeli su građani Crne Gore u poslednjih dvije godine. 

Gdje ste bili na Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici? Gdje su bili vaši stranački prvaci tokom litija?  U rekordnom roku su vaši partijski prvaci prešli put od toga, da u svojim broj manjim odijelima, iz mišijih rupa posmatraju kako naše članstvo i partijski lideri bezrezervno staju u odbranu svetinja, do toga da su nakon izborne pobjede, prvi redovi uvijek bili rezervisani za vas. 

Znamo da ste sada zabrinuti i po dubini i po širini jer mir nije vaša nacija, interes je vaša jedina nacija i vjera.

Share.

Comments are closed.