Uslovni otkaz za Radu Višnjić, van snage rješenje o njenoj suspenziji

Učiteljica iz OŠ Jugoslavija u Baru, Rada Višnjić, dobila je uslovni otkaz, jer je učenicima zadala da crtaju trobojku na času, saopštila je direktorica škole Biljana Vukmanović. Kako je pojašnjeno, ako zaposlena u periodu od šest mjeseci od dana izrečene mjere učini težu povredu radne obaveze, postoji mogućnost prestanka radnog odnosa.

“U toku pokretanja i trajanja postupka utvrđivanja odgovornosti u vezi sa dešavanjem od 27. januara u OŠ ‘Jugoslavija’ u Baru, u slučaju Rade Višnjić, zaposlene na radnom mjestu nastavnik razredne nastave u ovoj školi, u proteklih dvadeset dana bili smo, nažalost, svjedoci brojnih neistina, ali i neprimjerenih, proizvoljnih i činjenično neutemeljenih izjava ovim poovodom. Ipak, postupak je sproveden profesionalno i nepristrasno.

Danas sam, nakon okončanog postupka, kao direktor škole shodno zakonskim odredbama i težini povrede radne obaveze, donijela sam Odluku kojom se Radi Višnjić, zaposlenoj na radnom mjestu nastavnik razredne nastave u OŠ ‘Jugoslavija’ iz Bara, izriče mjera Uslovni prestanak radnog odnosa, sa mogućnošću prestanka radnog odnosa, ako zaposlena u periodu od šest mjeseci od dana izrečene mjere učini težu povredu radne obaveze. Istovremeno, rješenje o privremenom udaljenju – suspenziji, prestaje da važi, jer je postupak utvrđivanja odgovornosti okončan donošenjem Odluke.

Želim da istaknem da je u međuvremenu, na svojim redovnim sjednicama, Školski odbor ali i Savjet roditelja OŠ „Jugoslavija“ poslao jasnu poruku da učionica nije i ne smije da bude mjesto za bilo kakvu vrstu političkog djelovanja, kao i da je misija svakog prosvjetnog radnika da djecu obrazuje, vaspitava i prosvećuje, uz uvažavanje ličnosti djeteta i poštovanje različitosti”, kazala je Vukmanović.

Kako je naglasila, OŠ ‘Jugoslavija’, kao i do sad, ostaje na temeljima baštinjenja znanja, vještina, etičkih i kulturnih vrijednosti, multietničkog sklada i multikonfesionalnosti, uz svoju najvažniju ulogu: da se djeca u njoj osjećaju prijatno, dobrodošlo i da uspomene za svoju školu vežu samo za lijepe trenutke. Na to imaju pravo a oni, zaposleni u školi, imaju obavezu da im ostvarenje tog prava i omogućimo.

“Na kraju, želim da ukažem na ogromnu potrebu razumijevanja između zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama i roditelja. Samo skupa, udruženi, zajedničkim naporima i saradnjom, djecu možemo izvesti na put kojim treba da hodi svaki mladi čovjek 21. vijeka. Naša je obaveza da im pružimo ruku, kako bi sjutra postali humanisti, obrazovani i emancipovani ljudi, spremni da odgovore izazovima novog, savremenog doba koje zahtijeva kulturnog, odgovornog i svestranog pojedinca, sa razvijenim osjećajem empatije, poštovanja različitosti i željom da u svakom smislu unaprijedi okruženje u kojem živi i stvara, u nasljeđe generacijama koje dolaze. Iskreno vjerujem da će naša zajednička misija opravdati viziju koju sada imamo. Jer – to dugujemo djeci”, zaključila je mr Biljana Vukmanović,  direktorica OŠ “Jugoslavija”.

Share.

Comments are closed.