VIDEO: OŠ BJO ulazi u 2020. godinu sa renoviranom salom, sportskim terenom i novom stolarijom

Članovi Školskog odbora Osnovne škole “Blažo Jokov Orlandić”, predvođeni predsjednikom Draganom Radulovićem, su na sjednici održanoj krajem prošle godine, procijenili da je nužno poboljšati uslove u kojima se odvija nastava u centralnoj gradskoj školi. Ideju i inicijativu su podržali Ministarstvo prosvjete i brojni barski privrednici, te ova uspješna škola završava 2019. godinu sa renoviranom fiskulturnom salom, uređenim vanjskim terenima za baljenje sportom i fizičkom aktivnošću, a okončana je i prva faza radova na zamjeni bravarije.

“Već u februaru završeni su radovi na rekonstrukciji fiskulturne sale i adaptacija prostorije za boravak učenika prvog razreda. Za oba projekta sredstva u iznosu od oko 30.000 eura obezbijedilo je Ministarstvo prosvjete. Srećni smo što značaj projekata, kojima je cilj prvenstveno dobrobit djece, prepoznaje i lokalna zajednica, pa ne izostaje ni podrška uspješnih barskih privrednika, koji su zdušno podržali naše predloge”, ističe direktor O.Š. “Blažo Jokov Orlandić” Mustafa Peročević.

Po završetku te investicije, odlučeno je da imperativ bude zamjena dotrajale stolarije koja je na granici upotrebljivosti. Posjetu resornog ministra Damira Šehovića (koji je školu obišao povodom otvaranja renovirane fiskulturne sale) iskoristili su da ukažu na ozbiljnu problematiku dotrajale infrastukture i neophodnost što skorijeg renoviranja učionica i pratećih sadržaja, te nabavke nove opreme i nastavnih sredstava u skladu sa zahtjevima savremenog obrazovnog procesa.

Mustafa Peročević

“Prva faza zamjene dotrajale i postavljanje PVC stolarije, vrijednosti oko 30.000 eura je završena. Izvođač radova bila je firma ‘Fero Stil’. Zahvalnost dugujemo Ministarstvu prosvjete i privrednicima iz Bar. Realizacija druge faze, za koju je takođe potrebno obezbijediti 30.000 eura, planiramo za iduću godinu. Značajan udio u ovom poslu imaju kompanije ‘A3 Tim’, ‘E- plus’, privrednik Hajriz Brčvak, ‘Allegra Montenegro’, Rotari klub, ‘Fero Stil’ i firma ‘Galdi’ koja je donirala betonski mobilijar (nekoliko klupa koje se nalaze u dvorištu škole i kante za otpad) vrijednosti 1.000 eura”, navodi Peročević. Dobru saradnju imaju i sa Komunalnim djelatnostima doo, koje redovno održava zelene površine oko objekta, a početkom školske godine su poklonili nekoliko dekorativna stabala.

Škola se, kako ističe Peročević, može pohvaliti i odličnim odnosom i saradnjom i sa Savjetom roditelja i članovima Školskog odbora, pri čemu posebno ističe entuzijazam predsjednika Dragana Radulovića.

“Srećni smo i što smo početkom oktobra napravili još jedan značajan iskorak u infrastrukturnom uređenju- otvoren je košarkaški teren, koji se nalazi u neposrednoj blizini škole, uređen po najsvremenijim standardima. Više puta smo pokretali inicijativu da se taj izuzetno dobar prostor, koji je dugi niz godina bio zapušten, napokon namjenski iskoristi. Najveći problem u realizaciji i ove ideje bio je materijalne prirode, ali smo i ovdje dobili podršku Ministarstva prosvjete”, kaže Peročević.

Dragan Radulović

Ispoštovana je, kako objašnjava, zakonska procedura-objavljen je Javni oglas na koji se javilo više zainteresovanih. Teren je sređen, adaptiran i izdat u zakup, pa je korist za školu i finansijske prirode.

Komisija je izabrala najpovoljnijeg ponuđača- firmu “Monte glow” (čiji su vlasnici Marko Dabanović i Sergej Perić) kojoj je prostor izdat u zakup u trajanju od pet godina. Taj projekat je koštao oko 30.000 eura.

“Sada imamo dva prostora u funkciji sporta, zdravih stilova života, stvoreni su idealni uslovi za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja, slobodne aktivnosti, takmičenja. Osim toga, otvoreni teren u dvorištu škole je odličan i za održavanje drugih vidova takmičenja i manifestacija, jer raspolaže i sa 60 sjedišta na tribinama- zadovoljan je Peročević.

Učenici škole teren mogu da koriste od sedam do 17 časova.

Ova obrazovna ustanova imala je u oktobru značajnu donaciju barskog Rotari kluba koji je poklonio vrijedna nastavna sredstva- šest projektora i šest magičnih tabli. U školi koja raspolaže sa 23 učionice, sada 16 imaju projektore.

Direktor škole je posebno ponosan na svoj kolektiv. Podvlači da se nastava odvija na visoko profesionalnom nivou, da stručnost dolazi do izražaja u kako razrednoj, tako i u predmetnoj nastavi, te da su odnosi među kolegama izvanredni. Škola ima velike obrazovne potencijale, a uz ulaganja u infrastrukturu, otvaraju se brojne mogućnosti da ih još bolje iskoriste.

“Interesovanje roditelja koji žele da njihovo dijete obrazovanje otpočne upravo u ovoj školi je svake godine u porastu. U školi imamo 1.113 učenika, raspoređenih u 41 odjeljenje (23 odjeljenja razredne i 18 odjeljenja predmetne nastave). Iako su odjeljenja prebukirana, iskusni i posvećeni nastavni kadar nastoji da to ne utiče na kvalitet nastave”, tvrdi Peročević.

Na poboljšanju nastavnog procesa i uslova u kojima osnovci borave, urađeno je dosta. Ipak, da bi škola “Blažo Jokov Orlandić” ispunila standarde, potrebna su dodatna ulaganja. Ideja, kao ni volje, ne fali. Uz razumijevanje od strane resornog ministarstva i Barana uspješnih u svijetu biznisa, realno je očekivati da će u skorije vrijeme biti dograđene makar dvije, od planiranih četiri učionice, što bi donekle rasteretilo najbrojnija odjeljenja, nastavnicima olakšalo posao, a djeci usvajanje znanja. Svi su jednoglasni da u ostvarivanju dobrih rezultata, značajnu ulogu igra i ambijent.

U planu je i obnova kompjuterske opreme i osavremenjavanje informatičkog kabineta. Škola raspolaže sa 18 kompjutera, čime ne zadovoljava standard neophodan za kvalitetno odvijanje nastave iz informatike. Jedan od prioriteta je i rekonstrukcija fasade zgrade.

Posebno zadovoljstvo, kako ističu iz uprave škole, je što u projektima koji se organizuju u ovoj obrazovnoj ustanovi učestvuju bivši učenici, sada uspješni ljekari, biznismeni, sportisti…

Peročević

“Javljaju nam se sa željom da podrže aktivnosti, jer su, kako kažu ‘ponosni na školu koju su pohađali i nastavnike koji su im prenosili znanje’. Tako je Milica Orlandić, rođaka narodnog heroja po kome škola nosi ime, zaposlena na Univerzitetu u Norveškoj, izrazila želju da formira fondaciju koja će pružiti podršku (nastavna sredstva, literaturu, organizovati predavanja) za talentovane učenike i njihove mentore”, zaključuje direktor O.Š. “Blažo Jokov Orlandić”.

Share.

Comments are closed.