Gran pri za Sofiju Elenevu

Na nedavno održanom online Međunarodnom muzičkom takmičenju „Art-Bazaar“ u Moskvi, Sofija Eleneva – učenica ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš“ u klasi flaute kod prof. Tamare Stijepović, osvojila je 100 poena i Gran pri u svojoj kategoriji.

“Kada su u pitanju međunarodna takmičenja talentovanih mladih muzičara, konkurencija je gotovo uvijek jaka. Na Art Bazar-u je učestvovalo 150 takmičara iz nekoliko zemalja, zato smo posebno ponosni na Sofijin uspjeh.To je još jedna potvrda, da uz predan i vrijedan rad, bez obzira na drugačije okolnosti u kojima se odvija nastava, nagrada ne izostaje”, kazala je za Radio Bar i Bar info  profesorica flaute Tamara Stijepović.

Na ovom takmičenju Sofija je svirala “Italijanska polku” Sergeja Rahmanjinova i “Preludie” Johana Sebastiana Baha. S obzirom da su te kompozicije i tehnički i melodijski vrlo zahtjevne, vježbala i po više sati dnevno. Kaže da se raduje se svakoj novoj nagradi ali i da joj nedostaju nastupi uživo.

“Nadam se će biti bolja situacija i da ću uskoro ponovo biti u prilici da sviram pred publikom, jer je ona neodvojivi dio nastupa i takmičenja. Njihova reakcija mi veoma znači jer pomaže da se prevaziđe trema”, kazala je Sofija, koja je takođe i učenica šestog razreda OŠ “Blažo Jokov Orlandić.

“Nije mi teško da uspješno obavim sve obaveze i u osnovnoj i muzičkoj školi. Sve se može postići uz dobru organizaciju vremena”, ističe talentovana mlada flautisktinja.

Ljubav prema flauti razvila je uz brata, koji je takođe svirao ovaj instrument. Omiljene kompozicije su Jurij Dolžikov – Elegija, Rahmaninov- Italijanska polka, Faure – Apres un reve, Popp – Mazurka.

Trenutno se priprema za međunarodno takmičenje u Valjevu.

“Nažalost, zbog trenutne epidemiološke situacije, datum održavanja takmičenja pomijeran je već dva puta (sa kraja februara na sredinu maja), ali ipak postoje nada da će takmičenje biti održano u klasičnom formatu pred publikom. Ako govorimo o dugoročnim planovima, moram napomenuti i potrebu za novom flautom, koja naravno iziskuje dosta sredstava. Nastaviću da učestvujem na takmičenjima i vrijedno vježbam.To je put ka ostvarenju moje želje da postanem profesionalnalna flautistiskinja” zaključila je Sofija.

Share.

Comments are closed.