Spomenik prirode: Stara maslina, Mirovica (2244 godine)

Vrijednost Stare masline na Mirovici, nedaleko od magistrale koja vodi iz Bara prema Ulcinju, neprocjenjiva je, jer dokazuje postojanje drevnih civilizacija na ovom tlu. Tokom 2015. godine, obavljena je na Šumarskom fakultetu Univerziteta Istanbul analiza uzorka debla Stare masline, a rezultati su i zvanično dokazali da je to najstarije drvo na ovim prostorima, posađeno prije 2240 godina.

Foto: Sergej Zabijako

Stara maslina na Mirovici – Sveto drvo, kako mu tituliraju Barani – nedaleko od magistrale koja vodi od Bara ka Ulcinju, nezamjenljivi je dio našeg vizuelnog i duhovnog identiteta. Ostaci vjerskih i građevinskih objekata, dosad otkrivenih u barskoj opštini, “ne sežu” dalje od VI vijeka nove ere.

Najstarije drvo u zemlji, i u ovom dijelu Evrope, nezamjenljivi je dio vizuelnog, ali i duhovnog identiteta Bara. Auru svetosti daje joj predanje da je kraj u kome se nalazi – Mirovica, dobio ime upravo po tome što su se pod njenom krošnjom mirili zavađeni. Stara maslina je od sorte žutice, rađa redovno, i daje ulje jako visokog kvaliteta.

Foto: Sergej Zabijako

Zavjet čuvanja Stare masline prenošen je s koljena koljeno, a starijim žiteljima još uvijek je živo sjećanje na najstrožu zabranu kidanja grana ili listova sa nje. Predanja bilježe i prokletstvo koje bi zadesilo svakog ko je pokušao da uništi ili posječe ovu svetu biljku.

Opština Bar je 2007. godine odredila namjenska sredstva za kultivisanje prostora oko drveta. Betonirao se prostor oko masline radi lakšeg pristupa, uređena je saobraćajnica, napravljen punkt za prodaju ulaznica i razglednica… Od 2008. godine Opština Bar je ustupila Staru maslinu na Mirovici na upravljanje preduzeću Kulturni centar. I danas oni brinu o njoj.

Foto: Sergej Zabijako

Stara maslina je vjekovna inspiracija zavičajnih umjetnika, pod njom su snimljeni mnogobrojni TV spotovi, dala je ime glavnoj nagradi “Internacionalnog TV festivala”, na dresovima su je nosili košarkaši ekipe “Primorka”, pod njom se dvadesetak godina održava Festival dječijeg i stvaralaštva za djecu. Nalazi se i na plaketama barskog Društva dobrovoljnih davalaca krvi.

Share.

Comments are closed.