Ukraden bakarni krst sa groba Vittoria Paganinija, jednog od inženjera pruge Bar – Vir

Nepoznate osobe odvalile su i odnijele bakarni krst sa groba Vittorija Paganinija, jednog od inženjera pruge Bar – Vir, rođenog brata projektanta Roberta Paganinija.

Krađu na gradskom groblju Sveti Vid je primijetio i o tome obavijestio policiju mr Ilija Vukotić.   

“Vidi se da su ankeri koji su držali bakarni krst otkinuti i da je on izvaljen iz ležišta i odnijet. Policija je došla i obavila uviđaj, a u razgovoru sa mještanima se saznalo da se to moralo dogoditi nakon Uskrsa, jer je tada krst bio na svom mjestu. Osim što je riječ o necivilizacijskom aktu, ovdje se radi i o uništenju kulturnog dobra, jer ta grobna oznaka poginulom inženjeru postoji više od stotinu godina”, rekao je mr Vukotić za Radio Bar i Bar Info.

Poznati inženjer “Barskog društva” Roberto Paganini bio je zadužen za izradu projekta željeznice od Pristana do Virpazara, a za posao na trasi je angažovao čitav mali tim, u kome je i bio njegov mlađi brat, inženjer Vittorio.

Upravo je on bio žrtva izgradnje prve pruge u Crnoj Gori, neposredno prije njenog puštanja u rad. Naime, u jutro, 22. oktobra 1910. ing. Vittorio je želio još jednom da obiđe trasu, ušao u mali vagon i “na ler” krenuo ka Baru.

“Kada je stigao na jedan mali zavijutak blizu željezničke stanice u Zupcima, vidjeći da mu prijeti opasnost ušljed toga što je vagon jurio brzinom, a on ga nije mogao stegnuti i htijući da sebe spase, iskočio je tako da se na svoju nesreću strmoglavio niz veliki most koji se tu nalazi i na mjestu ostao mrtav”, pisao je “Glas Crnogorca” o ovom tragičnom događaju.

Ing. Vittorio Paganini je sahranjen na barskom groblju Sveti Vid, a na grob je postavljen bakarni krst na kome su ispisane riječi: “Sopstveno djelo ga je koštalo života”. Na mjestu pogibije ing. Vittorija je sve do sredine devedesetih stajao krst kao spomen-obilježje tragičnog događaja.

Share.

Comments are closed.