Aktiv biologa brojnim projektima i raznovrsnim aktivnostima otpočeo školsku godinu

Aktiv biologa Bara, koji čine nastavnici biologije iz svih barskih osnovnih škola, je od početka nove školske godine započeo realizaciju brojnih sadržaja, analizirao rad  u prethodnom periodu, kako po školama pojedinačno, tako i sveukupne zajedničke aktivnosti, kazala nam je predsjednica Aktiva Mirjana Vučinić.

Na Međunarodnom takmičenju pod nazivom ,,Zaštita ptičjih gnijezda“, učenici ekološke sekcije OŠ ,,Anto Đedović“ su osvojili prvo mjesto, pod mentorstvom profesorice Dragane Vukčević.
Prirodnjački kamp Biogradska gora je Aktiv biologa Bara za dugogodišnji uspješan rad, po kojem su barski biolozi prepoznati u cijeloj  državi, pet učenika nagradio trodnevnim boravkom u ovom Nacionalnom parku. Učenici koji su postigli zapažene rezultate upoznali su se sa raznovrsnom florom i faunom Biogradske gore.

OŠ ,,Kekec“ je na početku ove školske godine, ušla u projekat EKO ŠKOLA i dobila zelenu zastavicu,  zahvaljujući tamošnjim mladim biolozima i profesorici biologije Marijani Vasović.
Profesorice Nina Žugić i Enisa Belkić prisustvovale su seminaru ,,Ključne kompetencije” i predstavile ga ostalim članovima Aktiva, dok je seminar ,,Moje vrijednosti i vrline” prezentovala  profesorica Dragana Vukčević.

Članovi Aktiva biologa su podijelili iskustva i sa seminara ,,Kritičko mišljenje“ koji je početkom septembra organizovao Britanski savjet, u trajanju od tri nedelje.

Povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, prof. Mirjana Vučinić je u školi ,,Jugoslavija” održala prezentaciju “Razvrstajmo otpad-čuvajmo resurs”.

Početkom oktobra organizovana je ekološka akcija “Novih 100 mladih sadnica maslina za djecu Mrkojevića” u kojoj su učestvovali učenici OŠ ,,Mrkojevići” sa profesoricom Mirjanom Vukčević.
Neposredan povod za organizaciju ove  akcije bila je ekološka katastrofa koja je zadesila Mrkojeviće u avgustu 2021. godine. Tada izgorjelo 749 viševjekovnih stabala maslina, a oštećeno je još 400 mlađih stabala i 267 stabala drugih voćaka.

Aktiv biologa Bara je utvrdio i plan i program rada za ovu školsku godinu, ne samo iz biologije, već i za izborne predmete Ljekovito bilje i Zdravi stilovi života.

Pored obilježavanja značajnih ekoloških datuma, debata, analize uspjeha, planom su obuhvaćena i brojna stručna predavanja i prezentacije iz oblasti biologije i obrazovanja koja su značajna za poboljšanje cjelokupnog nastavnog procesa, kazala nam je predsjednik aktiva porfesor Mirjana Vučinić. Dogovoreno je da se raznim oblicima motivacije  uključi što veći broj učenika u rad dopunske i dodatne nastave i ekološke sekcije. 

Naredno, 19. po redu, Opštinsko takmičenje iz biologije biće održano u OŠ “ Meksiko”, u prvoj sedmici februara. Testove će sastavljati profesorice koje nemaju takmičare, Enisa Belkić i Nina Žugić. Opštinsko takmičenje je svojevrsna priprema za Državno takmičenje u znanju, koje  se održava  krajem februara na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Share.

Comments are closed.