Anketa NVU Žene Bara pokazala jad i bijedu u kojima žive njihovi korisnici

Gošća Jutarnjeg programa Radio Bara juče je bila Milena Nena Vujović, jedna od najstarijih članica NVU „Žene Bara“.

Govorila je o privođenju kraju ankete koju ovo NVU već dva mjeseca sprovodi među korisnicima Narodne kuhinje, kako bi imali bolji uvid u stanje njihovih potreba .

„Pri kraju smo sa tim poslom. Nakon njegovog okončanja dobićemo jasniju sliku o tome u kakvim uslovima  žive, imaju li primanja, da li su korisnici socijalnih davanja, je li ko od članova porodice zaposlen… To su ljudi koje poznajemo i o kojima smo dosta informisani, ali je njihov obilazak i anketa pokazala mnogo jada, jer drugačije je kada čujete priču, a drugačije kada sve to vidite na licu mjesta. Neki od korisnika nam i ne dozvoljavaju da pogledamo u kakvim uslovima žive. Pretpostavljam da je to zbog stida. Uglavnom se radi o ljudima koji žive u očajnim uslovima. Oni s pravom nose epitet ‘nesnađeni’. Žive bez osnovnih uslova, često samo sa jednim obrokom koji dobiju iz naše kuhinje. Nama je potrebno da vidimo u kakvom stanju žive i šta bi bilo najneophodnije da pokušamo da im obezbijedimo. Često nam se javljaju građani koji poklanjaju namještaj, bijelu tehniku, odjeću i obuću, pa na osnovu upravo ove evidencije, imamo uvid šta je kome najpotrebnije. Anketa koju sprovodimo će nam poslužiti i kako bi evidentirali sve ono što korisnici dobiju“, objašnjava Vujović.

Tako su, priča naša sagovornica, prije nekoliko dana uspjeli da pomognu porodici sa troje djece koja živi kao podstanar u Sutomoru. Obilaskom smo saznali da neuslovna baraka u kojoj žive prokišnjava. Uspjeli smo da za tri četiri dana, zahvaljujući donatorima, kupimo materijal, a otac je sam to sanirao, tako da njegova porodica sada boravi u kući bez vlage“, navodi Vujović.

Veoma loši životni uslovi su najčešći okidač za psihičke poremećaje, kaže naša sagovornica. Najveći je problem s djecom, njih je 84-oro. U uzrastu su kada im treba jaka hrana i mnogo bolji uslovi za pravilno odrastanje i razvoj, jer iz iskustva znamo da je teško da iz takvih uslova  izrastu u zdrave ljude, sposobne za dalji život. Upravo ih te okolnosti najčešće okrenu na pogrešan put. Barske humanitarke rade sve što je u njihovoj moći da pomognu.

„Puno je stresnih situacija koje svakodnevno doživljamo. Nedavno smo svjedočili još jednoj teškoj životnoj situaciji kada je porodica Ajkulić koja je godinama bespravno živjela u objektu u Starom Baru, izbačena na ulicu. Morale smo brzo da reagujemo. Problem smo nakratko riješile tako što je jedna od naših članica platila prvu kiriju za stan za njih, a za dalje ćemo vidjeti“, priča Milena.

Prije pet godina kada su počeli sa radom bilo je 70 korisnika. Krenuli su, sjeća se, s nadom da će to kratko trajati i da će prestati potreba za radom Narodne kuhinje.

„Ali, nažalost, to se nije desilo. Nakon pet godina, umjesto da se smanjuje potreba za njenim postojanjam, ona ima sve više korisnika. Trajemo još uvijek, a najviše zahvaljujući dobrim ljudima“, sa zahvalnošću kaže Vujović.

Ponovo je zamolila za pomoć za šestogodišnju Mariju Šćekić, kojoj je ugrađeno vještačko uho. Ona je dobila uput za dalje liječenje u Beogradu. Ali porodica nema sredstava za boravak i  sve ostale troškove. Apelovala je na humane ljude da makar pošalju samo jednu poruku koja košta koliko i kafa, kako bi naša malena sugrađanka dobila šansu da iz ove teške životne bitke izađe kao pobjednik.

Pomoć je neophodna i za Dragana Radmilovića, koji, podsjetila je, čeka da se prikupe sredstva za transplantaciju bubrega.

„Na ovom putu dobročinstva nismo same i to nas čini veoma srećnim. Zahvaljujući sugrađanima, dijaspori, medijima, istrajavamo na humanom putu, a nadam se da će tako biti i ubuduće“, kazala je na kraju razgovora Vujović.

Share.

Comments are closed.