Balkanska carica ispunila Dom kulture do posljednjeg mjesta

Nakon premijere u avgustu prošle godine, predstava “Balkanska carica” sinoć je ponovo, odigrana u sali Doma kulture. I pored činjenice da je ovo četvrto izvođenje predstave u Baru za pola godine, sala je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.

Istorijskoj drami u stihu “Balkanska carica” koju je napisao kralj Nikola I Petrović, reditelj Goran Bjelanović je dao novi, modernistički pečat.

“Treba imati u vidu da je autor ovog djela – kralj Nikola – čovjek evropskog obrazovanja, da je očigledno rastao na klasicima – na njega su izvršili uticaj antički pisci drame, ali i Šekspir i sam Njegoš. Da bi se razumjela predstava mora se razumjeti lik Danice, ona je luča crnogorskog mikrokosmosa. Ona je nosilac svih onih vrijednosti koje su Crnu Goru činile Olimpom ne samo Balkana, to je sistem vrijednosti koji još uvijek nosimo u genima, a koje je ovo vrijeme malo bacilo u zasjenak“, kazao je Bjelanović.

On je istakao kako nije on birao spoj mladosti i iskustva, već da su likovi izdiktirali njihovu životnu dob. “Ono što je sasvim izvjesno jeste to da su Duško Radović, Danica Maksimović, Dragiša Simović, ta starija ekipa, dokazali zbog čega su veliki, a ovi mladi glumci Anja Pavićević i Filip Đuretić pokazuju da gluma ima u njima buduće doajene i ljude čijim ćemo ulogama tek da se divimo i da u njima uživamo”, objasnio je reditelj i dodao da je prezadovoljan ovim izvođenjem.

“Prezadovoljan sam, jer svako izvođenje bi moralo da ima barem tri ozbiljne probe, a oni su svi zauzeti na projektima. To su glumci sa različitih strana i onda jednostavno nije moguće izvršiti takvu vrstu osvježavanja teksta i emocija, ali oni su se vrlo lijepo nosili sa tim izazovom“, kazao je Bjelanović.

Vidno zadovoljan ovim izvođenjem bio je i mladi glumac Filip Đuretić, koji u predstavi igra Stanka Crnojevića, koji od junaka s početka predstave prelazi u lik izdajnika.

“Mogu reći da sam zadovoljan kako je prošlo ovo izvođenje, s obzirom da se nismo našli toliko vremena, a tekst je vrlo zahtjevan. Nije lako slomiti te stihove. Goran je to sjajno napisao i na nama je bila velika odgovornost, mnogo je scena… Treba izvesti sve do kraja kako treba. Mislim da smo dobar tim, svi smo tu jedni za druge, nema sujete, bar ne kod mene. Umijem da prepoznam da mi svi žele dobro i želim da me kritikuju što više mogu, jer samo tako mogu da vidim na čemu mogu još više i bolje da radim“, objasnio je.

Đuretić je kazao i to da je bio pravi izazov prihvatiti ovu ulogu.

“Stvarno je bilo jako teško, jer prije svega tu je katunski naglasak koji je meni stran i na kojem sam trebao posebno da radim, ali sa Dijanom Marojević je to bilo prelijepo, sa njom svaki put kad radim sam mnogo bolji glumac. Bilo je veoma zahtjevno, ali da nije bilo sjajne ekipe, počevši od reditelja, pa do svih kolega ne bi uspjeli”, iskren je bio Đuretić i dodao da trenutno radi na novoj kriminalističkoj seriji “Dvanaest reči“.

Glumac Dragiša Simović koji je lik Ibrahim-paše izvodio i prije trideset godina napravio je paralelu između tadašnjeg i sadašnjeg izvođenja “Balkanske carice”.

“Magija je sve što naprave dobro izabrani glumci, dobar reditelj Čedo Dragović koji je bio prije 30 godina i Goran Bjelanović koji je prije svega moderan, urbani tip, kompletan teatrolog. On je adaptirao ovaj tekst, pa to više nije prepoznatljivi stih koji je napisao kralj Nikola, koji je izvođen 1884. godine na Cetinju. Ovo je jedan moderan, urbani tekst. I ovo vrijeme je veoma prisutno u ovoj adaptaciji Gorana Bjelanovića. Ta predstava je bila lijepa, i na istom mjestu gdje smo je prije 30 godina izveli, i prošlog ljeta to ponovili. Prije svega, to je omaž divnim ljudima kojih više nema”, kazao je Simović.

Sve oči bile su uprte u glavnu glumicu, “Balkansku caricu” – Danicu, koju igra mlada Baranka Anja Pavićević. Ona je na veoma ubjedljiv način dočarala lik koji tumači – Crnogorku koja daje život za čast i državu, koja i pored ogromne, reklo bi se nadljudske  ljubavi, čuva dostojanstvo i ne odlazi na stranu protivnika – izdajnika. Pavićevićeva nije željela da kaže nešto više o ulozi u kojoj se našla.

Zapaženu ulogu u predstavi ima i Duško Radović, prvak beogradskog Pozorišta na Terazijama koji igra Ivan-bega Crnojevića, gospodara Crne Gore i Zete, dok ulogu majke tumači glumica Danica Maksimović. Đorđa Crnojevića igra Pavle Ilić, kneza Deana Vladimir Cerović, Martu, Daničinu drugaricu igra Andrijana Simović, a Iva i Uglješu, Miro Nikolić i Vlado Tomović. Solistkinju, svjedoka i tumača vremena igra operska umjetnica Bojana Pejanović. Za scenografiju “Balkanske carice” zadužen je Darko Musić, kostime je osmislila dr Anastazija Miranović, za odličan scenski govor zadužena je dr Dijana Marojević, dok muziku potpisuje Miona Vujović, asistent režije je Milan Vujović.

Share.

Comments are closed.