Barska plovidba uplatila drugu godišnju ratu kredita za brodove

Crnogorska i Barska plovidba uplatile su druge ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci, ukupno 4,68 miliona dolara. Najveći dio ovog iznosa 4,44 miliona dolara obezbijedila je Vlada iz državnog budžeta, dok je Barska plovidba iz sopstvenih sredstava uplatila ostatak-242.501 dolar.

“Barska plovidba je po osnovu vraćanja kredita do sada uplatila Eksim banci ukupno 14,32 miliona dolara, od čega je iz sopstvenih sredstava uplaćeno 7,57  miliona dolara, a iz budžeta je obezbijeđeno 6,75 miliona dolara“, saopštio je za naš medij izvršni direktor Barske plovidbe, Tihomir Mirković.

Brodovi Barske plovidbe kupljeni su 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona dolara.

Pandemija korona virusa uticala je na poslovne aktivnosti barske kompanije.

“U proteklom periodu je bio prisutan pad privrednih aktivnosti na globalnom nivou, što se direktno odražavalo i na umanjeni promet roba preko mora. Unajmitelj brodova je imao značajnih poteškoća u iznalaženju tereta, a pomorske vozarine su bile u padu. Situacija se lagano popravlja, vozarine su trenutno u porastu”, objašnjava Mirković.

Oštećenja na brodu “Budva”

Brodovi “Bar” i “Budva” su bili upošljeni, ali je prošle sedmice brod “Budva” oštećen, nakon što ga je u luci Port Harkort u Nigeriji, udario drugi teretni brod dok je manervisao. Najavljeno je da će privremena popravka biti realizovana u Nigeriji, a finalna u nekom od brodogradilišta, najvjerovatnije u Turskoj.

Barska plovidba je do sada redovno izmirivala obaveze po osnovu zarada zaposlenih pomoraca.

“U kompaniji je trenutno zaposleno 38 ljudi, a u svakom momentu se na broda nalazi ukrcano 46 pomoraca. Formirali smo komisije koje rade na definisanju zarada za naredni period, a shodno zaključcima i preporukama Vlade”, kazao je Mirković.

On podsjeća da je otežan i promet ljudi, jer obustavljeni letovi onemogućavaju da se realizuju smjene posade na brodovima.

Tihomir MIrkovic

“Problem je i otežano snabdijevanje brodova neophodnim zalihama i rezervnim djelovima, upravo zbog obustavljenih letova”, dodaje Mirković.

On je podsjetio da je linija Bar-Bari bila otpočeta 1. jula, brodom “Dubrovnik”, ali je zbog ponovnog uvođenja mjera, vezano za ulazak državljana Crne Gore za Italiju i ostale zemlje EU, nakon realizovana dva putovanja, obustavljena.

“Odluka o dolasku broda se donosi na sedmičnom nivou, zavisno od trenutnih mjera i interesovanja”, kazao je izvršni direktor Barske plovidbe, Tihomir Mirković.

Share.

Comments are closed.