Barska policija uhapsila dvije osobe i spriječila atentat

Policija u Baru je 10. marta uhapsila dva lica, za koje se sumnja da su pripremali atentat na visokopozicionirane članove suprotstavljene organizovne kriminalne grupe.

“Preduzimajući preventivno – represivne aktivnosti u cilju rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela protiv života i tijela koja se dovode u vezu sa djelovanjem organizovnih kriminalnih grupa, službenici Uprave policije – Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i službenici Centra bezbjednosti Bar su u planskoj, koordiniranoj aktivnosti spriječili izvršenje krivičnih djela protiv života i tijela.

Slobode su lišeni M.P. (28) iz Danilovgrada i V.O. (24) iz Bara zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i krivično djelo krađa. Oni su sprovedeni u Specijalno državno tužilaštvo na dalje postupanje.

Policija je 10. marta 2020. godine oko 19,00 časova u Baru, na zemljanom dijelu lokalnog puta u blizini sportskog centra ‘Topolica’, zatekli i kontrolisali M.P. i V.O. Oni su zatečeni prilikom vršenja zatamnjivanja stakala na vozilu marke ‘VW Golf 2’.

Ova lica su u policijskim evidencijama registrovani kao lica bliska jednoj od organizovanih kriminalnih grupa koja djeluje na teritoriji Crne Gore.

Preduzimanjem kriminalističkih mjera i radnji policija je došla do sumnje da su M.P i V.O.  9. marta 2020. godine otuđili navedeno vozilo na teritoriji opštine Ulcinj, te da su takođe u prethodnom periodu na teritoriji opštine Bar otuđili registarske oznake koje su postavili na vozilo marke  „VW Golf 2“.

Kod lica M.P je tom prilikom pronađen telefon sa inostranom SIM karticom koja pruža usluge kriptovane zaštite.

Daljom kriminalističkom obradom, izvršenim ispitivanjem navedenog mobilnog telefona, došlo se do relevantnih saznanja, kao i dokaza da su imenovani vršili pripremanje izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela. Operativna saznanja ukazuju da su ‘mete’ napada trebali biti visokopozicionirani članovi suprotstavljene organizovne kriminalne grupe iz Bara.

M.P. i V.O. su, sumnja se, u cilju realizacije teškog krivičnog djela otuđili navedeno vozilo i registarske oznake, nakon čega su u cilju što lakše realizacije u namjeri kako bi onemogućili i otežali svoju identifikaciju izvršili zatamnjivanje stakala na vozilu uz upotrebu folija za zatamnjivanje.

Policija je došla do sumnje da su osumnjičeni, u cilju realizacije gore navedenih krivičnih djela i skrivanja sredstava izvršenja, u prethodnom periodu uzeli pod zakup stambeni objekat koji se nalazi u Baru u mjestu Ratac, a gdje im je bio ‘štek stan’.

Službenici policije su 11. marta izvršili pretres stambenog objekta koji su koristili V.O. i M.P. kojom prilikom je pronađeno vatreno oružje koje je, kako se sumnja, bilo namijenjeno za izvršenje predmetnih krivičnih djela – snajperska puška sa optičkim nišanom kao i prigušivačem pucnja, zatim dva bidona veće zapremine sa benzinom, za koji postoji osnovana sumnja da je bio namjenjen u svrhu izazivanja požara na vozilu nakon izvršenja krivičnog djela, a sve u cilju uništenja svih predmeta koji su korišteni prilikom izvršenja kao i materijalnih tragova.

Pronađena veća količina municije, komunikacionih sredstava, garderobe, kao i više predmeta i tragova koji će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru”, kaže se u saopštenju Uprave policije.

Share.

Comments are closed.