Barski i podgorički Lajonsi kontrolisali vid đaka u Ostrosu

Crnogorski Lajons klubovi LC “Bar Antibaris” i LC “Podgorica Host” danas su u Ostrosu nastavili međunarodnu kampanju “Vid na prvom mjestu” (“SightFirst”), koju punih 29 godina sprovodi “Lions Club Internešenel “(LCI). 

Uz saglasnost Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, u OŠ “Đerđ Kastrioti Skenderbeg” obavljen je besplatan pregled vida 17 učenika od I do IV razreda obrazovne ustanove koja ove godine slavi 90 godina postojanja.

Specijalista oftalmolog dr Nataša Đakonović Jovović, Baranka koja živi u Podgorici, đacima je obavila ispitivanje vidne oštrine, strabološki pregled, kompjuterizovano mjerenje dioptrije, pregled očnog dna i ispitivanje kolornog vida.

“Srećom, većina djece vidi dobro, imaju dobru vidnu oštrinu i svi imaju zdravo očno dno. Samo dvije djevojčice imaju dioptriju, ali njih pratimo od ranije, redovno se konrolišu i pod terapijom su. Zahvaljujemo pedijatru dr Ganimete Hodža koja ih je uputila na vrijeme na pregled, takođe i roditeljima koji su dali punu podršku. Kod dva đaka je nađeno da postoje poremečaji kolornog vida, što znači da kod njih treba obratiti pažnju i prilikom nastave, odnosno korišćenja boja, a i prilikom izbora zanimanja. Zadovoljna sam ovom akcijom, vrlo je korisna”, izjavila je dr Đakonović Jovović nakon akcije.

Direktor škole Bećir Berjašević je u svoje, i u ime kolektiva i đaka škole, zahvalio Lajonsima na posjeti i ovoj akciji, ističući da je ovo divan gest, te da se nada da će akcija biti nastavljena i ubuduće.  

“U odličnoj saradnji sa LC ‘Podgorica Host’, nastavili smo kampanju ‘Vid na prvom mjestu’ koju smo u Crnoj Gori započeli 21. februara u OŠ ‘Bratstvo-jedinstvo’ u Đuravcima. Lajonsi žele da, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova akcija postane tradicionalna, i da se iz barske proširi i na ostale naše opštine, sa istovjetnim ciljem – prije svega da se djeluje preventivno, a potom i da se široj zajednici skrene pažnja na djecu – đake koja žive u ruralnim područjima. Ističemo izuzetan prijem kolektiva škole sa direktorom Berjaševićem na čelu, na čemu smo im veoma zahvalni”, rekao je Radomir Petrić, predsjednik LC “Bar Antibaris”, sa kojim su u akciji bili i klupski potpredsjednici dr Valentina Vanja Kalinić i Muharem Muratović.

Za humanitarni program “Vid na prvom mjestu” do sada je u svijetu utrošeno preko 143 miliona dolara i ubjedljivo je najveći globalni program za zaštitu vida. Spada u okosnice djelovanja LCI, najveće svjetske humanitarne volonterske organizacije, koja u 210 zemalja ima 1,4 miliona članova u 47.000 klubova.

Share.

Comments are closed.