Barski Lionsi posjetili Organizaciju slijepih za Bar i Ulcinj

Članovi “Lions kluba Bar Antibaris” su povodom trećeg decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, posjetili Organizaciju slijepih za Bar i Ulcinj kako bi se upoznali sa njihovim aktivnostima i uslovima rada, spoznali glavne probleme i odigrali sa njima partiju zvučnog pikada.

Predsjednik “Lionsa Antibaris” Radomir Petrić kazao je na današnjem susretu da, shodno svojoj programskoj orijentaciji, pored ostalog, pomažu i osobama koje su slijepe i slabovide.

“Trudićemo se da pronađemo eventualne modele prevazilaženja, odnosno rješavanja problema sa kojima se susreću slijepe i slabovide osobe. Uporedo sa međusobnim upoznavanjem, odigrali smo i partiju zvučnog pikada. To je sportska disciplina po kojoj su članovi Organizacije slijepih i slabovidih poznati širom regiona, jer su osvojili već sedam pehara na sportskim manifestacijama tog tipa, a i sudeći po onome što su pokazali, tek će da osvajaju pehare”, istakao je Petrić.

Predsjednik Organizacije slijepih i slabovidih za Bar i Ulcinj Vesko Joketić kazao je da je ovaj susret bio prilika da čuju nešto više o “Lionsima”.

“Govorili smo i o budućoj saradnji koja bi se ogledala u njihovoj podršci, naravno u granicama njihovih mogućnosti. Mogu da iskažem zadovoljstvo što su upravo oni danas bili kod nas i  upoznali se sa radom ove organizacije, jer su oni u stvari osnovani sa prvenstvenim ciljem da pomažu slijepim i slabovidim osobama i nekako smo jedni na druge upućeni. Nadam se da ćemo u narednom periodu zajednički sarađivati i da ćemo, na obostrano zadovoljstvo, pomoći osobama sa smetnjama vida da što lakše prevazilaze svakodnevne probleme”, objasnio je Joketić.

“Lions klub Bar Antibaris” osnovan je desetog novembra 2018. godine i dio je najveće svjetske humanitarne volonterske organizacije “Lions club International” koja broji preko 1,4 miliona članova u 45.000 klubova u 210 zemalja svijeta.

“Lionsi”, koji su osnovani 1917. godine u Čikagu, od 1925. do 2017. godine u fokusu svog djelovanja imali su brigu o slijepim i slabovidim osobama, u sklopu čega su širom svijeta podigli preko 600 očnih klinika, a njihovi izumi su, pored ostalog, psi pratioci slijepih i slabovidih osoba i posebni časovnici za slijepe i slabovide. Od 2017. centralna aktivnost “Lionsa” je borba protiv dijabetesa, koji je brojčano četvrti uzročnik smrtnosti u svijetu.

Pored borbe protiv dijabetesa i brige o slijepim i slabovidim licima, “Lionsi” imaju još dvije strateške okosnice djelovanja – zaštitu životne okoline i brigu o djeci oboljeloj od kancera, a svim klubovima je zajednička misija podrška lokalnoj zajednici.

“Lions klub Bar Antibaris” je u proteklih 12 mjeseci izveo niz humanitarnih akcija, od kojih i dva besplatna pregleda vida učenicima seoskih osnovnih škola u Đuravcima i Ostrosu, podršku učenicima specijalnog odjeljenja OŠ “Jugoslavija” i akciju prikupljanja starog kartona i papira.

Share.

Comments are closed.