Barski ljetopis nije otkazan, traži se modus njegovog održavanja

“Barski ljetopis nije otkazan, a način na koji će biti održan zavisiće od epidemiološke situacije”, kazala je danas, gostujući u programu Radio Bara direktorka Ksenija Popović.

“U protekle 32 godine festival nisu zaustavile razne krize, ni sankcije, tako da mi je veoma teško palo što se odlaganje desilo baš u vrijeme mojeg mandata. Nadam se da ćemo u septembru imati jasniju sliku o tome šta ćemo tačno raditi sa ovogodišnjem izdanjem ljetopisa”, podsjetila je Popović.

Ona je navela da je do odlaganja došlo po preporuci NKT, a o funkcionisanju Ljetopisa govoriće na konferenciji pod nazivom “Festivali u doba krize“, koja se organizuje kao dio programa Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, u utorak u Kotoru.

Na Konferenciji će govoriti direktori i direktorke najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji i regionu, a pored Ksenije Popović učestvovaće Ana Vukotić, ispred Festivala internacionalnog alternativnog teatra, Ivan Radojičić, direktor Festivala uličnih svirača iz Nikšića, Zoran Rakočević, koji se nalazi na čelu Festivala “Korifej“ iz Kolašina, direktorka Dubrovačkih ljetnjih igara Dora Ruždjak Podolski, Dragica Milić, direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i predstavnici Opštine Kotor.

U programu KotorArta, direktorka Barskog ljetopisa naglasiće činjenicu da festival nije otkazan nego odložen.

“Namjerno naglašavam tu riječ, jer vjerujem da niko ne bi mogao da pomisli da odlaganje festivala znači i gašenje, već da nastojimo da sagledamo način na koji će 33. izdanje biti organizovano”, naglasila je Ksenija Popović.

Ona je kazala da postoje tri scenarija.

“Prvi i najsažetiji je da, ukoliko do septembra epidemiološka situacija bude bolja i mjere popuste, festival bude održan onako kako je planirano. U tom slučaju upitno bi bilo jedino otvaranje, zato što je planiran crnogorski umjetnik koji živi u Beogradu. U slučaju da postoji problem oko njegovog dolaska, taj koncert bi kasnije održali, u nekom drugom terminu kad se steknu uslovi. Moramo biti fleksibilni sa terminima održavanja.

Drugi scenario za održavanje Barskog ljetopisa podrazumijevao bi mjere i situaciju koje su kao trenutna. U tom slučaju, imamo obavezu kao institucija koja se finansira od novca građana, da povedemo računa o umjetnicima koji ne rade i trenutno nemaju od čega da žive. Ideja nam je, s obzirom da imamo infrastrukturu koja omogućava fizičku distancu među publikom, da omogućimo nastupe muzičarima, takođe uz distancu. To nije problem ni za izvođače književnih programa, a ni za organizaciju likovnih programa. Izložbe bismo otvarali ispred dvorca, odnosno ispred galerije, dok bi se obilazak umjetničkih radova odvijao po određenom protokolu”, kazala je Popović.

Ksenija Popović

Kao jedini problem istakla je pozorišni programom.

“Kontaktirala sam Udruženje glumaca, koji pokušavaju da nađu rješenje za svoje nezaposlene kolege. Dopala mi se sugestija gumice Jelene Simović koja je glumila u predstavama Orkanski Visovi i Don Kihot. Sugerisala je da se predstave prikazuju na platnu, a da nakon prikazivanja imamo razgovore publike sa glumcima. To može da se sagleda kao pozitivna prilika za dijalog i za obostranu edukaciju, edukaciju publike u odnosu na pozorišni čin i edukaciju pozorišnih djelatnika u odnosu na doživljaj publike.

Treći scenario, najmanje željeni, je mogućnost da digitalizujemo festival, da se odvija online. Nadam se da se to neće dogoditi, da nam to neće biti opcija za kojom ćemo morati da posegnemo”, kazala je Popović.

U slučaju digitalizovane verzije festivala, a tiče se pozorišta, insistiralo bi se na predstavama koje, zbog veličine scene ili zbog tehničkih zahtjeva, ne mogu da se igraju kod nas.

“Vjerujem da bi to onda bila prava prilika da pogledamo predstave koje ne možemo ugostiti u Baru. S druge strane, to može biti prilika da ostvarimo dijalog i gostovanja i sa nekim umjetnicima iz regiona koje je teško, ili preskupo dovesti da gostuju.

Naglašavam da bi u tom slučaju posebna pažnja bila usmjerena na naše umjetnike, jer su mnogi bez honorara, tako da bi morali da im damo priliku da nešto zarade. O svemu tome smo razgovarali sa selektorima programa Barskog ljetopisa, ali se ipak nadamo da do ovog scenarija neće doći”, zaključuje Popović.

Share.

Comments are closed.