Barski ljetopis: Sara Jovović publici pokazala svoj talenat

Džez kvartet Sare Jovović nastupio je u srijedu, 17. jula na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u sklopu muzičkog programa 32. „Ljetopisa“, i tom prilikom priredio devedeset minuta uživanja za sve prisutne poštovaoce ove muzike. Program sastavljen od džez i fusion standarda i obrada crnogorskih pjesama u džez maniru na čelu sa ovom dvadesetogodišnjom pijanistikinjom, izvodili su Milorad Šule Jovović na gitari, Martin Đorđević za bubnjevima i Milivoje Pićurić za basom.

Ovu mladu džezerku mnogi iskusni muzičari nazvali su izvanrednim talentom i najboljom mladom džez pijanistkinjom, a puna stipendija eminentnog koledža Berkli je to i potvrdila.

Nakon uspješno završene prve godine studija u Bostonu, Sara kaže da su sva njena očekivanja ispunjena.

“Najveća prednost Berklija je to što mogu da sviram sa muzičarima širom svijeta i da dijelim muziku sa njima. Upravo sam se vratila iz Italije gdje je moj drug organizovao festival, tako da imam mnogo mogućnosti i prilično sam zadovoljna. U maju sam završila prvu godinu i sva moja očekivanja su se ostvarila”, rekla je ova rođena Podgoričanka koja zahtjevne džez studije doživljava kao pravo uživanje i privilegiju.

Iako vrlo mlada, već je imala niz značajnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Tri godine zaredom učestvovala je na “Made in New York” džez festivalu u Podgorici. Nastupala je i na festivalima u Bijelom Polju, Petrovcu, Herceg Novom i Tivtu i imala veliki broj klubskih svirki. Prošle godine je učestvovala na džez festivalu u Tirani, a protekle zime nastupala je i u glavnom gradu Njemačke.

“Na poziv našeg prijatelja saksofoniste koji je i sam mnogo dobar muzičar, svirali smo u Berlinu u poznatom džez klubu ‘Zig Zag’ gdje smo izveli uglavnom obrade crnogorskih pjesama što se publici mnogo svidjelo, a za nas je bilo prelijepo iskustvo”, zaključila je Jovovićeva koja kao student aktivno nastupa i u Bostonu gdje učestvuje u raznim muzičkim projektima, studijskim snimanjima i performansima.

* * * * *

Četvrtak, 18. jul na „Barskom ljetopisu“ obilježiće dva programa namijenjena svim poštovaocima likovne umjetnosti, sa jedne strane i djeci i omladini, sa druge.

Najprije će, u Dvorcu kralja Nikole, sa početkom u 21h, biti otvorena izložba fotografija Peđe Đonovića pod nazivom „Testament“, iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore.

Izložbu koja predstavlja nastavak uspješne saradnje Narodnog muzeja Crne Gore i „Barskog ljetopisa“ otvoriće dr Anastazija Miranović, direktorica NMCG i selektorka likovnog programa „Ljetopisa“.  Spirutalna snaga kojom plijene 22 rada posvećena „Testamentu“ svjedoče o izuzetnoj snazi jedinstvenog i orginalnog likovnog rukopisa rano preminulog cetinjskog umjetnika Peđe Đonovića. Motivi ciklusa „Testament“ imaju za polazište motive iz Starog i Novog zavjeta.

Iste večeri, u okviru Pratećeg programa „Ljetopisa“ koji je ove godine posebno usmjeren na djecu i omladinu, biće izveden performans studenata Fakulteta dramskih i filmskih umetnosti u Beogradu, pod nazivom „San letnje noći“. Glumačka postavka sačinjena od studenata iz klase prof. Ljiljane Blagojević i Nikoline Bogdanović izvešće Šekspirov komad, njegovu zrelu komediju, koju odlikuje bogatstvo zapleta i suvereno vladanje komičnim dramskim oblikom. Performans, namijenjen djeci i omladini starijoj od 11 godina, počinje u 21:30h na Šetalištu kralja Nikole kod kafea “Planet”. Ulaz je slobodan.

Share.

Comments are closed.