Barski ugostitelji spremni za sjutrašnje otvaranje lokala

Na zadovoljstvo mnogih, od sjutra se, prema odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, otvaraju svi kafići, restorani i picerije. Barski ugostitelji, kako su nam kazali za Bar Info, spremni su za ponovno otvaranje lokala.

Jedan od vlasnika kafe-picerije “Pulena“ Filip Pejović kazao je da su tokom ovog cijelog perioda imali radove unutar lokala.

“Uspjeli smo da odradimo neke stvari da bi bili spremni za ponovo otvaranje. Mi smo, i prije nego što su zatvoreni objekti, nabavili sredstva za dezinfekciju ruku, maske… Malo su nedoumice kako sve to treba da izgleda. Smatram da je trebalo ranije donijeti neke odluke kako bi se na vrijeme mogle ispoštovati sve mjere. Nisu nam dali tačno smjernice kako to sve treba da izgleda, kakvi treba da budu paravani, njihova visina… Moglo je da bude podrobnije objašnjeno“, smatra Pejović.

On je kazao da su sve vrijeme dok su trajale mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata radili dostavu hrane.

Pulena

“Normalno da nam nije bilo svejedno, ali prilagodili smo se nekako. Sve vrijeme dok su trajale ove mjere radili smo ketering koji je bio u obimu koji inače ’Pulena’ ima. Mušterije su imale povjerenja u nas“, istakao je.

Iako su sami vlasnici bili u minusu, Pejović je kazao da nisu otpuštali radnike. Ipak, kako će se situacija dalje razvijati, znaće kada počnu sa radom.

“Na uštrb naših primanja preraspodjelili smo zaradu na radnike, tako da su za prvi mjesec primili punu platu, a za drugi iznos koji smo dobili od Vlade. Sigurno će biti 30% manje stolova što znači isto toliko manje posla. Radnici su tu, nikoga nismo opustili, trudićemo se da budemo još bolji nego što jesmo ovih 17 godina, da se narod lijepo osjeća kod nas. Naravno, sve ćemo vidjeti kad krenemo da radimo“, iskren je bio Pejović.

Menadžerka kafića “Riva“ Jelena Čalović kazala je da željno iščekuju otvaranje i nove-stare goste. Iako je situacija sa koronavirusom, kao i kod mnogih, loše uticala na njihovo poslovanje, Čalovićeva je optimista za dalji rad.

“Kriza se svakako odrazila na poslovanje naše firme, ako imamo u vidu da su se pandemija i totalna blokada desili u periodu godine kada naš lokal počinje da ’živi i diše’. Veći razmak stolova nužno znači i manje posla, ali ostaje nam da vidimo šta donose prvi dani novog početka“, objasnila je.

Ni u “Rivi nije bilo otkaza.

“Broj radnika nećemo smanjivati, niko nije bio otpušten niti će biti. Radnici su isplaćeni u martu i aprilu“, istakla je Čalović.

Portofino

I picerija “Portofino“ je spremna za otvaranje koje se dugo čekalo.

“Pridržavamo se svih pravila i mjera koje su propisane radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Napravili smo razmak između stolova na dva metra, obezbijedili smo sredstva za dezinfekciju za goste, kao i maske i rukavice za radnike. Isto tako se bojimo da će sve ove mjere smanjiti obim posla i da će to uticati na dalji rad i ekonomsku održivost lokala“, kazala je vlasnica Katarina Kolaković.

Ona je navela da, za sada, nisu otpuštali radnike.

“Ako ne budemo morali, naravno da nikoga nećemo otpustiti, jer su to naši dugogodišnji radnici i želimo da ih zadržimo, ali sve zavisi koliki bude obim posla“, objasnila je.

Kolaković se nada da će, nasuprot situaciji sa koronavirusom, biti sezone.

“Ipak, vjerujem da će, kada se granice otvore, biti sezone, jer svi mi najviše zavisimo od nje. Cijene nismo povećavali, iako nam se troškovi što se tiče svega povećavaju. Za sada je tako i ne znamo dok ne počnemo sa radom kako će sve funkcionisati, ali mi ćemo dati sve od sebe da ispoštujemo sve mjere i da gosti budu zadovoljni. Nadamo se da će se sve brzo vratiti u normalu“, istakla je Kolaković.

Pascucci

Vlasnik kafića “Pascucci“ Đorđe Lekić kazao je da su imali dosta vremena da spreme lokal za otvaranje.

“U samom lokalu na ulazu smo postavili pumpice sa dezinfekcionim sredstvima, napravili smo razmak od dva metra između stolova, radnicima smo obezbijedili zaštitne maske i rukavice, dezinfikovali smo cio lokal i dubinski oprali sav namještaj”, objasnio je.

Lekić je naveo da je normalno da je kriza pogodila i njihovu firmu, ali nijesu otpuštali radnike.

“Svi su redovno primili plate, država nam je u jednom dijelu pomogla, tako da sada samo gledamo naprijed, ono što je za nama se ne može ispraviti”, kazao je Lekić.

On smatra da razmak između stolova neće bitnije uticati na njihovo poslovanje.

“U našem lokalu ima dosta prostora kako unutra tako i na terasi. Osoblje nećemo otpuštati, već se spremamo za sezonu kao da će biti najbolja, tako da smo dali oglas i za nove radnike. Ja sam u životu optimista, tako da su moja očekivanja uvijek velika”, optimističan je Lekić.

Le petit chateu

I lokali “Le petit chateu” i “Le petit macaron” su ispoštovali sve mjere koje je izdalo NKT za otvaranje kafića.

“Preduzeli smo sve mjere predviđene zakonom – odgovarajući razmak između stolova, maske i sredstva za dezinfekciju ruku za zaposlene, sredstva za dezinfekciju za goste na ulazu u lokal”, kazala je menadžerka Nikoleta Ivančević.

Ona je istakla da se kriza veoma loše odrazila na njihovo poslovanje, kao i to da će razmak između stolova sigurno značiti i manje posla.

“Kao i svi koji imaju ugostiteljske objekte i na nas je veoma loše uticala ova kriza, s obzirom da nismo radili dva mjeseca i nismo imali nikakvih prihoda a troškovi i obaveze su nam ostali nepromijenjeni”, objasnila je.

Kao i ostali ugostitelji, ni u ova dva lokala nije bilo otpuštanja radnika.

“Redovno smo isplaćivali sve naše zaposlene u skladu sa mogućnostima. Očekivanja su neizvjesna s obzirom da smo lokal koji zavisi od sezone, tako da ćemo vidjeti kako će se odvijati situacija”, zaključila je Ivančević.

Share.

Comments are closed.