Barski vjerski velikodostojnici se oglasili povodom aktuelne situacije

Povodom privremenih mjera radi sprječavanja unošenja zaraznih bolesti u zemlju, suzbijanja i sprječavanja prenošenja u druge zemlje, kao i zaštitu stanovništva od novog koronavirusa, oglasili su se barski vjerski velikodostojnici. 

ZEKOVIĆ: OBUSTAVA LITIJA, VJERONAUKE I PROBA, BOGOSLUŽENJA SU REDOVNA

Protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, paroh barski:

“Po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i ostalih episkopa Srpske pravoslavne crkve u crnoj gori, a poštujući odluke nadležnih zdravstvenih institucija vezane za sprečavanje širenja korona virusa, privremeno se obustavljaju litije koje su redovno održavane četvrtkom i nedjeljom.

O nastavku litija vjerni narod će biti blagovremeno obavješten. Najtoplije se zahvaljujemo svima koji su minula dva i po mjeseca istrajno učestvovali u blagoslovenim i dostojanstvenim molitvenim hodovima kroz grad Bar, i molimo se da ih Gospod, Majka božija, Sv.Jovan Vladimir i Svi sveti blagoslove i podare svako dobro.

Ne damo svetinje!

U toku trajanja privremenih preventivnih mjera neće se održavati časovi vjeronauke, kao ni probe horova i folklornih grupa. Sva dnevna i nedjeljna bogosluženja u Sabornom hramu Sv.Jovana Vladimira i drugim hramovima arhijerejskog namjesništva barskog redovno će se obavljati.

Pozivamo vas da u narednim danima pojačamo naše molitve i uzmemo aktivno učešće u blagodatnom svetotajinskom životu naše crkve”.

GJONLLESHAJ: MOLITE SE KUĆI, OBUSTAVLJENE MISE I VJERSKE AKTIVNOSTI

Nadbiskup barski i upravitelj kotorski msgr. Rrok Gjonlleshaj:

“Poštujući već spomenute i javno poznate odluke Vlade Crne Gore koje su donesene u najboljem i općem interesu svih građana, sve pripadnike Katoličke crkve ovim putem obavještavam:

1. Dok god traje obustava redovite nastave u osnovnim i srednjim školama, te fakultetskim ustanovama u Crnoj Gori, neka se odgode svi biskupijski i župni programi i aktivnosti, to se osobito odnosi na katehezu i različiti pastoralne susrete i okupljanja.

2. Slavljenje svetih misa:

Dok se drugačije ne odredi, neka se vjernici suzdrže od dolaska na svete mise, bilo u župnim crkvama, bilo u kapelama, na groblju i na svim javnim mjestima. Kao dijecezanski ordinarij, oslobađam vjernike dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potičem ih da svetu misu prate na radiju, televiziji ili na internetu, a potičem ih i na duhovnu pričest tako da dublje posvješćuju stvarnu Isusovu prisutnost u euharistijskim prilikama i bude želju za sjedinjenjem s Njim.

3. Sprovodi-sahrane:

Neka se sprovod ili sahrana održi u krugu porodice – obitelji. Tom prigodom, neka se prisutni suzdrže od pružanja ruke ukoliko netko dođe izraziti sućut. Neka se suzdrže od većeg okupljanja povodom sahrane, bilo u obiteljskoj kući, bilo na samom groblju ili za to predviđenom objektu, te nakon sprovoda. Ipak, zbog pastoralne brige i ljubavi prema pokojniku i tugujućoj obitelji, neka svećenik obavi obredni čin na groblju pred polaganje pokojnika u grob.

4. U skladu s odredbom br. 1. vjeronauk i sve vjeronaučne/katehetske/pastoralne aktivnosti i okupljanja se obustavljaju do daljnjega.

5. Sva druga crkvena događanja podliježu ovom režimu do daljnjega.

6. Sve vjerničke obitelji koje će zbog zakonskih propisa ovih dana dulje boraviti u svojim domovima zajedno sa svojom djecom, potičem da otkriju ljepotu zajedničke obiteljske molitve, osobito svete krunice i križnog puta, te da suvremene medije iskoriste za upoznavanje i produbljivanje vjere, čitajući između ostalog i duhovnu literaturu, te gledajući izgrađujuće sadržaje duhovne i vjerske tematike.

7. Još jednom, molim i pozivam sve svećenike, redovnike, redovnice i sav narod Božji na ustrajnu i pouzdanu molitvu, na dobra djela, pokoru i žrtvu, te odgovornu brigu prema svemu stvorenom, a osobito braći ljudima s kojima dijelom životni prostor ove Države.

Uzdižući svoje molitve našem Raspetom Spasitelju, i proseći zagovor Blažene Djevice Marije, srdačno Vas pozdravljam i na sve zazivam blagoslov Trojedinog Boga.

MILAIMI: OBUSTAVLJAJU SE NAMAZI, VASPITNI RAD I SVA VJERSKA OKUPLJANJA

Ef. Muidin Milaimi, imam barski:

Suočeni sa ozbiljnom prijetnjom epidemije virusa COVID-19, saglasno cilju zaštite života i zdravlja ljudi kao temeljnim vrijednostima islama naglašenim u Kur’anskim ajetima „I ne bacajte se svojim rukama u propast“ (El-Bekare:195) i „jedni druge ne ubijajte!”(En-Nisa’:29), praksi Poslanika Muhammeda, a.s, kroz hadis “Kada čujete da se u nekoj oblasti pojavila zarazna bolest, ne ulazite u nju, a ako se pojavi oblast u kojoj se nalazite, ne izlazite iz nje bježeći”, polazeći od šerijatskog stava Svjetske unije islamskih učenjaka o postupanju prilikom izbijanja epidemije COVID-19, a slijedeći obavezujuće naredbe Ministarstva zdravlja Crne Gore o privremenim mjerama donijetim na predlog referentnog Instituta za javno zdravlje, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori, na proširenoj elektronskoj sjednici, održanoj 15. 03. 2020. g., donio je Odluku o privremenim mjerama obustavljanja vjerskih obreda u džematu, obrazovno-vaspitnog rada i drugih okupljanja vjerskog i kulturnog karaktera.

1. U svim vjerskim objektima Islamske zajednice u Crnoj Gori privremeno se obustavljaju džuma namaz i dnevni namaziu džematu (skupini). Odgovorna lica (imam, mujezin, mutevelija) obavezuju se da pred svaki namaz oglase ezan i sami obave namaz u vjerskom objektu, kako bi se održao kontinuitet veličanja Allahovog, dž.š., imena u njima.

2. Privremeno se obustavlja obrazovno-vaspitni radu medresama u Podgorici i Rožajama, mektebska nastava i poludnevni odgoj djece u svim ustanovama Islamske zajednice u Crnoj Gori.

3. Privremeno se obustavljaju sva okupljanja i događaji vjerskog i kulturnog karaktera, uključujući i učenje mevluda.

4.Pozivaju se imami i vjernici da zajedničkim naporima primijene mjere o minimalnom okupljanju, nužnom rastojanju i izbjegavanju neposrednih kontakata prilikom obavljanja obreda dženaze.

5. Obavezuju se odgovorna lica zadužena za brigu o vjerskim i drugim objektima Islamske zajednice iz paragrafa 1. i 2. da odmah izvrše dezinfekciju prostorai da u istim održavaju pojačanu higijenu.

6. Pozivaju se svi vjerski službenici da se pridržavaju mjera nadležnih zdravstvenih institucijai da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.

7. Privremene mjere u trajanju od najmanje 15 danastupaju na snagu danom donošenja odluke.

Share.

Comments are closed.