Biro rada: Rast broja zaposlenih sezonaca

Posredstvom Biroa rada od početka godine na sezonskim poslovima u Podučnoj jedinici Bar zapošljeno je 1.522 sezonskih radnika. U biroima u Budvi i Ulcinju (koji djeluju pod okriljem barskog biroa) posao tokom ljeta dobilo je 1.820 sezonaca.

“U Baru je vezano za turizam i ugostiteljstvo radno angažovano 775 lica, u Ulcinju 521, a u Budvi 412. U trgovini ovog ljeta u Baru rade 532 sezonca, u Ulcinju 341, dok je u Budvi u toj djelatnosti zapošljeno 283 lica sa evidencije. U ostalim djelatnostima u Baru radi 215, u Ulcinju 134, a u Budvi 129 sezonaca. U tri najjužnije crnogorske opštine do danas je zapošljeno ukupno 3.342 sezonska radnika”, navodi šef Biroa rada Bar Željko Rolović.

Da sezona još uvijek traje, potvrda je i što je tokom posljednje sedmice na području Bara zapošljeno 18 sezonskih radnika, u Ulcinju 11, dok je u Budvi u tom periodu angažovano četvoro lica. Posao tokom sezone još uvijek traži 53 lica sa evidencije u Baru i 14-toro u Ulcinju.

Za ovo ljeto za područje Bara bilo je projektovano zapošljavanje 1.426 lica na sezonskim poslovima. Do druge polovine avgusta ta brojka je premašena za 96 sezonaca, dok je na nivou tri opštine plan premašen za 516 lica.

Podaci kojima raspolaže Biro rada su, kako tvrdi Rolović veoma precizni i nijesu podložni nikakvim statističkim promjenama. Stoga ohrabruje podatak da je ove godine u Baru 182 sezonca više u odnosu na prošlu, dok ih je u područnoj jedinici koja obuhvata tri opštine 322 više. Zadovoljni su i interesovanjem poslodavaca.

“Kampanje, medijske prezentacije i kvalitetno urađene pripremne aktivnosti, započete još početkom godine, kojima smo animirali kako nezaposlene, tako i poslodavce, dale su željene rezultate. Proces selekcije i odabira kandidata završen je na vrijeme”, kaže Rolović.

Već nekoliko godina izdavanje radnih dozvola nerezidentima nije nadležnost Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, već se time bavi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Od januara do avgusta izdato je 19.502 radnih dozvola strancima koji su u Crnu Goru stigli uglavnom iz okruženja-Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, sa područja Kosova…

Na evidenciji barskog Biroa rada trenutno je 1.473 nezaposlenih lica, što ukazuje da je stopa nezaposlenosti pala ispod deset procenata. U uporednom periodu prošle godine ta stopa je bila 13,24%.

Share.

Comments are closed.