Božidar Leković iz karantina u Baru poručuje: Ostanite doma!

Koronavirus je blokirao skoro cijelu planetu, pa nije zaobišao ni sport, koji je od prošlog vikenda suspendovan na neodređeno vrijeme. Naši brojni sportisti iz zemlje i inostranstva u svom rodnom Baru čekaju da pošast 21. vijeka izgubi bitku  – jedan od njih je i rukometaš Božidar Leković, Baranin koji je od decembra prošle godine nastupao za izraleski “Makabi Dimona”.

“Bukvalno, petak 13. mart je bio kad su u Izraelu stopirali cijelu ligu i zabranili bilo kakva okupljanja i treninge. Sve aktivnosti su zaustavljene i pošto je kod njih praznik i vikend, tih dana nikoga ne možeš dobiti, nijesmo znali ni šta će se u nastavku dešavati. U tim trenucima je predsjednik države donio naredbu da svi stranci trebaju napustiti zemlju i ja sam posljednjim letom u nedjelju došao u Beograd, a potom u Bar. Bukvalno u poslednjem momentu su svi stranci raskinuli ugovor i zaista ne znam što će se se dalje dešavati. Kao i u cijelom svijetu, i tamo je dosta komplikovana situacija sa koronavirusom, ali nema panike. Izraelci su navikli da žive pod tenzijama. Stanje u gradu gdje sam ja igrao je bilo malo netipično i bez koronavirusa… Naime, grad se nalazi blizu pojasa Gaze nekih 100 km i svako jutro se budiš sa zvukom aviona, ponekad neka eksplozija… Naravno, nijesmo bili ugroženi, daleko od toga, ali i nije baš prijatno kad tako nešto čuješ, ali oni su se navikli na takav život, pa i ja. Dosta vojske i policije je svakodnevnica u tom gradu na ulicama, zaštićeni smo bili maksimalno. Što se virusa tiče, i tamo se preduzimaju slične mjere kao kod nas i ostaje nam da se nadamo da će se ovo što prije zaustaviti i svi zajedno nastaviti da normalno funkcionšemo”, kaže Leković.

Naš sugrađanin podsjeća da je trenutno, kako to nalaže situacija, po preporuci ljekara i IJZ, u kućnom karantinu 14 dana pod nadzorom ljekara.

“Pratimo stanje, s obzirom da dolazim iz zemlje u kojoj je takođe bilo slučajeva koronavirusa. Za sada sam dobro, još uvijek nemam nikakve simptome i nadam se da će tako i da ostane. Svakako je malo čudno 14 dana bez izlaska iz stana, ali izdrzaće se, to je za dobro svih. Naravno, i u karantinu dolazi u obzir neka sobna varijanta treninga, čisto da se donekle održi forma, koliko je moguće u ovom trenutku. Još brojim desetak dana do kraja karantina. Naravno, izdržaće se”, veli uz osmijeh Božidar, ali i ističe: “Iako se nadam da nisam zaražen jer se dobro osjećam, ipak je bolje ostati kući i ispoštovati sve do kraja. Bojazni nema, ali me strah prije svega za porodicu, za starije osobe, majku npr. i zato se pridržavam svih preporuka, i to treba svi da urade bez pogovora, ako su u sličnoj situaciji”.

Naš sugrađanin je imao i poruku za Barane! “Mislim da je stvar ozbiljna, svakako mjesta panici nema, ali treba maksimalno ozbiljno svi zajedno da shvatimo trenutnu situaciju i ostanemo u svojim domovima – to je jasno”, rekao je ovaj sjajan sportista.

Božidar Leković, koji je i bivši reprezentativac naše zemlje, prve rukometne korake je napravio u matičnom “Mornaru 7”, a 2018. godine je proglašen za stranca godine u Italiji. Gdje god je igrao ostavljao je veliki trag. Iz Bara su ga rukometni putevi odveli u šabačku “Metaloplastiku”, pa u “Olimpijakos”, te u “Konstancu”, dok je prije Italije tri godine više nego uspješno igrao u Bosni i Hercegovini za ekipu “Izviđača” iz Ljubuškog. Tom klubu je nakon tri godine “posta” donio titulu šampiona države.

Share.

Comments are closed.