Božo Gagović: Budite vedri, sve će biti kako treba

U popodnevnom pogramu Radio Bara danas je gostovao Božo Gagović, alfa i omega barske “Akademije”, tekstopisac, kompozitor, aranžer, davalac krvi (o čemu ne voli baš da priča). Sa njim je razgovarao Nemanja Janković.

Vrijeme kućne izolacije proteklo je u stalnim kontaktima između članova benda.

“Nismo imali prilike da se vidimo osim kad smo snimali klipove u kampanji ‘Ostani doma’. Posljednju svirku smo imali 14. marta u restoranu ‘Mornar’ kod gospodina Đoka (Pavićevića). Prve nedjelje nijesmo baš najbolje ni shvatali težinu situacije, tako da je prošla skroz neradno. Onda smo počeli da se zanimamo oko muzike, spremanja matrica za naredno ljeto i za naredni period, ovo što radimo Gajo, Marija i ja… Čitao sam knjige naših sugrađana, a 29. marta smo se okupili da snimimo dva klipa ‘Ostani doma’, na inicijativu gospodina Raičevića, koji nas je direktno kontaktirao i rekao da bi volio učestvujemo u tome”, rekao je Gagović.

April je protekao u radu na muzici, napravljen je još jedan klip, ovoga puta bila je u pitanju pjesma “Grad je širok kao more”.

“Pola pjesme smo snimili unpluged dolje u podrumu. Prije pjesme su se svi članovi ‘Akademije’ obratili, uključujući i Miša Škuletića koji je na neki način s nama, tu je u Crnoj Gori i radimo na nekim pjesmama koje će biti na narednom albumu”, objasnio je Gagović.

Krajem aprila i početkom maja, na inicijativu KK Mornar odrađena je još jedna kompozicija “Ostani doma”.

“Video klip i montažu je uradio Mladen Stojović, mi smo radili muziku, Boban Mijović je napisao tekst. To smo sve radili on line, putem telefona i po meni, sjajno je ispalo. Uglavnom, bio je to jedan, pomalo radni, a pomalo odmor kakav zaslužuje jedan bend koji radi 12 godina i ja, kao čovjek koji se bavi muzikom 33 godine nikad ništa slično nisam doživio, tako da mislim da poslije ovoga, kad dođe vrijeme da se vratimo na scenu, da ćemo biti i orni i željni”, sumira Gagović.

On je umjereni optimista kada su ljetnji nastupi u pitanju.

“Situacija kod nas nije bila teška, s druge strane, narod koji živi u Crnoj Gori, bez obzira kakvo bude ljeto po pitanju turizma, željan je izlazaka, provoda, slušanja muzike. Možda provod neće biti u onom obimu u kome je nekad bio, možda se neće ostajati do duboko u noć, ali svakako će se nešto događati. S druge strane, ima nas dosta muzičara koji živimo upravo od ovoga. Moramo naći način da dođemo do novca za preživljavanje. Možda, po nekim mojim saznanjima, neće biti dobro za neke manje lokale. Lokali koji imaju veću površinu moći će da naprave distancu između stolova i moći će, pretpostavljam, da drže muziku. Malo smo u deficitu što možda nećemo moći kao cio bend, jer je nas petoro ili šestoro, ali ovo što radimo Gajo i ja, sigurno ćemo raditi”, optimista je Gagović.

Gotovo dva mjeseca bez nastupa udar je na budžet svih muzičara.

“Malo smo nespremni ušli u ovo, kad bi čovjek znao da će ga zadesiti neka nedaća, ili ova pandemija, pa da od svoje skromne zarade, da neko ne pomisli da mi baratamo nekim ogromnim novcem, živimo manje-više kao i ostali narod, skromniji, naravno. Da smo ušli malo spremniji u sve ovo, ne bi se to ni osjetilo. Do sad sam solidno prolazio, ali već je vrijeme da počnemo da razmišljamo kako ćemo dalje i da zaradimo koju paru. Pošto je bio konkurs u Ministarstvu kulture za neke projekte, ja sam aplicirao u ime benda, zajedno sa Mišom Škuletićem, koji je takođe samostalni umjetnik, to zvanje imamo od 2011. godine, da nam se pomogne za narednu godinu, jer smo imali u planu da izdamo drugi, retrospektivni album, na petogodišnjicu izdavanja prvog albuma, 25. aprila iduće godine. Viđećemo što su odlučili u Ministarstvu, da li rock & roll, kao podvrsta i subkultura koja pripada kulturi, zaslužuje ili ne zaslužuje pomoć. Kad prođe konkurs i kad budu objavili ko je prošao, viđećemo đe smo, što se tiče toga”,kaže Gagović.

“Akademija” je nastupala u brojnim lokalima širom Crne Gore, a Gagović je u kontaktu sa vlasnicima, koji takođe trpe posljedice zbog pandemije.

“Nisu srećni, nisu zadovoljni, mislim da će većina malih objekata loše proći u ovome, zbog distance, zbog mjera koje će biti… Imamo čovjeka, zove se Momo Sladaković, koji je moj dugogodišnji prijatelj, đe sviramo godinama, koji u rasponu od pedesetak metara ima tri lokala, pod zakup, mislio je da će moći da funkcioniše. Jedan je već ‘otišao’. Čuveni ‘Titograd’, koji ima tradiciju dužu od deset godina je ugašen. Ostali su ‘Avlija’ i ‘Klub’, možda će jedan morati da makne, jer nije baš sjajna situacija. Mi kao bend i kao muzičari umjećemo da cijenimo težinu vremena i da se korigujemo malo sa cijenama. Uostalom, viđećemo…”, kaže Gagović.

Sugrađanima poručuje da budu vedri i da će sve će biti kako treba.

“Dok se ovo zvanično ne završi, trebamo i dalje slušati preporuke, evo se miču jedna po jedna zabrana, biće sve u redu”, poručuje Božo Gagović.

Share.

Comments are closed.