Branislav Lalić pobjednik 11. kviza Koliko poznajem svoj grad

Nikad bolja atmosfera i nikad više gledalaca – osnovni je utisak nakon 11. finala kviza “Koliko poznajem svoj grad”, u kome su glavnu (i jedinu) riječ vodili đaci OŠ “Kekec”. Branislav Lalić pobjednik je kviza sa 70 bodova, ispred Nikole Đenđinovića koji je imao 51 i Andrije Đurovića sa 48 bodova. Sva trojica učenici su sutomorske škole, a mentor im je profesor Dejan Paladin.

Jedanaesto finale kviza ostaće upamćeno po pozitivnoj atmosferi i činjenici da su učesnici bodrili jedan drugoga, iako su bili protivnici u takmičenju za nagradu. Drugačijem, znatno kvalitetnijem ugođaju, doprinio je i odabir novog prostora za održavanje finala – Dvorac kralja Nikole pokazao se idealnim za ovu vrstu nadmetanja. U publici je najviše bilo đaka i nastavnika OŠ “Kekec” – njih pedesetak – a da je kviz odavno prerastao karakter pukog takmičenja osnovnih škola, pokazuje činjenica da je među prisutnima bilo i nekoliko ranijih pobjednika i učesnika ovog kviza, koji su istakli kako prate redovno dešavanja iako su sada u školama ili na fakultetima. Prvi put, finale je bilo otvoreno i za zainteresovane građane.

Autor i voditelj kviza, Željko Milović, pozdravio je menadžera Opštine Ćazima Alkovića, v.d. sekretara Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Zoricu Đukić i direktora TO Bar Emila Kukalja. Istakao je kako je u publici danas “najvjerniji ljubitelj ovog kviza” Branka Nikezić, “koja je u 11 godina samo dvaput odsustvovala, i to zbog sastanka i sjednice”. Ona je kazala da ovaj kviz znači mnogo odraslima, a još više djeci, koja “učestvuju u njemu i koja iz njega mnogo nauče. Zato je naš grad toliko voljen, zato je toliko lijep i drag svima, svi ga nosimo u srcu, naravno, više i jače, ako više znamo o njemu, a ovaj kviz je pokazatelj kako treba raditi s djecom i ona će to uzvratiti”.

A: Đenđinović; B: Lalić; C: Đurović

Nakon prve igre, ABCD pitalica, vodio je za bod odnosno dva Đenđinović, da bi potom superiornost u znanju pokazao budući pobjednik Branislav Lalić, koji je trijumfovao u svim ostalim igrama. Valja istaći da su svo troje finalista pokazali više nego zavidno znanje iz opšte kulture, vezano za Bar.

Finalisti su dobili diplome, nagrade i poklone od Udruženja maslinara, NVO Mediteran Multimedia, Biblioteke “Ivo Vučković”, TO Bar i Opštine Bar.

U ime Opštine, poklone je uručio glavni menadžer Ćazim Alković, koji je kazao da nije prvi put u publici, na finalu, te da je izuzetno zadovoljstvo prisustvovati ovakvom događaju. “Mislim da je putovanje jako važno, pogotovo za mlade, ali je mnogo važnije da poznajemo naš grad. Mi putujemo, idemo u Pariz, u Rim, a ne znamo što ima u Starom Baru, Crmnici ili Mrkojevićima. Sve Željkove aktivnosti podržavam jer doprinose tome da naša djeca, a i mi koji smo ovdje prisutni, bolje upoznamo svoj grad, jer je danas bilo pitanja na koja ni mi, odrasli, nismo znali odgovor”, kazao je Alković.

On je kazao da mu je posebno zadovoljstvo što kviz “Koliko poznajem svoj grad” nastavlja da postoji, i to sa sve većim brojem učesnika koji iz godine u godinu oduševljavaju znanjem iz svih segmenata poznavanja grada Bara, kroz istoriju i današnjicu. Alković je posebno istakao pozitivnu atmosferu tokom današnjeg kviza, koja oslikava prijateljske vrijednosti učesnika, na ponos svojim porodicama i gradu.

Branislav Lalić, pobjednik kviza, kazao je da nije bilo rivalstva. “Svi smo prijatelji i borimo se za našu školu”, istakao je. Nikola Đenđinović je zadovoljan rezultatom, pogotovo što mu je ovo bio prvi kviz. Andrija Đurović je, takođe “vrlo zadovoljan”, a posebno ističe zahvalnost mentoru, profesoru Dejanu Paladinu. Sva trojica ističu, obzirom da su VIII razred, kako se nadaju da će ih i iduće godine prof. Paladin pozvati u tim da brane boje svoje škole na ovom takmičenju.

Đenđinović, Lalić, Đurović, prof. Paladin

Profesor Dejan Paladin, koji je dobio priznanje za najboljeg mentora i u ovoj godini (škola “Kekec” je nagrađena kao najbolja škola), kazao je kako je zadovoljan radom i zalaganjem koji su učenici pokazali tokom polufinala i finala kviza. “Timski rad se isplatio. Zahvalan sam i OŠ ‘Kekec’, koja mi je pružila podršku, kao i autoru kviza Željku Miloviću, koji se trudi da ovaj kviz pređe u tradiciju, da mladi nauče i saznaju nešto novo”, istakao je on.

Organizatori kviza su Sekretarijat za kulturu, sport i mlade Opštine Bar, uz saradnju sa NVO Mediteran Multimedia, i uz tehničku podršku Foto studija “Petović”. Kulturni centar Bar, odnosni Zavičajni muzej, bili su, kao i uvijek, odlični domaćini.

Share.

Comments are closed.