Britanska ambasadorka đacima ukazala na ugrožene prirodne resurse

U okviru projekta “Klimatska diplomatija”, kojeg Institut za socijalnu i obrazovnu politiku iz Nikšića sprovodi u partnerstvu sa Savjetom za implementaciju omladinske politike iz Podgorice, Učenički parlament JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar bio je domaćin britanskoj ambasadorki Alison Kemp.

“Cilj ovog projekta je promovisanje održive i zelene ekonomije, dok su predstavnici diplomatskih misija u Crnoj Gori glavni nosioci ovog edukativnog programa namjenjenog učeničkoj populaciji. Putem ovih predavanja otvorenih za dijalog, mladi u Crnoj Gori su u mogućnosti da se kroz prezentacije diplomatskih predstavnika upoznaju sa primjerenim ekološkim praksama zemalja iz kojih oni dolaze”, kazao je profesor Neđeljko Đurović.

Na početku ove tribine, posvećene posljedicama korišćenja plastičnih proizvoda na životnu sredinu, predstavnik ISOP-a Mitar Radonjić ukazao je na nepostojanje pravilnog tretmana  automobilskih guma u Crnoj Gori, na devastaciju šumskog fonda u proteklih pet godina tokom koje je uništeno preko 30% stabala starosti preko 80 godina, kao i na rezultate njihovog operativnog tima za zaštitu životne sredine i životinja pod nazivom “Zelena patrola”. U nastavku ove tribine, koja je i simbolično nazvana “Bez plastike”, ambasadorka Kemp je upoznala prisutne sa aktivnom kampanjom koja se po ovom pitanju sprovodi na području Velike Britanije, ukazala na ugrožene prirodne resurse u Crnoj Gori i pozvala mlade ljude da svojim aktivizmom utiču na rad nadležnih službi i institucija. U dijelu namjenjenom za pitanje prisutnih učenika i profesora, kojih je bilo preko 60, mogli su se čuti i učenički komentari povodom nedavnog ekološkog incidentna u školskom dvorištu, kada su, kako je rečeno, bespravno posječeni višedecenijski čempresi.

Sa postignućima ekološke sekcije, čijim radom rukovode profesorice Dragica Radović i Danijela Đoković, i njenim projektima, od kojih su neki nagrađivani i međunarodnim priznanjima, prisutne je upoznala učenica Maša Kovačević.

Share.

Comments are closed.