Broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori 1990, a u Baru 107

U Crnoj Gori je u protekla 24 sata registrovano 39 novih slučajeva infekcije koronavirusom, a jedna osoba preminula je od posljedica Kovid.19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da su laboratorije Instituta u posljednja 24 časa završile PCR analizu 451 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 39 rezultata bilo pozitivno.

Uzorci su upućeni na testiranje sa teritorije Podgorice 16, Nikšića i Berana po četiri, Bijelog Polja i Bara po tri, Pljevalja dva, i Kotora, Rožaja, Andrijevice, Danilovgrada, Mojkovca, Ulcinja i Tuzi po jedan.

“Prijavljen je jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Berana. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna je 40, a od početka godine 49”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ su kazali da su se od infekcije oporavilo 68 pacijenata, tako da je ukupan broj oporavljenih od 14. juna 758.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.990.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 3.112.

U Podgorici je aktivno 847 slučajeva, u Nikšiću 246, Bijelom Polju 151, Baru 107, Beranama 103, Budvi 98, a u Rožajama 87. U Pljevljima je aktivno 80 slučajeva, u Kotoru 78, na Cetinju 61, a u Herceg Novom 32. U Tivtu je aktivan 31 slučaj obolijevanja od COVID 19, Ulcinju 20, Andrijevici 11, Gusinju deset, a u Plužinama šest. Na Žabljaku, Mojkovcu i Plavu su aktivna po četiri slučaja, u Danilovgradu i Tuzima po tri, a u Petnjici i Kolašinu po dva. Šavnik je i dalje jedina opština u Crnoj Gori u kojoj nema oboljelih od COVID19.

“Osobe pozitivne na koronavirus često ne prijave sve kontakte”, saopštila je dr Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje, danas na pressu NKT.

“Posljednjih dana nailazimo na poteškoće u epidemiološkom istraživanju, jer pozitivni ukažu na mali broj kontakata. Čak ponekad ne prijave ni članove porodice za kontakte”, rekla je Medenica.

Dodala je da je obaveza svih pozitivnih na koronavirus prema porodici i državi, da kažu osobe koje su bile u kontaktu sa njima jer je to mjera koja kontroliše epidemijsko javljanje.

Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore kazao je da je na bolničkom liječenju u Crnoj Gori ukupno 191 pacijent: “Od toga 28 u KCCG, u Baru 27, Beranama 62, Nikšiću 36, Brezoviku 24, Kodri 2, Pljevljima 7 i Rožajama 5″.

Dodao je da je 25 pacijenata u teškom stanju, dok je devet na određenoj potpori mehaničkog disanja. Dva pacijenta su na respiratoru, dok su ostali na drugim potporama disanja. “I životno su ugroženi”, rekao je Radojević.

I on je istakao da je nedopustivo da pacijenti sa pozitivnim simptomima ne prijavljuju kontakte.

Na koronavirus je trenutno pozitivno 89 zdravstvenih radnika, a njih 49 u samoizolaciji.

Medenica je kazala da se radi na određenim preporukama za školu.

“Još imamo vremena i javnost će se obavijestiti kakav će plan biti od septembra”.

Radojević je istakao da je posljednjih dana manji broj oboljelih, a da je broj hospitalizovanih konstantan.

“Nadam se da ćemo tokom sljedeće sedmice imati padove oboljelih na bolničkom liječenju. Vjerujem da će NKT imati to u vidu kada bude donosilo odluke za vrtiće i škole”, rekao je Radojević.

Medenica je kazala da je, što se tiče samoizolacije koja traje 21 dan, došlo do preporuke od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, koje ukazuju na skraćenje samoizolacije i kontakata i oboljelih.

“Napravili smo radnu grupu i mislim da će možda i sjutra biti gotov protokol koji će izmijeniti plan i protokol koliko će vremena provesti u samoizolaciji. Samoizolacija je mjera koja kontroliše epidemiju i važno je da to svi znamo i prenosimo građanima da samoizolovanjem kontrolišemo epidemijsko javljanje. Svakog dana imamo nekog od ljudi koji se javi i zavisno od kapaciteta laboratorije prvo su nam hospitalizovane osobe u teškom stanju, osobe koje su kontakti i koje imaju simptome, a imamo i kapacitete za građane koji idu van zemlje. Prvo one koji idu vani na liječenje”, rekla je Medenica.

Ona je, komentarišući što se u Skupštini ne nose maske, kazala da to nije primjetila, jer je tada na poslu, kao i da ima malo vremena za praćenje televizije.

Radojević se nadovezao i kazao da svaki javni skup nosi poruku o korišćenju zaštite opreme i da primjetili ili ne, kritikuju takvo ponašanje.

Share.

Comments are closed.