Brojni projekti obilježili početak nove školske godine u Srednjoj stručnoj školi

Početak školske godine u barskoj Srednjoj stručnoj školi, pored redovnih nastavnih aktivnosti, obilježen je nizom značajnih projekata, čija je realizacija već u toku, a neki su i završeni.

Kako nas je informisala pedagog Milanka Okuka, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, sport i mlade, a povodom obilježavanja Dana evropske baštine, ova obrazovna ustanova realizovala je manifestaciju na temu ,,Inkluzija za sve“, u okviru projekta nazvanog ,,Karavan kulturne različitosti – Upoznajmo se da bi se bolje razumjeli“, koji  je obuhvatio različite kategorije društva, karakteristične za našu lokalnu zajednicu, kao što su etnička, jezička, vjerska, polna, geografska itd. 

Karavan je krenuo iz Bara, rutom ,,Između dvije čarobne obale“ u obilazak Crmnice, Šestana i Ostrosa, kroz živopisan pogled na Skadarsko jezero i šume od kestena. Učesnici su upoznali nepokretnu kulturnu baštinu- tvrđavu Besac, manastir Prečistu Krajinsku, i 12 egzotičnih bunara u selu Boljevići. Uz sve to, organizovana je i degustacija domaćih proizvoda, pripremljenih na tradicionalan način i prezentaciju lokalnih recepata. 

Nakon živopisnog događaja, koji je vođen tragom ukusa i mirisa tradicionalnih jela i pića, učesnici Karavana različitosti uživali su u čarobnoj vožnji čamcem po Skadarskom jezeru.

Cilj manifestacije bio je upoznavanje jednih sa drugima, da bi se bolje razumjeli. Učestvovali su učenici Srednje stručne škole, predstavnici Učeničkog parlamenta.

U barskoj Srednjoj stručnoj školi u toku je realizacija projekta NVO “Juventas”- ,,Propitujem, dakle postojim“. Cilj projekta je poboljšanje položaja mladih u Crnoj Gori i osnaživanje njihovih demokratskih kapaciteta kroz jačanje otpornosti na političke manipulacije, radikalizam i propagandu. 

Aktivnosti koje su predviđene projektom uključuju uspostavljanje tromjesečnih volonterskih klubova u Podgorici, Pljevljima, Beranama i Baru u saradnji sa omladinskim servisima. Predviđeno je da se u svakoj opštini održavaju radionice jednom sedmično, tokom perioda od 12 nedjelja. Tokom radionica mladi će imati priliku da se bolje međusobno upoznaju, ali i da bolje upoznaju sebe i svoj način ponašanja, kao i da preispitaju sopstvene reakcije i stavove. Biće obrađene teme koje se odnose na ljudska prva, medijsku pismenost, građansku odgovornost  i rekacije na različite pojave u društvu. Volonterskom klubu u Baru prisustvovaće pet učenika Srednje stručne škole- Andrej Kalakšić, Lina Perazić, Stefani Bajčeta, Andrea Dašić i Lana Cikić.

U organizaciji NVO “Povjerenje” iz Bara i tri srednje škole, krajem septembra, počela je realizacija projekta o bolestima zavisnosti pod sloganom “Saznaj prije nego što bude kasno”. Gost na prvoj onlajn radionici bio je dr Aleksandar Vujošević, psihijatar (Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, Drajzerova, Beograd).

Pedagog škole Milanka Okuka kazala nam je da je početkom oktobra održan seminar Zavoda za školstvo  i  CSO koji je namijenjen za realizaciju projekta NVU “Staze” pod nazivom “Mentor učeniku sa posebnim obrazovnim potrebama”.

“U školi je pet učenika sa POP i ovo je prilika da se predmetnim nastavnicima pruži dodatna podrška u realizaciji prilagođene nastave učenicima sa teškoćama u razvoju”, kazala je Okuka.

Share.

Comments are closed.