BSC Bar uspješno nastavlja svoju misiju

Biznis Start Ap centar Bar, osnovan prije 12 godina, prepoznat je u zajednici po izuzetno uspješnom sprovođenju kompleksne misije- podršci preduzetništvu i malom i srednjem biznisu, stvaranju povoljnog okruženja za razvoj biznisa, doprinos smanjenju siromaštva i boljem stanju ugroženih kategorija (mladih, žena, manjina, osoba sa invaliditetom…), te uticaju na bolju pripremljenost radne snage prema tržištu rada. Ambicioznu misiju nastavili su i ove godine.

“Ove godine realizujemo pet projekata. Cilj stalnog projekta- “Evropska mreža preduzeća” koji traje od 2008. godine, a odvija se u saradnji sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, je uspostavljanje saradnje između naših i preduzeća iz Evropske Unije. Značajan je i projekat Horizont 2020. čiji je cilj pospješivanje inovativnih aktivnosti kod preduzeća, zatim projekat koji adresira postojeće firme i podrazumijeva podršku u smislu grantova, bolje umrežavanje sa preduzećima iz EU i kreditnu podršku…”, navodi Vesna Markoč iz BSC Bar.

Najveću podršku u lokalnoj zajednici imaju od Opštine Bar koja im je ustupila prostor bez nadoknade za korišćenje. Partnerske institucije su im i Kulturni centar, Fakultet za turizam, Srednja ekonomsko- ugostiteljska škola, Zavod za zapošljavanje- Biro rada Bar, Montenegro biznis alijansa i Udruženje privrednika Bara. Ipak, kako procjenjuje Markoč, podrška i briga društva prema ranjivim kategorijama bi mogla biti bolja.

Opština Bar je tek ove godine budžetom predvidjela sredstva za podršku ženskom preduzetništvu. Važno je pomoći i mladima i osobama sa invaliditetom. Osim BSC pripremanje mladih za tržište rada sprovodi i ZZZ CG, jer je izvjesno da formalna edukacija nije dovoljna. Njihovu podršku kroz subvencije poslodavcima za zapošljavanje osoba sa  invaliditetom, ima i ta kategorija društva.

U sklopu BSC je 2010. godine otvoren poslovni inkubator koji obezbjeđuje infrastrukturnu podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

“To je zajednički prostor podijeljen u veliki broj malih kancelarija koji se iznajmljuju po znatno povoljnijem zakupu, manji su režijski troškov, a obezbijeđena je i podrška u smislu povoljnijih konsultantskih i mentorskih usluga u odnosu na tržišne uslove. Ideja je da se podrži mali biznis u prvim godinama poslovanja”, kaže Markoč.

U okviru trodnevnog sajma primjenjene umjetnosti održanom ispred Dvorca kralja Nikole, BSC je promovisao zanimljivu i korisnu publikaciju naslovljenu “Stari zanati u funkciji izrade suvenira”.

“Trudili smo se da kroz priče naših dragih sugrađana koji se bave izradom suvenira, motivišemo i ostale koji imaju slične afinitete i predočimo im da to može biti glavni ili dodatni izvor prihoda”, objašnjava Markoč.

Praksa, prema procjenama privrednika sa kojima BSC sarađuje, pokazuje da se najveće biznis barijere u državi odnose na nedovoljno efikasnu administraciju i dugotrajne procedure (kada su u pitanju krediti po povoljnijim uslovima kao što su npr. oni koje dodjeljuje Investiciono- razvojni fond), neadekvatni inpekcijski nadzor i siva ekonomija, visoki zahtjevi po pitanju kolaterale koje banke traže (i za kreditne linije BSC- a potrebna su dva žiranta koji moraju biti zaposleni u državnim institucijama).

Dobra vijest je da je Startegijom Ministrastva nauke BSC planiran kao preduzetnički inovacioni centar, pa će na taj način postati spona između privatnog biznisa i nauke i značajnije uticati na pospješivanje  inovativnih rješenja i razvoja mladih preduzeća.                                  

Share.

Comments are closed.