Čestitke političkih partija povodom Dana državnosti

Čestitke povodom Dana državnosti, uputile su političke partije. Objavljujemo ih po redosljedu prispijeća u redakciju.

Socijalistička narodna partija – SNP:

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković u ime SNP i u svoje lično ime svim građanima Crne Gore čestitao je 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore i Dan državnosti.

“U svijetloj istoriji naše države, 13. jul ima izuzetan značaj i posebnu simboliku. Na taj dan 1941. godine Crna Gora je prva u Evropi podigla ustanak protiv fašističkih okupatora, pokazujući tako da je borba za slobodu najsvetija dužnost čovjeka. Tog dana 1878. godine Crna Gora je na Berlinskom kongresu dobila međunarodno pravno priznanje.

SNP Crne Gore sa uvažavanjem gaji sjećanje na te značajne datume naše istorije i odaje počast svim slobodarima i herojima palim za slobodu svoga naroda.

Antifašizam i slobodarstvo vječne su vrijednosti Crne Gore, objedinjene u simbolici 13. jula, koji budi osjećanja ponosa i časti kod svakog građanina Crne Gore. Nikad ne zaboravimo žrtve naših predaka i prenosimo ih našim potomcima kao najveću vrijednost na koju treba da se ugledaju i za koju treba da se zalažu”, kaže se u čestitki predsjednika Jokovića.

***

Socijaldemokratska partija – SDP:

Sjećanje na 13. jul je podsjećanje na tri suštinske vertikale naše države – borbu za slobodu, antifašizam i nezavisnost. I kao što je 13. jul 1878. na Berlinskom Kongresu krunisao pet vjekova borbe za slobodu, tako je 13. jul 1941. pokazao da crnogorski narod nije birao bitke koje može lako dobiti, nego često one najteže.

Crna Gora se ovih dana sjeća herojskih boraca za slobodu koja je došla tog 13-og jula 1878. i poslužila kao osnova da njihovi nasljednici ustanu protiv okupatora i domaćih slugu 60-ak godina kasnije, u sunčano jutro 13-og jula 1941.

SDP je nastala na ideji crnogorske državotvornosti, antifašizma i tradiciji partizanske borbe naroda Jugoslavije, koja je osnova nastanka moderne Crne Gore. Zbog toga smo ponosni na sve heroje  prvog opštenarodnog ustanka protiv fašizma u porobljenoj Evropi, koji su poput predaka iz mitskih vremena žrtvovali svoje živote za slobodu ovog kamena, mora i brda tvrdih.

Crna Gora će istrajati na svojoj antifašističkoj tradiciji i samo na tim temeljima se može graditi evropska država. Mnoge puno veće i brojnije nacije bi dale sve da mogu u jednom datumu objediniti svoje istorijsko trajanje. Zbog toga, neka je sa srećom svima Dan državnosti i Dan ustanka  naroda Crne Gore protiv fašizma!

***

Liberalna partija – LP:

Građanima i građankama Crne Gore i crnogorske dijaspore čestitam 13. jul Dan državnosti i antifašističkog ustanka crnogorskog naroda. Dan koji objedinjuje dvije najslavnije tradicije naroda Crne Gore ali i svih naroda svijeta a to je borba za slobodu i suverenost i borba protiv fašizma i mržnje, zaslužuje da ponese epitet najvećeg praznika naše države i naroda.

Kontinuitet hiljadugodišnje državotvorne niti koji je upisao Crnu Goru i na listu prvih modernih država svijeta nakon Berlinskog kongresa 1878., očuvao je duh koji je i 1941. u nacizmom i fašizmom porobljenoj Evropi podigao prvi ustanak protiv okupatora i oslobodio svoj narod među svim evropskim narodima. Veličanstven trijumf toga duha samo je potvrda njegove utemeljenosti, snage i iskrenosti kojom on živi u kolektivnom biću Crne Gore do današnjeg dana. Nije mnogo naroda imalo takav istorijski splet da se u istom danu slave dvije velike pobjede u dva vijeka i na to imamo biti ponosni.

Crna Gora danas počiva na takvim tradicijama, tolerancije, multikulturalnosti i sloge i zato je naša dužnost i danas da stanemo na put svakoj mržnji, neslozi i povampirenom fašizmu koji stalno vrijeba i čeka svoju šansu za haos i razdor. Posvećeni zajedničkoj kući Crnoj Gori, iskrenoj ljubavi prema njoj i njenim ljudima te velikim pregalaštvom za njen dalji napredak i razvoj, mi ćemo se najslavnije odužiti precima koji su položili svoje živote na oltar slobode čije blagodati mi danas nesmetano uživamo, a potomcima ostaviti najkvalitetniji zalog za budućnost.

***

Biram Crnu Goru:

U ime Biram Crnu Goru i u svoje ime, svim crnogorskim građanima u domovini i dijaspori čestitam 13. jul – Dana državnosti i Dan ustanka protiv fašizma.

S dubokim pijetetom i zahvalnošću podsjećamo se velikih istorijskih događaja koji simbolišu crnogorski slobodarski duh i tradiciju – Berlinskog kongresa 1878.  i ustanka protiv fašizma 1941. godine.

Svijetla i časna simbolika 13. jula podsjeća nas sada, možda više nego ikada, na to koliki je naš dug prema precima i koliko je duboka i ozbiljna naša odgovornost pred budućim pokoljenjima.

Zato je naša obaveza da nastavimo da čuvamo i razvijamo poruku antifašizma i da zajedno gradimo modernu Crnu Goru kao slobodno, odgovorno i ekonomski jako društvo uz punu afirmaciju građanskih vrijednosti.

SREĆAN TI PRAZNIK, CRNA GORO

Predsjednik Biram Crnu Goru

Radomir Novaković Cakan

***

Demokratska partija socijalista-DPS:

U istoriji Crne Gore, 13. jul je jedan od najznačajnih datuma. Ovaj datum simbolizuje i crnogorsku državnost i crnogorsko slobodarstvo i antifašizam. Trinaestog jula 1878. godine Crna Gora je na Berlinskom kongresu dobila zvanično priznanje državne nazavisnosti, a 13. jula 1941. godine crnogorski narod se digao na ustanak protiv fašističkih okupatora.

To su događaji trajnog i svevremenskog značenja, bez kojih ne bismo bili to što jesmo, ali bez kojih se ne može graditi ni savremena Crna Gora. Nezavisna država i antifašizam kao sistem vrijednosti, a ne ideološko određenje, temelj su današnje Crne Gore. Značenje ovih događaja nikada nije bilo veće i neophodnije nego u našem vremenu kada se suočavamo sa ugrožavanjem naše obnovljene državnosti i kada nastavljači poraženih kolaborantskih i profašističkih pokreta žele da ugroze mir i stabilnost u Crnoj Gori. Uprkos takvim tendencijama, koje nigđe u Evropi nemaju uporište, DPS ostaje dosljedna tradicijama slobodarske, rodoljubive, nezavisne, multietničke i građanske Crne Gore.

Zbog toga i ovaj 13. jul, Dan naše državnosti obilježavamo sa željom za dalji napredak Crne Gore kao države slobode i demokratije, tolerancije različitosti i unutrašnjeg sklada, države ekonomskog prosperiteta i evropskog opredjeljenja. Želimo takvu Crnu Goru za nas i za naše buduće generacije. Neka nam je srećan Dan državnosti.

Share.

Comments are closed.