Članovi IO Jadran zimovali na Zlatiboru

Članovi Izviđačkog odreda “Jadran” iz Bara su, zajedno sa članovima Odreda izviđača “Gojko Kruška” sa Cetinja, 2020. godinu započeli zimovanjem i zimskom školom na Zlatiboru.

Od 8. do 14. januara su boravili na godišnjem zimovanju i Zimskoj školi skautizma na Zlatiboru .

Na zimovanju i Zimskoj školi izviđači su svakog dana imali edukativne, ekološke, sportske i izviđačke aktivnosti na snijegu i bazenu .

Na ovom zimovanju je nastavljena praksa iz prethodnih odredskih višednevnih aktivnosti gdje su izviđači bili uskraćeni za cjelodnevno korišćenje mobilnih telefona i tableta koji su im bili dostupni samo u određenom vremenu u toku dana, a poslije 22h su svi morali isključiti telefone i predate ih starješinama.

U toku sedmodnevnog boravka mali izviđači su imali radionice iz čvorologije, signalizacije, orijentacije u prostoru, šatorizacije i ostalih izviđačkih aktivnosti na snijegu .

Na edukativnom dijelu zimovanja obišli su Stopića pećinu koja je svojevrsna turistička i prirodna atrakcija sa svojim kadicama u kamenu, kao i stalagmitima i stalaktitima koji je ukrašavaju. Posjetili su i Muzej na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu u kojem se nalaze autentični primjeri zlatiborskih okućnica, dvorišta sa stambenim i privrednim zgradama u kakvim su u drugoj polovini 19. vijeka i početkom 20. vijeka živjele porodice. Učili su o nematerijalnom nasleđu kroz neke narodne običaje sa kojima ih je upoznao vodič.

U mljekari su se upoznali sa procesom proizvodnje i prerade mlijeka, a u lokalnoj mini fabrici za preradu i prodaju mesa su prisustvovali cjelokupnoj proceduri proizvodnje.

Zahvaljujući snijegu kojeg je bilo poprilično aktivnosti su bile: sankanje, klizanje na ledu, spuštanja niz padinu sa gumama, skijanje, grudvanja, pravljenje figura od snijega. Odigrane su i fudbalske utakmice na sniježnoj podlozi.

“U 2020. godini članovi Izviđačkog odreda ‘Jadran’ planiraju niz aktivnosti koje će započeti odlaskom na ‘Dane mimoze’ u Herceg Novi, planirani su odlasci na međunarodne susrete u Skoplje i Kragujevac. Svakog mjeseca će obilaziti po jednu destinaciju u Baru i okolini, u nastavku odredskog projekta upoznavanja Bara i njegove okoline. Od maja će započeti seriju odredskih vikend kampovanja u Bojevićima pored Skadarskog jezera i u Buljarici. Odradiće ‘Ljetnji kamp’ u Buljarici i učestvovati u akcijama Saveza Izviđača Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju IO “Jadran”.

Share.

Comments are closed.