Čordašević: Knjiga je u vrijeme izolacije bila najbolji izbor

Omiljeni kutak brojnih Barana-čitaonica Narodne biblioteke “Ivo Vučković”, od danas je ponovo otvorena za korisnike. Uslovi za poštovanje preporuka i primjenu mjera Instituta za javno zdravlje, u ovom dijelu prostora Kulturnog centra Bar, u Domu Revolucije, u okviru kojeg djeluje i biblioteka, garantuju sigurnost korisnika.

“Na ulaznim vratima su postavljena dezinfekciona sredstva, a svi članovi i posjetioci obavezni su da nose masku i pridržavaju se propisane fizičke distance”, kazala je rukovodilac Narodne biblioteke i čitaonice Mila Čordašević, gostujući u programu Radio Bara.

Čordašević očekuje stabilizaciju epidemiološke situacije, kako bi nastavili realizaciju započetih planova i programa, koji su u međuvremenu bili zaustavljeni. Među odloženim programima, u ovom periodu, bila su i dva bibliotečki, veoma bitna događaja, 21.mart-Dan biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković” i 23.april-Svjetski dan knjige i autorskih prava. 

Povodom ova dva datuma, prošle nedjelje organizovana je akcija besplatnog učlanjenja u biblioteku pod sloganom “Ne odustaj od čitanja knjige nikada”, a rezultati su više nego dobri. “Učlanjeno je 255 novih korisnika, od toga su 180 odrasli, a 75 djeca. Još veće iznenađenje predstavlja činjenica da je među učlanjenima puno novih korisnika, koji po prvi put koriste bibliotečke usluge”, smatra Čordašević.

“Brojke govore koliko je knjiga nedostajala našim sugrađanima za ovih mjesec i po dana, kada je biblioteka bila zatvorena. Sada su, na neki način, uspjeli da iskoriste akciju koju smo omogućili i besplatno dobiju člansku kartu”.

“Lično smatram da je knjiga i u vrijeme izolacije prilično dugo bila najbolji izbor. To su i potvrdili novoučlanjeni korisnici naših usluga, pokazujući da im nedostaje knjiga u štampanoj formi. Bez obzira na ono što pruža internet, pametni mobilni telefoni, televizija i online predstavljanja različitih sadržaja, ljubiteljima i poštovaocima knjige ona nedostaje u svom originalnom formatu. To me jako raduje, jer sam veliki pobornik čitanja knjige u klasičnoj, štampanoj formi. Isto je i sa korisnicima naše biblioteke, kojih možda u odnosu na neke druge, veće biblioteke, nema u tako velikom broju, ali ono što je nesumnjivo je da su u pitanju provjereni, odani članovi, kojima je knjiga uvijek dobrodošla”, istakla je Čordašević. 

Uz već otvorenu biblioteku i današnje otvaranje čitaonice (od 7-18h radnim danima i od 7-12h subotom), zaposleni u biblioteci očekuju dodatnu epidemiološku stabilizaciju situacije, kako bi se vratili realizaciji mnogobrojnih programa i planova. Među njima je organizacija okruglog stola na temu “Nova uloga školske biblioteke”, posvećena školskom bibliotekarstvu, kao jednoj od važnijih karika u razvoju savremenog bibliotekarstva uopšte.

Planiran je i program pod nazivom “Gosti kao bibliotekari” u kojem bi učestvovali naši sugrađani, članovi različitih profila i ljubitelji raznovrsnih književnih žanrova, s obzirom da biblioteka usluge pruža raznovrsnoj populaciji, djeci, odraslima, penzionerima, zaposlenima, naučnicima i brojnim drugim čitalačkim profilima.

“Namjeravamo da u goste pozovemo ljude, naše sugrađane, za koje znamo da puno čitaju, da nam iz svog ličnog ugla preporuče nekoliko knjiga za čitanje. Sve ovo ćemo organizovati, iako još uvijek ne znamo kako i na koji način. Moguće je da to uradimo i putem online programa, a ako ne bude tako, kada sve ovo prođe, vratićemo se uobičajenoj realizaciji sadržaja”, zaključila je Mila Čordašević.

Share.

Comments are closed.