Crkvena opština barska: Ako policija ne zaustavi krađe zvona, biće to kulturocid

Povodom nestanka zvona sa crkava u Baru, danas se javnosti obratila pravoslavna Crkvena opština barska:

Dana 25. aprila 2019. godine službenici Centra bezbjednosti Bar izvršili su uviđaj povodom nestanka zvona sa crkve Svete Neđelje u Rapu. Da nema zvona na preslici crkve, primijetila je žena muslimanka koja živi nedaleko od crkve i o tome je obavijestila radnike JP Кomunalne djelatnosti Bar, a oni nadležne barske sveštenike koji su obavijestili policiju. Tokom uviđaja, susjed ove žene, takođe musliman, policajcima je kazao da ima desetak dana da je vidio da nema zvona, ali je mislio da je odnijeto na konzervaciju ili slično.

Zvono koje je, po svoj prilici, ukradeno, kupila je porodica Ratkovića iz Sustaša kod Bara tridesetih godina prošlog vijeka u Splitu. O tome postoji natpis na zvonu. Ono je težine, po sjećanju i slobodnoj procjeni ljudi koji su učestvovali u obnovi crkve Svete Neđelje nakon što je oštećena u zemljotresu 1979. godine, između 30 i 50 kilograma.

Nekoliko dana ranije primjećen je i nestanak zvona sa rimokatoličke crkve Sveti Vić u Gretvi kod Bara.

Jutros su radnici u Starom gradu primijetili da je nestalo i zvono sa tamošnje crkve Svetog Jovana. Policija je takođe izvršila uviđaj.

Očito, riječ je sinhronizovanoj akciji. U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici puno je crkava na kojima su zvona. Moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što prije ne spriječi ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidana zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju prijeti svojevrsni kulturocid.

Share.

Comments are closed.