Crnogorski izviđači na Evropskoj konferenciji u Splitu

Delegacija Saveza izviđača Crne Gore (SICG) učestvovala je na 16. Evropskoj izviđačkoj konferenciji održanoj od 24. do 28. avgusta u Splitu.

Crnogorsku delegaciju su činili Milica Radonjić, načelnica za međunarodnu saradnju sa WAGGGS-om, Borislav Jovović, načelnik za međunarodnu saradnju sa WOSM-om, Eldin Kurpeović, načelnik za starije izviđače SICG i Dušan Masoničić-načelnik SICG.

“Konferencija je bila idealna prilika za promociju rada Saveza izviđača CG na evropskom nivou, kao i za uspostavljanje kontakata sa izviđačkim organizacijama širom Evrope i ugovaranje novih zajedničkih aktivnosti. Aktivnosti koje naš Savez sprovodi su ocjijenjenje najvišim ocjenama od strane odlazećeg komiteta Evropskog izviđačkog regiona. Zabilježen je evidentan napredak u radu našeg rukovodstva kao i jedinica na lokalnom nivou.

Na zajedničkoj konferenciji WOSM-a i WAGGGS-a, su izabrani novi članovi komiteta Evropskog izviđačkog regiona, koji će u naredne tri godine sprovoditi Evropski izviđački plan koji obuhvata aktivnosti koje imaju za cilj razvijanje izviđačkog pokreta, dostizanje broja od 100 miliona izviđača u svijetu, kao i ostvarivanja ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Odlazećem direktoru Regiona Dejvidu Mekkiju priređen je dirljiv oproštaj i odlazak u više nego zasluženu izviđačku penziju. Napomenućemo da se za vrijeme njegovog mandata broj izviđača u Evropi udvostručio. Dejvidove obaveze preuzela je nova direktorka Abir Kuba koja će zajedno sa komitetom biti na usluzi kako našem tako i ostalim savezima Evrope.

Naš Savez će usvojiti sve zaključke donesene na konferenciji i implementirati ih u svoj plan i program. Nastavićemo da radimo na jačanju kapaciteta naše organizacije, izradi nove strategije, programa, kao i povećanju broja članova kako bi zadržali status najbrojnije organizacije za djecu i mlade u Crnoj Gori. Ovom prilikom bi pohvalili domaćine, Savez izviđača Hrvatske, koji su se potrudili da konferencija bude organizovana na najvišem mogućem nivou”, kazao je za Bar Info, načelnik SICG Dušan Masoničić.

Share.

Comments are closed.