Crvene zastave poklon našoj državi za Dan nezavisnosti

Povodom Dana nezavisnosti, gost programa Radio Bara bila je predsjednica NVO Asocijacije dijaspore Crne Gore, naša sugrađanka Vera Kirović. Ova NVO je povodom 14 godina od obnavljanja crnogorske nezavisnosti na inicijativu gospođe Kirović, u saradnji sa crnogorskim kompozitorom i interpretatorom Zdravkom Đuranovićem koji je i umjetnički rukovodilac Asocijacije dijaspore, u sklopu projekta “Srce crnogorsko kuca po svim kontinentima”, upravo danas poklonila spot i pjesmu koju su slušaoci našeg radija imali priliku da premijerno čuju.

“Pozdravljam moje Barane đe god da su i sve vas u studiju LJE Radio Bar i portalu. Zahvalna sam što mi dajete mogućnost da barsku i crnogorsku javnost obavijestim o aktivnostima koje je preduzela Asocijacija dijaspore Crne Gore. Crnogorska dijaspora je kao i uvijek do sada kada je trebalo dala podršku Crnoj Gori”, istakla je Vera Kirović, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore.

“Na inicijativu članova Asocijacije dijaspore pokrenuli smo projekat  ‘Srce crnogorsko kuca po svim kontinentima’ prvenstveno iz zahvalnosti prema svim humanim ljudima iz dijaspore Crne Gore, njihovim prijateljima iz zemalja u kojima žive, kao i samim državama. Oni su pokazali solidarnost i prijateljstvo, iako su i njihovi građani ugroženi infekcijom COVID-19”, dodala je.

U spotu su objavili 58 fotografija iz 22 države prijema dijaspore Crne Gore: Danske, Njemačke, Australije, Italije, Srbije, USA, Švajcarske, Argentine, Norveške, Švedske, Turske, Urugvaja, Kanade, Luksemburga, Belgije, Paragvaja, Slovenije, Češke, Makedonije, Hrvatske, Francuske i Brazila. Na slikama se vide pripadnici dijaspore koji s ponosom ističu crnogorsku zastavu, kako je istakla Kirovićeva –  “kao simbol veze sa svojom matičnom državom, dajući bezrezervnu podršku Vladi Crne Gore i Nacionalnom kordinacionom timu u borbi da sačuvaju naše zdravlje”.

“Kao dio projekta ‘Srce crnogorsko kuca po svim kontinentima’ je pjesma ‘Crvene zastave’ koju je Asocijacija dobila na poklon od poznatog crnogorskog kompozitora i interpretatora koji je i umjetnički rukovodilac Asocijacije dijaspore Zdravka Đuranovića. Mi tu pjesmu poklanjamo u ime crnogorske dijaspore svojoj državi za Dan nezavisnosti, uz poruku da nam svima crnogorsko srce bude putokaz za dalje, da možemo živjeti bez podjela nametnutih i samoizabranih, da s ponosom ističemo Crnu Goru i njene državne simbole, jer je Crna Gora dom svih nas bez obzira đe i na koji način se molimo onom u kojeg vjerujemo.

U svoje lično ime, ali i svih članova Asocijacije dijaspore Crne Gore, iskazujem želju da nam radost i ponos koji osjećamo na današnji dan bude motivacija da izađemo kao pobjednici iz svih izazova koji su pred nama. Da svi zajedno učestvujemo u napretku i razvoju crnogorskog društva u kojem su temelj boljitka povezivanje, mir, tolerancija, ne samo nas koji zivimo u Crnoj Gori, nego i crnogorske dijaspore koja je samo prostorno udaljena od svoje matice, od svog doma, naše i njihove Crne Gore. Srećan Dan nezavisnosti! Neka je vječna Crna Gora”, istakla je u razgovoru za Radio Bar i Bar info Vera Kirović, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore.

Crnogorski kompozitor i interpretator, koji je i umjetnički rukovodilac Asocijacije dijaspore, Zdravko Đuranović, kao što je rečeno poklonio je Asocijaciji povodom 21. maja, Dana nezavisnosti spot i pjesmu “Crvene zastave”

“Crna Gora je inače moja vječita inspiracija, a to se vidi po nekom mom radu ili ako se smijem usuditi i reći, opusu. Gotovo svaki grad u Crnoj Gori, mnoga sela su dobila na taj način po neku pjesmu od mene i zaista sam srećan što će jednog dana to ipak biti crnogorska muzička zaostavština. Neko će to možda ponovo aktivirati, možda će neko upoznavati kroz te moje pjesme i sela i gradove i cijelu Crnu Goru, kazao je Đuranović za Radio Bar i Bar info i dodao:

“Što se tiče ove pjesme ona je imala takođe jednu posebnu inspiraciju. 21. maj je nešto što ja lično doživljavam vrlo emotivno, kao rođendan nekom bližnjem svome. Ideja o ovoj pjesmi je postojala malo ranije, ali je ona dobila svoj konačan oblik ovih dana, zahvaljujući mom razgovoru i prijedlogu gđe Vere Kirović. Ona je dala neke svoje sugestije, koje sam ja smatrao da su vrlo dobre i tako smo napravili jednu lijepu saradnju na ovoj pjesmi, iako je naša saradnja mnogo šira i veća, jer sam upravo ja umjetnički rukovodilac u Asocijaciji. Mislim da smo došli do jedne lijepe pjesme. Ta priča ‘crnogorsko srce kuca na svim kontinentima’, čiji je tvorac upravo gđa Vera, je nešto što zaista mislim da je jako dobro urađeno sa puno emocija, želje i ljubavi prema Crnoj Gori, ljudima koji ovdje žive i prema svim ljudima koji žive daleko od Crne Gore, ali je nose u srcu”, kazao je autor pjesme, Zdravko Đuranović.

Share.

Comments are closed.