Dadov rad na internacionalnoj online izložbi

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković, predstavio je svoj rad internacionalnoj publici na online izložbi “Tell my love”, koju je organizovala “ArelArt” – galerija sa sjedištem u Ankari.

Ova interesantna online izložba, osmišljena povodom Dana zaljubljenih, s ciljem da “širi ljubav putem umjetnosti”, okupila je četrdesetak likovnih umjetnika iz raznih zemalja svijeta.

“Na poziv organizatora poslao sam nekoliko fotografija mojih radova. Odabrana je slika “Ekosistemi”, dimenzija 120x80cm-kombinovana tehnika na platnu iz ciklusa “Antares”. Ona predstavlja spoj našeg Mediterana i Arizone u kojoj sam boravio krajem 2019. godine. Ista slika je odabrana i za “Sveopšti likovni leksikon” u okviru projekta “Pinna Art Studio” koji će biti i u štampanom izdanju” kazao je Ćetković za Radio Bar i Bar info.

On smatra da su online izložbe, i prije nego što je svijet zadesila epidemija koronavirusa, imale veliki značaj, ne samo za predstavljanje stvaralaštva, već i kao mogućnost povezivanja sa umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti iz cijelog svijeta.

“Od 2019. godine predstavnik sam Crne Gore na internacionalnim izložbama u organizaciji ‘Another world is possible forever of peace’. Koordinator sam tog projekta zajedno sa Miguelom Pinerom iz Venecuele, a izložba se simultano održava u preko 120 zemalja svijeta. Takođe sam i dugogodišnji član ‘Athens Art’-a. Moja slika ‘Muzička kutija’, odabrana je za godišnji kalendar”, ističe Ćetković.

Nakon prošlogodišnje, veoma uspješne prezentacije ciklusa slika “Antares”, Dado je nastavio nadahnuto da stvara.

“Pomenutom ciklusu dodao sam još puno malih formata. ‘Antares’ sam najprije predstavio putem virtuelne izložbe na mom YouTube kanalu, krajem avgusta 2020. godine. Zatim u galeriji ‘Velimir A. Leković’ u Baru početkom oktobra. Drago mi je da je izložba u gradu u kojem živim i radim, bila izuzetno posjećena, kako na veče otvaranja tako i za period trajanja od skoro mjesec”, ponosan je Ćetković.

Potom je uslijedilo i predstavljanje podgoričkoj likovnoj publici.

“Jedan triptih, takođe iz ovog ciklusa, predstavio sam na kolektivnoj izložbi Kulturne Baze Kunst, početkom novembra u Centru kulturnih zbivanja ‘CKZ Ribnica’ u Podgorici. Inače, još uvijek je u postavci izložba čije je otvaranje bilo upriličeno 11. novembra na Fakultetu umjetnosti u galeriji UDG povodom Dana te obrazovne ustanove”, podsjeća umjetnik. 

Publici je manje poznato da se pored likovnog izraza Ćetković bavi i izradom skulptura, a oprobao se i u dizajnu i izradi unikatnog nakita.

“’Majdan Art’ je tradicionalno i ove godine u januaru priredio izložbu, u Centru za kulturu i obrazovanje Donji Milanovac. Tamo su bili izloženi i moji radovi – skulptura ali i narukvica, koju sam izradio na internacionalnom simpozijumu zlatarstva u Majdanpeku 2006. godine. Tada je bilo moje prvo iskustvo sa tom vrstom umjetničkog izraza. Osim narukvice izradio sam još devet komada umjetničkog nakita. Dugo godina je to bilo izlagano na raznim izložbama”, prisjeća se Dado.

Najavljuje da će se uskoro predstaviti i na 76. Tradicionalnoj izložbi ULUCG – Udruženja likovnih umjetnosti Crne Gore, koja će biti otvorena 24. marta na dan osnivanja udruženja.

Share.

Comments are closed.