Danas u Baru bez novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Baru danas nema novih registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom. Danas niko nije ni uzorkovan, zato što nije postojala ni sumnju da je neko zaražen koronavirusom. Pod nadzorom je 450 osoba, a 109 ih je smješteno u karantin u Sutomoru.

“Juče smo registrovali jednog pacijenta iz Ulcinja koji je bio u kontaktu sa ranije oboljelom osobom. Zaraženi nema simptoma i od početka, kada je ustanovljena opasnost od zaraze, on je stavljen u kućnu izolaciju, pa šansa da bolest proširi praktično nije postojala”, ohrabrujuća je vijest koju je u direktnom uključenju u program Radio Bara saopštio epidemilog Doma zdravlja, Adis Martinović.

Iako za sada sve što se tiče nadzora, kontrola i pregleda odlično funkcioniše, mladi epidemiolog ukazuje: “I da nas je duplo više, u Baru bi u ovoj situciji bilo nedovoljno epidemiologa”.

Podsjetimo, barski zdravstveni sistem trenutno pokriva potrebe osiguranika iz tri opštine- Bara, Ulcinja i Budve, a na raspolaganju su četiri epidemiologa- dva su zaposlena u Domu zdravlja Bar, jedan u Opštoj bolnici Bar i jedan u Budvi.

“Radimo 24 sata dnevno, ne bi li spriječili da nam se bolest proširi po Baru”, istakao je mladi epidemiolog, koji, iako iscrpljen i preumoran, uvijek nađe vremena i dobre volje da slušaocima Radio Bara saopšti najnovije informacije vezano za koronavirus i trenutnu epidemiološu situaciju u tri najjužnije crnogorske opštine.

Doktor Martinović ističe da mnogi stanovnici Crne Gore nijesu ni bili svjesni važnosti te grane medicine, sve dok se prije nekoliko sedmica nijesu suočili sa pošasti zvanom- koronavirus.

“Brojni su oni koji nijesu znali ni da postojimo, niti čime se zapravo bave epidemiolozi. Nažalost, sada su svi upoznati… Svakodnevno nas zovu kako oni kojima taj poziv zaista može pomoći, tako i građani kod kojih za tim pozivom realno ne postoji potreba”, kaže Martinović.

On objašnjava da je od izuzetnog značaja da građani u razgovoru sa ljekarom budu maksimalno iskreni, jer problem nastaje kada im ne daju podatak da su negdje putovali ili imali kontakt sa zaraženim.

“Ja se nadam da među nama nema nesavjesnih pojedinaca, ali, svjedoci smo dešavanja iz Tuzi, što nam je, ipak, potvrda da nijesu baš svi iskreni”, ističe Martinović.

Jednom dnevno ljekari obilaze i osobe smještene u karantinu u Sutomoru.

“Danas je situacija redovna, nikakvih problema nema. Juče smo imali intervenciju kod osobe koja je sa prelomom ruke doputovala iz Njemačke. Organizovali smo kontrolni pregled, pacijentu je stavljen novi gips i sve je proteklo u najboljem redu”, navodi epidemiolog i iznova upućuje apel svima koji primijete bilo kakve simptome, putovali su negdje ili bili u kontaktu sa zaraženima, da pozovu Dom zdravlja istog trena.

Share.

Comments are closed.